自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因現在智能手機仿如一部手提電腦,可上網,send電郵,只要知道你的手電,或wechat或whatspp號碼,就可扮你的朋友或d中介,透過whatspp,wechat或MSM send d訊息給你手機,內附一些相或link或video或免費Game等,你不為意按了來看,便自動在你手機下載了惡意程式,它們多以一些如Androxx或類似手機內已存程式的名稱存於你手機,不熟悉的人士根本不易辨別是藏在哪裡.因手機是隨身都拿著,從此,你在手機看過甚麼,做過甚麼,儲存了甚麼都會被一覽無謂.但當事人是完成不發覺,無任何蹟象.

所以請各JM小心.重要資料不要儲存於手機內,儘量不要用手機查看網上銀行戶口或做往來等,因現在手機太先進了.

你想想,電腦是怎樣有可能被hack?智能手機不就是一部隨身拿著的小型電腦嗎?

男爵府

唯有唔亂開不知名既LINK同檔案

男爵府

回覆 fishball_ball 的帖子

是的,有甚麼懷疑,最好打電話問問d朋友是否有send該訊息及內容.尤其是whatspp及MSN,只要對方知你手電,他要add入你whatspp,你也不能拒絶,扮下地產或甚麼中介agent,send張卡片比你,你不小心按來看,便隨時中招.
記著,手電whatspp,wechat號就是入侵你手機的媒介,小心.

子爵府

回覆樓主:

没有防毒apps可解嗎?

水晶宮

回覆樓主:

我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒, 部電話自己曉郁,密碼改唔到,或被改晒

最尾所有野要放棄, 電話, 電話no, 所有email account, 所有SNS account

仲有所有credit card 要cut晒, 戶口要cancel再開過, 護照都要再攞過

同一部電話,九萬幾樣野起入面, 驗証碼又同一部電話收, 有幾安全自己諗

oni2    發表於 19-6-6 08:50
pansy888hk    發表於 19-6-5 20:29
Ryanma    發表於 19-6-5 15:20

珍珠宮

2024年龍年勳章

miffyumiffy 發表於 19-6-5 00:40
我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒 ...

所以我仍然都係堅持唔用電子支付,但如果咁唔好彩比人hack,要放棄晒d email account之類都好傷下。
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

醒目開學勳章

愈來愈唔安全

琥珀宮

我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒 ...

無去電訊公司報失Mobile?其實可以重新拎Sim 卡,再restore部電話做出廠setting !

iPhone有樣好,可以set “Lost my phone” ,必要時封機去protect 電話資料,apple ID 被hack,亦可以用身份証明取回apple ID主導

珍珠宮

所以用Android最大嘅問題在開源,人人可以寫apk,隨便一按就安裝
蘋果嘅publishing複雜好多,代碼需要被幾重檢查,有問題嘅app一定會被下架。只要不jail break,只在官方嘅AppStore安裝軟件,基本問題不大。

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 14:22
無去電訊公司報失Mobile?其實可以重新拎Sim 卡,再restore部電話做出廠setting !

iPhone有樣好,可以se ...

我部電話起我手, 冇報失,只去報警,但唔受理,只幫我備案

連whatsapp都被hack, 基本上成部電話所有野我都控制唔到, 所以電話no都唔要得

我賴野主要原因就係中毒後reset原廠設定,一裝番彈晒所有驗證碼出來,全部比人攞晒,我插電腦dl番啲野,連部電腦都中埋毒,連部電腦入面所有野都比人偷晒

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 14:22

iPhone有樣好,可以se ...

我就係好似被lost my phone hack我部手機, 因為我見過彈我位置幅圖出來,變咗我部機被人控制住,我自己用唔到

象牙宮

回覆 miffyumiffy 的帖子

手機型號係咪好舊? 冇成日更新所以被hack?

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 14:35

我部電話起我手, 冇報失,只去報警,但唔受理,只幫我 ...

電話在你手,其實你可以去電訊公司報失,重拎sim 卡,咁原本電話已經立即收不銀行SMS one-to-time password 做high risk transaction。

呢個應該係第一步就要做去保障自己!

張sim插另一部乾淨電話也可以取回bank related account 既主導權

你reset做原廠設定,之後就唔可以用backup 黎restore(會restore 埋個毒),apps都自己重新download ,等於當自己買另一部新電話,但應該起碼唔洗轉號碼咁煩。

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 19-6-5 14:37
我就係好似被lost my phone hack我部手機, 因為我見過彈我位置幅圖出來,變咗我部機被人控制住,我自己用 ...

你部係iPhone ?點解你唔自己啓動lost my phone ?

iPhone Lost my phone 一被啓動,任何人也用不到,包括hack你部機既人

水晶宮

961123 發表於 19-6-5 14:44
回覆 miffyumiffy 的帖子

手機型號係咪好舊? 冇成日更新所以被hack?

用咗年幾

有更新OS

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 15:00
你部係iPhone ?

Sony

伯爵府

請問你google account點樣會被hack

伯爵府

回覆樓主:

我之前facebook畀人入侵, 冇咗個email, 搞咗好耐都攞唔返, 最後同黑客攬炒, 但我冇咗13年嘅facebook, 因為我有用信卡在網上 購買, 最後連信用卡都要cut埋。

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

謝謝樓主分享

水晶宮

木土土 發表於 19-6-5 14:58

電話在你手,其實你可以去電訊公司報失,重拎sim 卡,咁原本 ...

我一出事8去電訊公司求助,佢就幫我停了原本個no, 幫我轉新no,舊no一停,所有電話,短訊都收發唔到

我用新電話no, 新sim card, 新電話去電腦度dl番幾個月前backup啲野, 再中毒, 今次仲杰,經屋企個router攻入埋我仔部電話 (佢連了wifi),一齊中毒

冇經驗攪到一鑊粥

於是兩部電話又報銷埋, 我部新電話用了3日咋,我又再轉電話no轉sim card再買新電話, 剩係去幾間銀行改電話no,email都去了幾勻,煩到嘔

pansy888hk    發表於 19-6-5 20:31

首頁

尾頁

跳至