自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 miffyumiffy 的帖子

問題在於virus仍在你舊機,無論你點刪除apps再開新apps,virus仍未剷走,只要你換新機時copy番舊資料去新機,咪一同將virus copy去新機,所以reset機未必代表已剷走了入侵的virus.就如電腦,不是重設部機便代表已剷走了所有virus,而普通電話維修也未必識查virus在哪.
你用番舊手電號,下次咪一樣可以透過這渠道入侵.

而且,已入侵的手機,即倢你關了機,只是表面關機,黑客仍在監視你,gps定位呀什至可以收音,只有無電源,什麼電器也沒用,在這情況下才不被監控,但是現在多是內置電芯,要等用晒D電才可.

男爵府

fongfonglover 發表於 19-6-6 02:16
咁其實如果唔用時登出曬所有app就會安全?另外設定左指紋鎖嘅app會唔會安全d?
...

不會,因你的手機已全天候被監控,他們什至可在你不為意的情況下開番你D Apps,做完嘢重設番你原本setting你都未知道.你睡了才做,就算銀行Google傳送訊息通知你有人入過你帳戶,也在你未醒之前把訊息delete,瞞天過海

男爵府

好像現行例,如個人資料被取但無作違法事如申請信用卡,不算刑事,所以連特首信貨評級早前被取也只是叫該公司加強保安而已,有拉到人嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

irisf 發表於 19-6-6 12:50
不會,因你的手機已全天候被監控,他們什至可在你不為意的情況下開番你D Apps,做完嘢重設番你原本setting你 ...

但某d app每次都要用指紋開,佢都照開到?

禁止訪問

水晶宮

irisf 發表於 19-6-6 13:00

好像現行例,如個人資料被取但無作違法事如申請信用卡,不算刑事,所以連特首信貨評 ...

係呀,網上偷野任人偷,報警都冇用

除非有財物損失先會處理

侯爵府

回覆樓主:

張信用卡俾人用左買app, 價錢不大, 不過危險, cut左卡, 唔知佢地有咩方法, 我平時有網購

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁恐佈
我裝咗好多電子支付 app, 真係有D擔心有黑客入侵

公爵府

牛年勳章

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-5 20:41
部電話好似被遙控咁

在google活動,見到好多唔係我自己用過嘅野

電訊公司有很多短訊,知道內容是什麼嗎?

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-5 15:24
一樣,我第一個account被hack就係fb, 跟住到google account,跟住我好正常程序改password, 一改比收晒驗證 ...

有無向google反映email被入侵?

大宅

Alex123 發表於 19-6-5 20:35
這個也是我選用iphone的主因。
特別是比我嗰個電腦白癡的老婆用,是不二之選。

朋友部iPhone一樣被hack,同埋久唔久都見到有人話係apple store買game 後俾人盜用信用卡。iOS都唔係百分百安全。

男爵府

ichigolatte 發表於 19-6-7 15:52
朋友部iPhone一樣被hack,同埋久唔久都見到有人話係apple store買game 後俾人盜用信用卡。iOS都唔係百分百 ...

以前i phone是較難被入侵,但現在Andorxx,i phone也可以了

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

miffyumiffy 發表於 19-6-5 00:40
我二月時被hack電話, 主要個google account被hack, 電話內所有apps都無一幸免,乜資料/相被人在雲端偷走晒 ...

好傷

珍珠宮

ichigolatte 發表於 19-6-7 15:52
朋友部iPhone一樣被hack,同埋久唔久都見到有人話係apple store買game 後俾人盜用信用卡。iOS都唔係百分百 ...

這也有可能,不能百分百保證。
但至少比例上比安卓系統低很多。

洋房

我大約5年前都比人咁hack過自己部電話
當時好慘,可能黑仔,而且電話比人hack當時都未咁多人認知
講出黎無人信
試諗下,比人hack左部機,佢地長期可以偷聽到你講野,仲可以透過前鏡頭監視你(可能你拎埋電話去廁所睇到你全棵)
依啲都唔知咩病毒(可能深水埗鴨寮街啲人會識既)
就算你洗機,個部電話reset都無用,應該要去原廠reset,但我當年無人話電話會hack無人信,Samsung 只幫我禁過制reset,最終,我成部電話廢左。
其實佢監控左你電話,仲可以勾線,扮你號碼打比人,或者你明明打去電話公司但聽電話既人係佢既人。同埋可以係你電話發佈假新聞。

洋房

我當時問過it朋友 話iphone會比較安全(雖然我唔覺)
佢比如android 機係一條鎖鑰可以開哂全部門,但iphone d app係一度度門,雖然唔同的鎖鑰去開。
最後我處理係網上所有野重新搞過哂,而且從來唔會影自己啲身分證落部電話度,而家好興啲咩payme 網上比錢既野,我一樣都無,因為我信唔過網上野,科技兩面刀

男爵府

irisf 發表於 19-6-4 17:03
因現在智能手機仿如一部手提電腦,可上網,send電郵,只要知道你的手電,或wechat或whatspp號碼,就可扮你的朋友 ...

我爸爸成日亂forward 野
一般老人家都咁

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好恐怖

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至