自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

carmenleung 發表於 19-6-13 23:02
仲有,老師只有紅白二事的事假,絕無其他原因的事假。如果你有子女,你有可能無得出席子女從幼稚園開始所有 ...

更正,係無紅白二事的假,係全年除了學校長假,平日得兩日事假。重要批先放得。

我識人做老師,一個學年內,爺爺走了用了那兩天,不幸之後媽媽急病走了,要攞no pay

珍珠宮

1314625 發表於 19-6-15 00:40
更正,係無紅白二事的假,係全年除了學校長假,平日得兩日事假。重要批先放得。

我識人做老師,一個學年 ...

急事nopay都冇辦法啦

子爵府

C.Humphrey 發表於 19-6-13 21:36
我有朋友名中學 + 三大畢業、讀埋master 同 dip edu, 做左TA好幾年都未搵到教席,希望今年搵到啦

如果為份 ...

有時真係要睇運
有朋友會考同高考麻麻地。個陣只好揀教院(而家嘅教大,個陣我地d 同學成續麻麻先揀教院,叫做係個大學學位)。畢業出到黎已經有教席,直資學校,人工比公立學校老師高。相比起讀到U, 非專業,普通offfice worker 搵萬幾數,佢做老師講緊已經係30k.

當然佢話做老師係辛苦,好辛苦,極辛苦。
同埋而家教大都好似唔似以前咁易入,教席又真係難搵。一齊都係睇彩數

水晶宮

sabun 發表於 19-6-15 06:00
急事nopay都冇辦法啦

當然,只想表達老師其實係假少

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

宜家細路同家長好麻煩,細路好難教
我宜家先知,點解阿媽對佢地咁客氣,係因為知道佢地辛苦難教,所以 對老師唔該前唔該後,老師投訴一定死硬(小學)

宜家d 學生家長都係, 每次wts 佢地都千多謝,萬唔該……因為佢地d 細路真係好麻煩
有一個,家長觸動癢處……就用喊既公仔話比個仔激死,因為佢個仔已達失控狀態
有學生話:佢將來一定係,掟磚掟鐵馬果個

公爵府

親子王國15週年勳章

回覆 pomanlife 的帖子

洗碗可能仲多!!!

公爵府

親子王國15週年勳章

回覆 wlhbee 的帖子

未必!!!

公爵府

親子王國15週年勳章

回覆 gracelam 的帖子

仲要做埋医生判症轉介!!!(学生,家長,同事)做社工
處理虐兒
去差馆
總之係乜都关你事

珍珠宮

大學畢業後做過幾年中學老師,殺校之後我就無做了,咁我其實都算好彩嘅,因為我遇到嘅校長比市面上嘅好出多多聲,所以我當時的路比較平坦

我老爺就講得比較精警啲,佢話做老師係厭惡性行業,依加啲學生吳鬧得,鬧完又會比人投訴,想教好個細路都難,而且仲要處理課堂外嘅野,仲要應付嘅痴線家長,同時面對來自校長的壓力,讀咁多書但搵份咁辛苦嘅工,一個吳好彩有埋情緒病,賺多多$都吳夠醫仲要嘔突

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

C.Humphrey 發表於 19-6-13 22:56
年年都勸佢,但佢一心想教書教學生,唔介意由低做起,所以只好祝福佢

佢好有心呀,介唔介意講下佢教邊一科呀?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

1314625 發表於 19-6-15 00:40

我識人做老師,一個學年 ...

間間學校唔同,我識嘅係有紅白二事假

珍珠宮

回覆樓主:

睇校長

水晶宮

lovelyBBmic 發表於 19-6-15 10:15
間間學校唔同,我識嘅係有紅白二事假

間間學校唔同,但同普通公司一樣,佢比你就福利,唔比你都唔違法

大宅

Angel_Rose 發表於 19-6-15 09:53
大學畢業後做過幾年中學老師,殺校之後我就無做了,咁我其實都算好彩嘅,因為我遇到嘅校長比市面上嘅好出多多 ...

學生唔鬧得係傳聞,做錯既一定罵,唔係點改過?我教既小學,家校合作做得非常好,大多家長都配合老師

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

1314625 發表於 19-6-15 10:33
間間學校唔同,但同普通公司一樣,佢比你就福利,唔比你都唔違法

我見你特登更正其他jm話無紅白二事假,我怕其他行外人真係以為全部學校都無先講啫,我知間間學校唔同(我自己都係咁講丫)

伯爵府

ibelieveican 發表於 19-6-15 14:11
學生唔鬧得係傳聞,做錯既一定罵,唔係點改過?我教既小學,家校合作做得非常好,大多家長都配合老師
...

現在不少人玻璃心。 罵佢二句,佢去跳樓你就做千古罪人。
唔好話老師,現在父母都難做。

大宅

1mocha 發表於 19-6-15 14:31
現在不少人玻璃心。 罵佢二句,佢去跳樓你就做千古罪人。
唔好話老師,現在父母都難做。
...

有d小朋友有情緒問題我地會特別注意,罵時都會放輕力度,如去到跳樓case既小朋友,我相信咁多年老師都會留意到佢地既情緒,釀成慘劇係意外。若果因擔心佢地跳樓而唔予以改正,學校既功能會消失。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

家人做緊 早出晚歸 白頭髮多左好多 放假在家工作 間中星期六日都要返工

不過都有好處既

珍珠宮

回覆樓主:

咁辛勞,其實多多老師容易患大病?

水晶宮

lovelyBBmic 發表於 19-6-15 14:30
我見你特登更正其他jm話無紅白二事假,我怕其他行外人真係以為全部學校都無先講啫,我知間間學校唔同(我 ...

我更正是怕其他外行人以為必有紅白二事假,但非必然

首頁
12345...8

尾頁

跳至