自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

maomaofafa 發表於 19-6-14 21:58
青春期前建立的也容易被摧毀嗎

家長想子女入好學校, 原因也是因為朋友影响力較大!

翡翠宮

Connie0716 發表於 19-6-14 22:11
唔冼老師啦!家長左一句黑警又一句黑警,咁永遠佢見到嘅都係黑警

我從來唔會同個仔咁講!

男爵府

回覆 MCEsc 的帖子

“當我哋日常生活中怎處理紛爭?

是解決問題還是先推卸責任?

如果有小朋友要去金鐘,你唔讚同,係咪狂鬧佢白痴被洗腦,佢會即刻唔去?

點解要激到人好嬲?”

請問以上在問我個人意見嗎?因你用「你」字問問題,如是,請問

1。講緊家庭生活?學校?公司?社會?部份?其他?全部?處理方法可取決於自身性格,同你有紛爭既人既性格,彼此關係,事情發生的時間環境,所有當事人既身份地位等等,你還想到其他會影響到處理方法的因素嗎?

2。個人會睇情況決定

3。如果嗎?去的原因?同咩人去?獨自去?堅持程度?成年嗎?為何要狂鬧?狂鬧對方會有咩感受/反應?我又會有咩感受/反應?只有狂鬧一個方法嗎?願意嘗試其他方法嗎?大家一直關係如何?

4。可再解釋呢個問題嗎?

珍珠宮

kayee001002 發表於 19-6-14 18:46
回覆 topyy 的帖子

好簡單,小朋友長大後見到明顯道德層面有問題嘅事,佢會選擇唔出聲黎保住自己利益,叫 ...

如是有道德的話就先不要扭曲事實,將有人掟磚掟鐵枝一事心盲眼盲將之合理化,當然若然警察使用過份武力,絕對讚成一視同仁去處罰,無論咩情況下,犯法就是犯法,應該勸有份破壞秩序襲警的人做個有膊頭的人,這才是道德,為一下代豎立好榜樣

珍珠宮

超級特務 發表於 19-6-14 21:36
我講我老豆,佢當年係年青既。
佢咪就係被加莫須有罪名,批鬥,執返條命拿拿聲走佬黎香港lor.
...

你講幾十年前的事,度度都吾文明架啦,香港都是197x年才成立icac, 之前咪一樣立立亂

翡翠宮

topyy 發表於 19-6-14 22:06

“退一步想, 香港是中國的一部份, 中國有需要令香港人陷進 ...

給你看一下蘋果FB:

男爵府

topyy 發表於 19-6-14 23:00
回覆 MCEsc 的帖子

“當我哋日常生活中怎處理紛爭?是解決問題還是先推卸責任?如果有小朋友要去金鐘,你 ...

澄清,我不是問你問題。

應該是把“你”寫成“我們”。不過多謝你解答。

另外,如有小朋友要去金鐘,可以問去做咩?邊個去?之外,可以預設一些情境,問佢點解決。
如:忽然有人好嬲,個氣氛好差,咁點算?

翡翠宮

老翻太太 發表於 19-6-14 23:04

如是有道德的話就先不要扭曲事實,將有人掟磚掟鐵枝一事心 ...

對,倒果為因, 說只是孩子說不過。

如果今天我們認同遇到不满,就可以使用暴力, 他日孩子們的武器能保証不會指向你的胸膛!?

男爵府

2024年龍年勳章

非常贊成呀,我覺得bk 好warm而家一開fb就好灰暗

男爵府

littlecar 發表於 19-6-14 23:09
給你看一下蘋果FB:

你的問題是什麼?

翡翠宮

topyy 發表於 19-6-14 23:22
你的問題是什麼?

第一句…千萬不要忘記..中共給你的..

你認為這是傳媒是有良知的說話嗎!?!?

子爵府

littlecar 發表於 19-6-14 21:37

因為我地傾緊呢一代年青人被洗腦!

我相信如果自己爸爸媽媽當年受過文革或者共產黨嘅迫害, 我相信佢哋嘅仔女就算冇受過呢一代共產黨政府 任何迫害 都會好憎, 因為佢哋嘅祖輩或者父母對佢哋由細講到大。
所以 佢哋長大咗之後會對大陸或者共產黨會有偏執嘅反感同恐懼。
就我自己而言, 我祖父母、外祖父母 嗰輩係日軍侵華嘅時候走落嚟香港, 當時我嘅外祖母只有九至十歲多, 佢地全部冇經歷過文革, 冇同我哋講過共產黨有幾衰, 只係佢哋都好憎日本人,因我細細個嘅時候佢哋成日同我講日軍有幾衰, 點樣入啲村捉曬啲女人同細路仔, 佢哋係點樣走得甩, 所以老實講我好少去日本 。(續)

男爵府

贊成,成日為嘈而嘈,根本討論唔到D乜!

