夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚已七年了,大囝已三歲,細囝也歲半。同老公之間感情........有了小朋友,生活上好多細節已經好多argue. 两個小魔鬼存在先令我倆沉住氣。沒有溝通,好多野都唔會同我商量先,亦好多他屋企人不會同我講,我唔覺他當我係屋企人/老婆,只係兩個仔媽媽。但對我來說甘樣点樣過下半世。深深覺得我接受唔到繼續甘樣。他是個好爸爸,但唔係好老公。男人唔細心係有好多,関心出自內心,不用教不用提点,但老公連関心我都feel 唔到。話其實好愛我,但我feel 唔到。

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 21:45
結婚已七年了,大囝已三歲,細囝也歲半。同老公之間感情........有了小朋友,生活上好多細節已經好多argue. ...

係,有時生活真係好磨人。

男爵府

你有無向佢反映想佢關心多點呢?他可能都不發覺。而你又有無花心思同關心他先

複式洋房

DengCK 發表於 19-6-3 22:30
你有無向佢反映想佢關心多點呢?他可能都不發覺。而你又有無花心思同關心他先
...

當然有。如果個心還有我存在,一個好細微嘅関心/愛,對一個女人一定feel 到,對嗎?他只有把口講点樣愛我,但点解我一D 都feel 唔到。二人去三日旅行都冇乜野想同我講 。一齊生活落去又有什麼意思呢?遲D引身其他更傷害我嘅事,我点走落去。

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 21:45
結婚已七年了,大囝已三歲,細囝也歲半。同老公之間感情........有了小朋友,生活上好多細節已經好多argue. ...

關心出自內心,不用教不用提點

呢句唔同意,好多男士在內心情感表達上係需要提點咖!

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 23:21
當然有。如果個心還有我存在,一個好細微嘅関心/愛,對一個女人一定feel 到,對嗎?他只有把口講点樣愛我 ...

咁耐左自然無咁多話題,咩都講過哂啦,相對無言如自在也未嘗不可。

又或者一齊建立共同興趣,咁會多d話題

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-6-3 23:22
關心出自內心,不用教不用提點

呢句唔同意,好多男士在內心情感表達上係需要提點咖!

甘我提過一次两次三次四次.... 我還需要每次都提嗎?有時我也會想是男人特性嗎?還是找excuse 給他。我也不懂~~

複式洋房

DengCK 發表於 19-6-3 23:24
咁耐左自然無咁多話題,咩都講過哂啦,相對無言如自在也未嘗不可。

又或者一齊建立共同興趣,咁會多d話題 ...

咁多年,好似佢屋企D 野係唔會同我講.... 究竟有冇當我係一家人架?嚟樣野我係極知不滿。之前都嘈過好多次。嘈完佢係好D, 但之後未又係咁。我都唔想同佢再講乜~~

侯爵府

回覆樓主:

He doesn't speak the love language that you'd like to receive.

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 23:33
咁多年,好似佢屋企D 野係唔會同我講.... 究竟有冇當我係一家人架?嚟樣野我係極知不滿。之前都嘈過好多次 ...

點解你咁想知佢屋企d野先,唔知有咩壞處先。

結婚就係咁,無可能搵到個100%滿意的。而且結左婚成七年,感到係會變淡像親人,但係結婚必經階段。我都係結左婚七年多。

複式洋房

DengCK 發表於 19-6-3 23:35

結婚就係咁,無可能搵到個100%滿意的。而且結左婚成七年,感 ...

你咁講又啱嘅。但我會覺得有種外人感覺羅。咁工作上佢係會同我講嘅。

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 23:41

你咁講又啱嘅。但我會覺得有種外人感覺羅。咁工作上佢係會同 ...

比著我,我唔會咁想知,知既可能麻煩到我,有錢分就話唧。佢唔想講咪算。

每個人都有野唔想分享,佢唔想咪算,無謂逼佢。有第二個女人就大鑊好多

複式洋房

DengCK 發表於 19-6-3 23:43
比著我,我唔會咁想知,知既可能麻煩到我,有錢分就話唧。佢唔想講咪算。

每個人都有野唔想分享,佢唔想 ...

我心洁放鬆左。謝謝分享。

複式洋房

DengCK 發表於 19-6-3 23:43

每個人都有野唔想分享,佢唔想 ...

你講得好岩。

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 23:48
我心洁放鬆左。謝謝分享。

不用客氣。睇呢度d post就知好爸爸都好難搵。好多男人好爸爸好老公都不是。

嘗試主動d同佢溝通,又將你的要求話佢知,男人唔叻估估下。應該有所改善。

複式洋房

DengCK 發表於 19-6-3 23:50
不用客氣。睇呢度d post就知好爸爸都好難搵。好多男人好爸爸好老公都不是。

嘗試主動d同佢溝通,又將你的 ...

好多謝你~~~

男爵府

littlebobo2016 發表於 19-6-3 23:59
好多謝你~~~

不用客氣。我之前同你情況差不多,就係覺得老公無咩心思,無咩機會溝通。然後大家認真講出心中感受,一齊改善,而家關係都好左好多。

希望你都成功。

翡翠宮

littlebobo2016 發表於 19-6-3 23:33
咁多年,好似佢屋企D 野係唔會同我講.... 究竟有冇當我係一家人架?嚟樣野我係極知不滿。之前都嘈過好多次 ...

吾講咪仲好,開心死
有D屎真係吾冼開心些牙

伯爵府

做到好爸爸已經好左一半,佢屋企既事唔同你講可能佢眼中細微野,又或者人地既事費事討論呢
因為我同我老公都唔會講佢屋企既事 佢無乜興趣講 我初初都覺佢唔講有點怪 但後來問佢都話講黎無乜用 我都覺係 知少樣仲好

複式洋房

花花b 發表於 19-6-4 07:08
做到好爸爸已經好左一半,佢屋企既事唔同你講可能佢眼中細微野,又或者人地既事費事討論呢
因為我 ...

好彩有你們的分享。我心先舒服好多。

首頁

尾頁

跳至