時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

先利申: 我係政治中立, 唔係黃唔係藍. 小C9一個, 生活比上不足比下有餘.

話說, 大學同學whatsapp group都有一撮人係反政府反中共/央. 呢牌, 因為最近事件, 呢個群組既一撮人就不斷whatsapp來來往往談政治, 講到修例後點點點, 所以要上街.....
我冇回應佢地既, 只係睇. 在我黎講, 正如宗教一樣, 你有你立場, 我有我立場, 冇問題架. 可惜, 佢地講左成個星期, 佢地有人越講越過份, 話嗰D冇"表態"既係"港豬", 之後又話要同"唔回應"既組員say sorry, 打攪哂..... 但係仍然"港豬"前"港豬"後.

好喇, 星期日遊行, 佢地當然打哂卡話自己"身體力行"乜乜乜.... 我都冇回應過. 到左半夜, 有人攪事. 我睇完新聞見到咁都嬲嬲地, 於是喺FB comment下話呢班人好離譜, 好似旺角暴動咁! (其實我只係comment 呢班攪事既人, 唔係comment遊行既大眾). 但係有人回我只係坐喺電視睇埋呢D, 係個花生友, 又話係警方用武力先所以迫D人做出呢D野......

我真係無言, 點解下下都要針對我呢D"冇政治立場"既小眾呢? 我唔出聲就係"港豬", 我出聲唔認同暴力份子就係"花生友"! (即係我唔反XX就係唔岩?!)

仲有, 唔止呢班人, 有D親戚(仲係長輩)同檯食飯都係咁架! 係咁迫人表態, 我冇立場就話"梗係啦, 你係D既得利益者, 梗係覺得個政府冇問題架!" (吓? 咁都得?!)

我有既所謂"言論自由", 原來只係咁!

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-6-11 09:44

侯爵府

好彩我身邊無乜E D 人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

罐頭湯 發表於 19-6-11 09:13
先利申: 我係政治中立, 唔係黃唔係藍. 小C9一個, 生活比上不足比下有餘.

話說, 大學同學whatsapp group都 ...

唔好同佢地太認真,每人都有自己考慮和立場,唔表態絕對可以理解,視乎你朋友有幾尊重別人啫。
我所有朋友group都不談政治,有人post都唔會有人回,一句起兩句就止就算。大家明大家立場不同,唔應該強迫對方認同自己。

水晶宮

回覆樓主:

自己一家人都係咁!

禁止訪問

珍珠宮

幸好身邊的人對不同立場人士都會溫和對待。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

話不投機退群啦. 我通常避見政見不同嘅人, 正如你所說宗教自由, 意見不同亦唔需要拗.

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

係好討厭。
中立一樣會被歸邊,唔明點解唔可以各有立場。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

回覆樓主:

我身邊冇呢啲人,我圍內啲親戚朋友都唔支持,大家出黎又唔會特別討論時政,我只係擔心我地嘅下一代,佢地喺學校聽好多,會偏向支持反對政府!

子爵府

同感
但我係有立場但唔想討論嘅一群
既不反對修例,亦同意政府應該聽取民意,給予更多時間空間去處理件事
但現今所謂嘅民主自由
就係你唔順從大眾民意
你就係港豬、無腦
咁就係民主?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

退群啦
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

回覆樓主:

我有個朋友自己冇上街,但係 WhatsApp group得我一個C9,連續係甘講話D有下一代既就要身教啦,帶小朋友上街,又話如果佢有下一代一定會發聲,
大前提係佢自己都冇去,仲暗串我c9唔識政治,唔識身教,
我唔通唔遊行代表錯咩……如果俾我聽到港豬一定鬧爆佢退组

sonet    發表於 19-6-11 11:38

子爵府

回覆樓主:

果d人都痴線 留comment 都追擊人 痴上腦!block左佢啦

子爵府

IloveJJ 發表於 19-6-11 09:19
根本嗰啲所謂支持民主既人,就先係最唔民主。仲要攪到香港無晒安寧!

咁又唔好以偏蓋全

樓主,我都好討厭個啲唔尊重人地嘅人
無須太上心,大家重視嘅野唔同,佢地呢啲強加自己思想去別人度嘅人,唔駛理

子爵府

幾時都話朋友間有三樣嘢一講就易反面
政治、教仔、買樓

子爵府

有d平時唔受人注意嘅人係咁㗎,佔中時已見識過,鬧番佢地轉頭,見你敢出聲就縮,香港如果靠呢類人好大鑊
今次都係得一個唔識死嘅話我唔去遊行,睇你幾時俾人捉去大陸,我咪鬧番你出咗去遊行,睇你幾時俾人喺台灣隊冧囉
唔尊重人嘅物體駛乜客氣
如果只是有限制咁講吓,又唔會鬧番你嗰d就真係好親友,要好好珍惜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

好少事啦,你BK會被人話5毛,大陸人死番上去,奶共,C9低層次....死返收時政啦...仲有人要你道歉....話你人品有問題...等等!!!

唔駛理架,好明顯係D反對條例既人有問題,宜家成件事越來越恐怖,你應該慶幸自己唔係當中一份子,有自己思想,唔係人云亦云!!!

sonet    發表於 19-6-11 11:40

大宅

真係好討厭,現在唔喺黃就係藍!
中立唔做嘢就係藍!

[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

又話爭取自由民主, 講咋嘛!完全接受唔到異己! 唔駛理佢地! 佢地先係豬!
放下自在

大宅

我有個group都有個別1、2個人係咁send野來叫人罷工罷課,好在得小貓幾隻回1、2句,佢亦冇好過份咁罵其他人。

你個case真慘,上來呻下唔好屈住屈住。

首頁

尾頁

跳至