自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

.

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

days.bb 發表於 19-5-31 18:23
C6公司份醫療包全家住院同門診,諗住cut呀仔份住院用黎買其他保險 ,大家覺得應該買邊隻好? 人壽?儲蓄?你地 ...

你肯定你老公可以喺呢間公司做到退休?公司個住院 plan 係私院定公立? cover 幾多?你仔幾大?份保險除咗住院仲有咩?
我以前公司都包埋我老公同子女(上限18歲)住院和門診,但我依然在仔4個月大就買齊人壽,意外,住院保險。仔歲幾嗰年仔發燒唔退入私院,當年咩豬感,發燒要隔離,我仔1人住2人房,3日2夜埋單2萬幾,我公司同仔嗰份兩邊 claim 先唔使俾錢。

子爵府

days.bb 發表於 19-5-31 18:23
C6公司份醫療包全家住院同門診,諗住cut呀仔份住院用黎買其他保險 ,大家覺得應該買邊隻好? 人壽?儲蓄?你地 ...

我老公公司份醫療都包全家住院(半私家病房), 專科及門診, 所以一直無同3個小朋友買過任何住院保險。

子爵府

11B 發表於 19-5-31 18:44
你肯定你老公可以喺呢間公司做到退休?公司個住院 plan 係私院定公立? cover 幾多?你仔幾大?份保險除咗住院 ...

子爵府

ihui 發表於 19-5-31 18:52
我老公公司份醫療都包全家住院(半私家病房), 專科及門診, 所以一直無同3個小朋友買過任何住院保險。
...

係囉 所以我想cut ,咁你有無買其他呀?我唔知應該買邊隻好 想睇下有無人分享

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

days.bb 發表於 19-5-31 20:11
佢係哩間公司做左1x年啦都,應該都會做到老,佢公司私院都包,大概9成左右,不過黎緊我仲有兩個細既會出世 ...

我在前公司做咗17年,都以為會/可以做到退休,但世事無絶對。同埋舊同事話公司一路 cut 福利,首先無哂門診,連員工都無,以杜絕射波行為。不過你哋對你老公公司有信心就ok。我幫仔買嗰份全部基本plan,但供15年就唔使再供,到仔自己大咗睇佢自己能力加唔加保,但至少有基本保障,免得大咗先買保費貴。

禁止訪問

畀面勳章

大宅

好媽媽勳章

Hoining 發表於 19-5-31 20:31
你老公肯定唔會轉工?公司前景穩定?如果唔係嘅話小朋友醫保每月都係200左右(大房),我唔會cut, 飲餐茶 ...

小朋友醫保真係唔係好貴,係無任何不保既時候真係唔好cut,除左將來有機會個受保人出現疾病再買時有保之外,其實父母有d疾病都會影響仔女,我有朋友爸爸鼻咽癌就影響到個仔投保份醫保不保鼻咽所有症狀

首頁

尾頁

跳至