6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb已經9個月大,仲未加固代到一餐,試過糊仔粥仔都吾肯食,食左幾啖之後個口完全吾肯再張開,又試過blw,初初都行得幾好,肯放入口,有gag自己都識吐返出黎,便便都搵到d食物,但blw幾日後佢又吾肯再食,坐底就爆喊,好心灰,吾知應該點加固好

洋房

wing_26 發表於 19-6-1 00:07
我bb已經9個月大,仲未加固代到一餐,試過糊仔粥仔都吾肯食,食左幾啖之後個口完全吾肯再張開,又試過blw, ...

試吓比果蓉佢食先囉,香蕉蘋果,甜甜地吸引D...我仔開頭都唔鍾意食糊仔,粥又要食杰有質感既粥,稀D都唔得,要慢慢試吓搵D啱佢地口味既野!
唔好灰心吖!一定得既!加油!

男爵府

我bb已經9個月大,仲未加固代到一餐,試過糊仔粥仔都吾肯食,食左幾啖之後個口完全吾肯再張開,又試過blw, ...

第1,必須養成午餐同晚餐固定時間坐餐椅食野,糊仔試多幾個牌子,Hello牌我個仔好挑食都肯食,粥又試,BB麵又試,用快子/匙羹/差/手喂都得,只要佢肯開口佢有興趣就得,佢唔食唔好格硬塞入佢口,佢食到d都要誇張讚佢,佢想用手食都照比佢試
我個仔都係約9~10個月先食到半碗仔固體,第1樣肯食既固體係麵,之後食糊仔,先到食粥
第2,餐前唔好比任何零食水果,包,餅等,最好3~4小時前都無野食,可以的話減奶,午餐同晚餐奶cut走唔補奶
第3,佢要識吞野,我個仔開頭食
唔到固最大原因係呢樣,一喂佢食野就作嘔,之後我日日喂佢食寶寶百味波波米,學識吞野仲學埋2隻手指拎野
第4,食物味道

男爵府

有d簡單食譜你可以參考下
個獲放一碗滾水,滾起打隻蛋,放2粒紅棗,放BB麵,蔬菜可以放淮山(磨蓉) /翠玉瓜(切到勁碎)/娃娃菜葉切碎
呢類蔬菜都勁快煮淋又有甜味,用中小火加蓋煮到d水收緊d
唔用雞蛋轉用2粒排骨,雞翅膀都ok,主要係要肉味
點解唔用肉碎,因為點煮都仲好大粒BB唔肯食,除非你好有心機煮好再磨成肉末我有比雞翅膀BB拎住當玩又好食又好,佢食左幾次成功食到喎,記得咬走頭尾軟骨位,BB會自已學識食肉唔食雞翅膀既2條硬骨

BB芝士+奶(奶粉/人奶)+水煮成白汁,配麵食,可以打隻蛋花

蕃茄薯仔排骨湯,未落鹽前留做湯底

我個仔開頭食呢隻麵,你都可以試寶寶百味qq麵或者和光堂

大宅

唔好灰心呀,我B女8個幾月,開頭都唔肯張開嘴,最多食3、4匙就唔食,我地都係試咗好多食物,先發現原來佢鍾意蕃茄,就用蕃茄煲粥再磨成蓉,如果無搞成蓉佢都唔肯食,會作嘔,你可以試下各種不同顔色的蔬果,試到啱為止
另外,水果對BB係比較易入囗,香蕉、蘋果、木瓜整成蓉,BB都幾鍾意食,仲有BB餅餅都ok,加油

大宅

littlebaby0205 發表於 19-6-1 16:38
唔好灰心呀,我B女8個幾月,開頭都唔肯張開嘴,最多食3、4匙就唔食,我地都係試咗好多食物,先發現原來佢 ...

水果同米餅都肯食啊,可能真係食物味道問題

民房

我個bb開頭都係咁,糊仔粥仔都係食一兩啖就唔要,原來係因為太稀佢唔鍾意
之後我地整結啲,用南瓜,紅蘿蔔,椰菜花呢啲比較甜嘅蔬菜,佢而家都食得好好!
可以俾佢慢慢試,唔好灰心!
或者可以試下小米同麥皮,香口啲bb都鍾意架

大宅

rubychung526 發表於 19-6-1 17:53
我個bb開頭都係咁,糊仔粥仔都係食一兩啖就唔要,原來係因為太稀佢唔鍾意
之後我地整結啲,用南瓜,紅蘿蔔 ...

南瓜紅蘿蔔成日食不是會面黃嗎?

民房

wing_26 發表於 19-6-1 18:03
南瓜紅蘿蔔成日食不是會面黃嗎?

都唔會嘅,唔好俾太多分量其實係ok嘅
可以南瓜雞肉加半個蛋黃,又可以紅蘿蔔蕃茄牛肉
我個Bb都好鍾意食,佢本身都白嘅我又無覺得佢面黃☺️

大宅

rubychung526 發表於 19-6-1 18:24
都唔會嘅,唔好俾太多分量其實係ok嘅
可以南瓜雞肉加半個蛋黃,又可以紅蘿蔔蕃茄牛肉
我個Bb都好鍾意食, ...

咁我試下先thx

已刪除用户

禁止訪問

侯爵府

Carmen8080 發表於 19-6-1 21:33
我覺得要多啲係佢面前食野 等佢有多啲意欲食野 我個b 成日望住我食野 我食乜又餵啲比佢試下咁...

bb 食大人野?

已刪除用户

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我女個陣加固也麻煩架,有用湯底煲粥先食得好d,如蕃茄薯仔瘦肉/魚湯,紅蘿蔔粟米瘦肉湯,紅菜頭粟米瘦肉湯,南瓜薯仔瘦肉湯。

仲有加芝士在星星粉,或紫蕃薯蓉甜甜地撈入粥中吸引佢食

侯爵府

Carmen8080 發表於 19-6-2 16:10
河粉 牛肉 雞肉 ...乜都試下

呢d有調味料?

別墅

janede1314 發表於 19-6-2 17:04
我女個陣加固也麻煩架,有用湯底煲粥先食得好d,如蕃茄薯仔瘦肉/魚湯,紅蘿蔔粟米瘦肉湯,紅菜頭粟米瘦肉湯 ...

請問用邊隻芝士,bb可以食的。

男爵府

開心吸收勳章

chloeyung 發表於 19-6-2 21:33
請問用邊隻芝士,bb可以食的。

一田、aeon 買的韓國芝士,有bb 樣做包裝,第一階段6-18m

仲有雪印bb 芝士就寫一歲後

別墅

janede1314 發表於 19-6-2 22:47
一田、aeon 買的韓國芝士,有bb 樣做包裝,第一階段6-18m

仲有雪印bb 芝士就寫一歲後

等我都去買下先thx

男爵府

唔使心急啦,我仔成20個月,都唔係餐餐固體食得好,成世人溜溜長第日慢慢有得食啦,只要唔餓親飲下奶都好有營養嘅。湊小朋友嘅路好長,唔好為啲小事而煩惱

首頁

尾頁

跳至