心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我個囡由細到大都好痴我,我亦都有我自己教小朋友0個套,我唔主張責罵同埋比壓力小朋友,但品德我覺得好重要。
但當然唔係話咁耐以黎冇閙過,只係平時我都唔會咩事都閙個小朋友,同埋我需要囡囡知道媽咪其實好愛佢同好鐘意佢,只係媽咪有媽咪既要求,希望佢可以做個有自信心,有愛心,同整潔有禮貌既好孩子。

至於我個方法都係會預先講我既要求,請囡囡同意,唔同意,我地會商量,我都會解釋原因,好好彩,我囡囡宜家係一個好正面既小朋友,冇咩品德同社交問題。

別墅

chimabbb 發表於 19-6-1 23:06
話說我個囡由細到大都好痴我,我亦都有我自己教小朋友0個套,我唔主張責罵同埋比壓力小朋友,但品德我覺得 ...

而我宜家覺得比覺大既問題係,當我在場既時候,我囡囡係完全唔理4大長老同我老公講既野,會痴住我,同我玩同講野。
呢個問題真係都幾困擾我。
我知囡囡一樣好愛我同鐘意我,但連我老公講既說話都唔聽既時候,會令到我同老公之間都多左問題。
其實我知老公好錫個囡,基本上3歲前都冇閙過個囡,而黑面都係我做。但當個囡開始大,要返學,我唔知我老公咩原因開始對佢啲言語同埋語氣就開始唔係咁好,會閙佢啦,會係咁吹個囡做咩做咩,我覺得係只要佢一講完,個囡冇即時做佢要求既野,佢就會開始話佢,當然語氣係責罵,同埋不停repeat同一個指令。

別墅

chimabbb 發表於 19-6-1 23:12
而我宜家覺得比覺大既問題係,當我在場既時候,我囡囡係完全唔理4大長老同我老公講既野,會痴住我,同我玩 ...

我覺得小朋友係要比多啲耐性,無論係教定係比佢地完成我地比佢既指令。
姐係比著係大人,聽到我老公咁樣教法都覺得好難聽同心情唔好。
其實我老公都係0個啲你想佢做野,佢都唔會即刻同你做既人,所以我唔鐘意佢咁吹個囡。
不過,好矛盾,我知就算我點講佢都唔會改呢個教育方法,但我又好想個囡會聽佢話。。。。
我試過係佢吹個囡既時候叫佢唔好係咁吹,試過私底下同佢解釋。當然都唔係咁易佢改得到。因為我覺得某程度上,老公對個囡做某啲事已經有左個假設。例如:小朋友食飯食到一半話去大小便,我老公一下就會話唔準去,其實我知原因係佢假設左呀囡因為唔鐘意食飯而搵野逃避

別墅

chimabbb 發表於 19-6-1 23:21
我覺得小朋友係要比多啲耐性,無論係教定係比佢地完成我地比佢既指令。
姐係比著係大人,聽到我老公咁樣教 ...

我覺得咁樣諗都無可厚非,我都會咁諗,但我覺得呀囡真係有呢個需要,咁我比囡囡去廁所,就搞到好似我同老公唱反調,跟住又嘈。。最慘就係62,99都唔明,唔會教個老公,只係盲目地叫我下次一個教緊既時候,另一個唔好出聲。
我都好想知,係咪真係需要咁先可以令到囡囡聽老公講,就算我老公話錯個囡,我都唔可以出聲?
其實問心,囡囡真係好乖好positive,仲好有愛心,只係佢會分心同手腳慢同貪玩,我唔覺得佢要受呢啲氣,其實我用講就可以令個囡聽話,但老公就算閙,個囡都唔聽佢話。
唉,係咪我做錯左所以個囡先會咁樣蝦我老公。。。

別墅

chimabbb 發表於 19-6-1 23:31
我覺得咁樣諗都無可厚非,我都會咁諗,但我覺得呀囡真係有呢個需要,咁我比囡囡去廁所,就搞到好似我同老 ...

我其實都好無奈,因為就算我點叫個囡要聽爸爸話,只要我在場,我個囡就唔會理,咁樣搞到好似係我錯咁。去到99度都會比佢話個囡,因為個囡唔聽99個囝話,姐係我老公。咁樣我都覺得個囡好慘。。。。

男爵府

小朋友平日你湊開聽你講同痴你都好正常!其實教育方面,反而係同老公商量,我經常都捉老公傾,相信我老公仲火爆固執,唯有用佢受落既方法理解自己既理念同小朋友點溝通,都要同返爸爸講女女對佢果套既反應點解會咁所以有誤會...教育小朋友真係好費神,有時都要教育埋身邊果位,始終大家都出身唔同背景既家庭,而男人又需要某d尊嚴。

別墅

章魚妹妹 發表於 19-6-2 01:19
小朋友平日你湊開聽你講同痴你都好正常!其實教育方面,反而係同老公商量,我經常都捉老公傾,相信我老公仲 ...

我同老公都要返工,但囡囡既反應都咁唔同,好頭痕。其實我係咪真係唔應該出聲呢就算我老公話錯個囡或者方法唔啱既時候。

男爵府

chimabbb 發表於 19-6-2 08:11
我同老公都要返工,但囡囡既反應都咁唔同,好頭痕。其實我係咪真係唔應該出聲呢就算我老公話錯個囡或者方 ...

唔好即時出聲,等大家都冷靜左先同返老公傾,每個人都需要尊重,男人更要尊嚴,除非郁埋手啦就一定要stop。

首頁

尾頁

跳至