大宅

子爵府

MC媽 發表於 19-6-14 23:36

我相信如果自己爸爸媽媽當年受過文夾或者共產黨嘅迫害, 我相 ...

我冇憎過呢一代嘅日本人,因為我知道 日軍屠殺中國人嘅係上一代日本政府同 當年嘅日本人做嘅壞事, 呢一代嘅日本政府同日本人冇做過呢啲嘢, 點解我要將呢種仇恨延續落去呢

相反,文革同共產黨以前做嘅衰嘢係實實在在的事實,但嗰一代嘅共產黨政府都已經換曬血啦,可能甚至已經死曬。可能又會有人話咁六四呢?我知道如果我又喺度講六四事件,可能又有好多人追住我嚟鬧,六四事件 我身邊冇親戚朋友親身喺現場, 我相信大部分香港人 都冇親戚朋友 有第一身嘅經歷 ,當時我哋只係接收政府同傳媒發放出嚟嘅訊息同新聞,當中兩方面(政府同示威者)會唔會發生一D事而引致六四事件?(續)

男爵府

littlecar 發表於 19-6-14 23:25
第一句…千萬不要忘記..中共給你的..

你認為這是傳媒是有良知的說話嗎!?!?

問我個人意見嗎?如是,就你這問題的用字,我會先問良知定義是什麼?為什麼要用良知這字?有沒有其他字可用?它們又是什麼?傳媒與良知有什麼關係?需要嗎?為什麼需要/不需要?需要的程度?香港這地方對傳媒與良知的關係在社會/個人/法律上有什麼睇法?中國呢?其他地方呢?第一句的說話在該報的立場下是什麼意思?對看或不看該報的不同的人有什麼意思?對看該報的不同的人有什麼意思?我如何看待以上的人對該報的不同想法?我如何處理這些不同想法帶給我在情感/理智上的影響?

子爵府

MC媽 發表於 19-6-14 23:46
我冇憎過呢一代嘅日本人,因為我知道 日軍屠殺中國人嘅係上一代日本政府同 當年嘅日本人做嘅壞事, 呢一代 ...

我長篇大論講咗咁耐,其實都係想帶出, 其實可能我哋呢一代人都會畀祖輩、 長輩嘅經歷去影響咗我哋呢一代 嘅判斷,同對而家中國政府嘅觀感, 我哋有可能比我哋嘅上一代甚至上上一代洗咗腦而自己都唔知。

珍珠宮

topyy 發表於 19-6-14 13:21
其實討論政治個層面可唔可以唔好再停留係黃屍/藍屍,暴徒/黑警,廢青/廢佬,賣港/奴隸....

相信部分都係家 ...

呢d 侮辱名詞絕對降低人格,不過潮流唔興有品格,夠惡就乜都得

我老了

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得現在出面班年輕人真太年輕,警察又好,示威者又好。佢地各自都係做緊自己覺得對的事

我諗同個風氣有關,以前社會12、13歲已經可以承擔屋企大部分的家務,照顧弟妹之類,但現在21、22歲思想都未成熟

最後大家都會過分咗,因為年輕就係有團火。我覺得家長一來日後要著重多d家庭教育,除咗成績之外,其實仲有好多嘢

而警察真係要認真提升水平,大壓力好多行業都有,醫護都好大壓力,但一定要克制

翡翠宮

topyy 發表於 19-6-14 23:48

問我個人意見嗎?如是,就你這問題的用字,我會先問良知定義 ...

良知用於傳媒當然需要, 還需要問嗎???

良知是對事情不偏橫的陳述?

煽動年青人的熱血去衝擊警方, 令青年人作出犯法行動, 便是沒有良知的行為!

對該報深信不疑的人, 可以說只可到事件中其中一面, 盲目支持暴力! 你怎面對便要看你個人的良知了!

有人只看到孩子, 有人只看到暴力, 有人看到孩子被利用而使用暴力, 有人看到黑警, 有人看到警方執法!

就是要用智慧去分析了, 面對没有智慧的人, 就是要讓他思考!

公道天在人心, 人在做, 天亦在看!

首頁

尾頁

跳至