懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我生完兩個半月,上星期第一次黎m黎左5日,然後停左3日
今朝起身又有血 好似又黎過咁
請問有冇媽媽試過咁既情況?
P.s 我冇餵人奶
回覆 Lamlam0302 的帖子

Hello Lamlam0302,惡露排清嘅時間因人而異, 由最初鮮紅色, 漸變成淡紅色, 最後變成白色分泌物然後乾淨,通常要2-6星期, 如果無餵母乳, 月經通常會係分娩後4-6周出現,產後第一次的經期可能跟往常有分別, 如果恢復月經時, 發覺有大量經血,或者持續唔停, 有下腹痛或者唔舒服, 就要睇醫生啦, 依家情況點呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-10 14:49
回覆 Lamlam0302 的帖子

Hello Lamlam0302,惡露排清嘅時間因人而異, 由最初鮮紅色, 漸變成淡紅色, 最後變 ...

惡露一早已經完了,上星期m come比產前黎得多 五日後已停 三日後即今日又黎返
請問咁樣是正常嗎
Lamlam0302 發表於 19-6-10 14:53
惡露一早已經完了,上星期m come比產前黎得多 五日後已停 三日後即今日又黎返
請問咁樣是正常嗎
...

產後荷爾蒙改變可能會影響月經週期,有經會要一段時間先會回復穩定/產前狀態,媽媽可以記低經期嘅日子,避免刺激/生冷食物、飲食均衡、多休息,幫助身體早日復原。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至