夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇jm老公成日打機,機不離手,問十句答2,3句,錢有比唔多,屋企野又小理,有冇想過離婚

子爵府

amypo 發表於 19-6-1 09:12
有冇jm老公成日打機,機不離手,問十句答2,3句,錢有比唔多,屋企野又小理,有冇想過離婚
...

我以前有沉迷打机,越打越覺得浪費時間,疲倦,影響健康,忽略家人。。

從一天起,决定不沉迷打机,現在陪仔试打會,但目標只是親子。。因為覺得珍惜家人更重要,幸福不是必然的,如果回顧人生,我為與家人渡過了愉快的每一刻,比打爆机的成就更大。

當然不打過捉雞,係唔會知它的吸引力,但知道已可,無必要试。正如吸煙,到現在一口都未试過,太太說,你未食過不會知個種鬆弛和享受,我接受她解釋,但不會试,因為無必要。

減压有好多方法,以我為例,公司压很大,但晚上仍早睡(但昨晚醒几次谂公司事),今天一早起來,煮早餐,食完才叫两個宝貝起床,我便一人出門口到老媽家探她,幫她打掃,中途都有思巧其他事,欣賞早上的空閒,珍惜家人的感情,令我想開更多,睇開更多,亦是减压的一種。。
唔係叫人接受我这種減压,只是举例除了打机,還有更多有意義的事可做,亦可減压。

打機本身不是洪水猛獸,但不懂控制,影響家庭自己不知道的,對我現階段真的沒有動力玩了。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-6-1 10:30
我以前有沉迷打机,越打越覺得浪費時間,疲倦,影響健康,忽略家人。。

從一天起,决定不沉迷打机,現在 ...

「你未食過不會知個種鬆弛和享受」~你太太試過嗎?好少太太吸煙先生唔吸喎~我未試過~但我先生吸了很多年煙~都應該好難戒除~佢話吸煙其實係一個心癮來~我又未聽過佢話會鬆弛同享受~搵機會問下佢先

子爵府

mingmama 發表於 19-6-1 10:41
「你未食過不會知個種鬆弛和享受」~你太太試過嗎?好少太太吸煙先生唔吸喎~我未試過~但我先生吸了很多 ...

我太太未識我之前係食煙的, 不過佢係出來工作後, 讀夜校時話壓力大, 才開始食, 佢EX 都有食, 有D 同事都食, 所以個陣係食較密, 但在家一般在房食, 所以家人唔知(佢爸爸和哥哥有食煙習慣)....

因我係ICQ 識我太太, 問漏左佢有無吸煙.... 跟住第一次出來見面時問, 佢話有食煙, 當堂慢了幾秒反應, 覺得有點奶野...., 不過佢話都想戒, 知道食煙唔好...., 咁我給他的感覺係健康, 純, 乖, 她都想因為我而改變她....

其實結婚後她都有偷食煙, 不過只係同朋友食飯時先食一兩支, 她說會自己戒, 唔洗我提, 叫我比時間佢....

臨做BB 前已經戒掉, 現在直情叫我不要同仔仔講她曾食過煙...

以前同太太未結婚前, 我地當二人在一起時, 她口淡淡時會走來我到, 好大力咁KISS 我, 話要扯啖抖下氣,當我係煙仔頂癮........

我老豆以前食煙好勁, 一天兩三包, 我在家經常為他清潔因吸煙導致污嘈的問題, 所以已經討厭煙... 而且頂唔須身體沾有煙油的感覺.... 朋友食煙唔介意, 另一半食我會介意.

當然女仔對老公的想法不一樣.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-6-1 14:00
我太太未識我之前係食煙的, 不過佢係出來工作後, 讀夜校時話壓力大, 才開始食, 佢EX 都有食, 有D 同事都食 ...

我識我先生時已知道佢是吸煙的~其實我自己又唔會話好抗拒~所以都冇咩特別要迫佢戒~畢竟佢都真係食咗好耐~要戒唔係易~只要唔好太多~我都可以接受不過我個女就好大反應~由佢懂事到而家~已經不斷叫爸爸戒煙~尤其而家佢已經十三歲~開始管爸爸呢樣嗰樣~遲咗少少返又好似審犯咁問佢去咗邊~我喺旁邊睇真係覺得好有趣~都好嘅~有佢出面管佢我可以唔駛出聲

複式洋房

回覆 amypo 的帖子

我老公不嬲都鐘意打, 其實我OK; 但最近佢真係打到好過份...
尋晚我9.30返到屋企, 12.00訓; 成晚佢就係我返到屋企個時錫左一啖咁多, 真係一句都無講過.

我有左無耐, 其實放工返到屋企都想同佢講下野; 但佢就一味對住個IPAD同其他人講野.

你問我, 其實我真係好唔開心既...而且有左之後, 好多都係我一個人去處理. 至於之後, 依家真係唔敢諗, 因為有D野, 開左頭就會好易出事...

別墅

...

有,成日拎住個電話,一係打機,一係同人傾偈,一係又話做野,我嘈咗好多次,勸又勸唔掂,發過老脾就好幾日,炒大鑊就話以後唔打機

我成日同佢講,只要唔好打到乜都唔關佢事咁,冇人唔俾佢打機

大宅

...

有,我知道的大有人在,我老公都係咁,不過我冇走到,因為唔捨得小朋友,但係過咗幾年老公又正常返,因為隻game已經冇乜人玩,而佢又未搵到隻鍾意玩嘅game!

複式洋房

umajerry 發表於 19-6-4 16:47
回覆 amypo 的帖子

我老公不嬲都鐘意打, 其實我OK; 但最近佢真係打到好過份...

我同老公都係咁,太沉迷打機同睇手機,都好少理屋企野。 我大肚時都仲要做家務,佢只會幫手拖地一星期一次,大肚坐月佢侍產期成個星期都係打機多,佢只係負責買外賣比我食喳。到而家阿b開始大佢都好少主動幫手。
我係在職媽媽,好彩家人幫手湊,煮埋飯我ot放工回家都唔想老人家咁辛苦,但佢放工早過我回家,食完飯都唔幫手洗碗,食完就入房睇手機瞓教,我就ot完回家仲要洗碗。
佢都好少理阿b嘅事,唔會留意阿B有咩需要,有咩要買比阿b,所有阿b用品都係我買,間中就會玩下佢之後就放佢係搖搖椅,自己就繼續打機。
對住呢d老公真是好心淡。

禁止訪問

複式洋房

Diosmio 發表於 19-6-15 02:13
如果佢錢唔多 無工人 要我自己阿媽做 我真係隨時ready離婚

始終有左小朋友之後就唔係話離就離。

首頁

尾頁

跳至