6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,我女女6個半月,已經坐得好好,唔洗扶住佢已經可以坐係到玩玩具,直到佢自己唔想玩。
由我個女4-5個月開始成日好想坐,直到依家,我奶奶成日叫我唔好俾佢坐咁多,話傷腰骨-_- 又話張凳硬,佢好辛苦,唔好俾佢坐。我有少少0晒嘴,因為我自己就無聽過,各位有經驗既媽媽,我想了解下我奶奶其實係亂up,定真有其事,我自己真係r晒頭。

珍珠宮

唔洗理d老人家。我呀媽見我b訓又叫我唔好比佢訓咁多話訓到頭扁曬,坐又話傷腰骨,爬又話撐到對手大曬要24小時抱先無問題

別墅

mcs74 發表於 19-6-3 01:45
唔洗理d老人家。我呀媽見我b訓又叫我唔好比佢訓咁多話訓到頭扁曬,坐又話傷腰骨,爬又話撐到對手大曬:unkno ...

d老人家真係令人覺得心都煩,成日都keep住話你,總之咩都係唔岩。好彩我媽唔係咁,我奶奶就超煩,佢成日講講都我自己都驚係。真係救命。

大宅

YAN87_922 發表於 19-6-3 00:28
大家好,我女女6個半月,已經坐得好好,唔洗扶住佢已經可以坐係到玩玩具,直到佢自己唔想玩。
由我個女4-5 ...

唔使理佢啦, BB READY就自然會坐啦, 唔通綁住佢咩

別墅

YAN87_922 發表於 19-6-3 00:28
由我個女4-5 ...

唔駛理佢講乜,BB肯自己乖乖坐係好事,我果個6個月,好似籮柚尖甘樣,死都唔肯坐,寧願企都唔坐,激死!

男爵府

其實都係自然就得,佢攰就自然會趴返喺度唔使理佢㗎

別墅

我女4個月已經想坐
6個月去健康院扶住坐到
過兩日扶都唔洗扶,坐到攰會跌低然後自己休息

最緊要佢坐果時唔好夾實佢,等佢攰可以跌低訓番喺度

複式洋房

想請教大家,係買張櫈仔俾bb學坐,抑或用返high chair?
孫師奶

別墅

suenc9 發表於 19-6-30 23:55
想請教大家,係買張櫈仔俾bb學坐,抑或用返high chair?

我無買呀,到佢想坐既時候就會自己想坐起身。我俾佢坐high chair,有時又抱住佢坐自己腳,到咁上下開始有力,就俾佢自己坐,我就係側邊扶住,慢慢開始可以自己坐到幾秒,幾分鐘,之後就自己坐。不過都一定要係隔離睇住佢,因為有時佢郁下郁下坐唔穩,就會跌。

複式洋房

suenc9 發表於 19-6-30 23:55

用返high chair , bb 根骨好柔軟,點會話坐得多或張櫈硬會坐傷腰骨,未聽過喎

首頁

尾頁

跳至