0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB兩個月大越來越活躍,訓覺鍾意郁手郁腳,近來包巾開始包佢唔住啦!
本來諗住鬆咗就算啦,但晚晚雙手一成功逃脫就會郁到自己醒咗(唔係打床褥就係打到自己個頭),醒咗就大喊!
試過轉用swaddle bag明明啱size 但仲衰,對手喺入面搞來搞去,成條蟲仔咁lann 到去咗床尾好危險!
日間太熱唔包佢,佢又只可每次訓唔超過30分鐘。
大家可唔可以分享吓自己bb有無呢啲情況,而除咗等佢大啲平靜啲外,仲可以點做?包巾包到幾大先唔再包?郁到醒咗又點氹返佢訓?

大宅

肚仔 發表於 19-6-10 16:58
BB兩個月大越來越活躍,訓覺鍾意郁手郁腳,近來包巾開始包佢唔住啦!
本來諗住鬆咗就算啦,但晚晚雙手一成 ...

我都二個月左右,我從來唔包,因為母乳屎尿多 換片快,bb習慣了,自然訓著

複式洋房

我都有你呢個問題,所以都開始唔包,反正佢掙脫仲嘈

別墅

我牙囡由返屋企開始就冇用過包巾,而且b囡將床係貼住我張床,所以當佢隻手一郁我就輕輕禁住佢兩隻手,到佢吾再有郁嘅動作先慢慢鬆開,久而久之就佢就習慣左,知一定有人係隔離就安心瞓,到依加六個月大有時都係拍下心口仔就瞓返。

別墅

龍Me 發表於 19-6-10 20:47
我都有你呢個問題,所以都開始唔包,反正佢掙脫仲嘈

咁佢有無郁嚟郁去,郁到自己醒?

別墅

yuukbbi 發表於 19-6-10 20:56
我牙囡由返屋企開始就冇用過包巾,而且b囡將床係貼住我張床,所以當佢隻手一郁我就輕輕禁住佢兩隻手,到佢 ...

一晚咪要禁佢好多次囉?
弊在我b 好大力次次好快打到自己個頭就爆喊,禁都禁唔切

複式洋房

肚仔 發表於 19-6-10 23:19
咁佢有無郁嚟郁去,郁到自己醒?

都有架,好忟咁郁番啲手腳出嚟,但又不是一定,一時好冧就冇所謂,包住都唔郁,所以佢要申出來我就由佢

別墅

我bb過幾日就兩個月都有你呢個問題,好矛盾呀,如果唔包就訓唔耐,好快醒,一包佢就喊
不過我照包佢,至多用啲薄d紗巾包佢

大宅

回覆樓主:

滿咗月就好少包,轉咗用伸到手出黎既bb睡袋,佢都瞓得唔錯

別墅

龍Me 發表於 19-6-11 17:04
都有架,好忟咁郁番啲手腳出嚟,但又不是一定,一時好冧就冇所謂,包住都唔郁,所以佢要申出來我就由佢
...

尋晚我試咗唔包住佢,勁興奮郁郁郁,我都忍無理佢,到半夜摸摸佢手,凍冰冰 ,可能冷氣又凍到佢。
唉,做阿媽擔心完呢樣又擔心嗰樣!
包唔包好啊

別墅

我生完未出院已少包,係醫院幫阿女沖涼番黎先有包,但佢好呆,我又鬆開佢,而且佢好鍾意伸懶腰,瞓覺又鍾意伸對手上黎,包住咗佢反而好唔舒服

佢扭嗰時個個都話要包住佢先有安全感,尤其醫院姐姐,但我女係會爭扎,鬆開反而情緒好d,剛出院番到黎,又係張床瞓唔入心咁,但轉咗分隔床,瞓我同老公中間就冇事了

別墅

我仔都兩個月..佢好鐘意伸懶腰、手郁腳郁..出院頭一兩日都有包佢..之後都冇包..由得佢..夜晚訓覺就包番佢手仔..日頭都由得佢鬆下
佢宜家半夜紮醒...拍拍心口掃下佢頭仔同佢講good night..佢都會訓返
真係繼續喊唔肯訓就餵下佢都肯食陣就訓

別墅

肚仔 發表於 19-6-10 23:22
一晚咪要禁佢好多次囉?
弊在我b 好大力次次好快打到自己個頭就爆喊,禁都禁唔切
...

剛剛開始要架,但過一排就吾洗,而且依加就話周身郁,但再過兩個月就周圍碌,到時更加要伸返對手出黎

複式洋房

我囡囡 都相似
由出世到依家5個月多
我都包住佢瞓

佢唔包住就 咬手 咬到唔瞓
仲咬到會嘔奶。

我都係用 halo 同一款包被
但依家佢大 ,我都包得鬆
隨佢郁
郁郁吓就瞓

你試吓唔包咁緊
慢慢俾佢習慣

複式洋房

肚仔 發表於 19-6-11 18:14
尋晚我試咗唔包住佢,勁興奮郁郁郁,我都忍無理佢,到半夜摸摸佢手,凍冰冰 ,可能冷氣又凍到佢。
...

夜晚要著長袖+包手架!如果唔係就凍冰冰啦!最好就唔好開勁凍冷氣啦,25度左右會好一點!

男爵府

個個小朋友性格唔同架有啲一包就e話鬼叫

洋房

回覆樓主:

我嗰個就3個月,日頭唔洗包都可以自己訓,夜晚一定要包,佢先訓得淋,仲包到成隻糉。我信係嗰嗰小朋友唔同既,因個性去處理啦。唔好太緊張

大宅

肚仔 發表於 19-6-11 18:14
...

滿左月都已經冇用包皮
其實你可以用d睡袋 即係有拉鍊包到隻腳
我bb就算申左隻手出黎 對手都係好暖開左冷氣
因為個身同隻腳包住左

別墅

hichunchun 發表於 19-6-13 21:02
滿左月都已經冇用包皮
其實你可以用d睡袋 即係有拉鍊包到隻腳
我bb就算申左隻手出黎 對手都係好暖開左冷 ...

我有用過swaddle bag 啊,不過佢對腳不斷摺下摺下咁郁,蟲仔咁 lann 咗去床尾 好似仲危險

首頁

尾頁

跳至