懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

生完三個月。想同大家分享,又當係一個紀錄俾自己日後回憶。哈哈。
我預產期係3月18日 第一胎
3月17日個日11點幾訓醒起身去洗手間,抹ga時候有血絲 少少似來經期的感覺。(好在個日係星期日 之前仲一直擔心 如果作動老公去左番工點算) 就同老公講見紅。老公異常冷靜 叫我沖涼洗頭 準備好曬就落樓食個午餐再出發去醫院。(即刻飲番杯凍檸茶 唔係有排無得飲 哈哈) 由於我住北區 老公係公務員 好老實我係博可以上二等房先選擇QE。去到醫院 無記錯係直接去b2 登記。因為我當時淨係得見紅 乜症狀都無 所以都係得個等字。

別墅

探病時間5-8點。老公陪我瘋狂起走廊來來回回行 聞說會加快生產。其間眼見其他孕婦陣痛 d叫喊聲 你都咪話唔淆底 令到本來無咩特別的我 都開始有d緊張。
探病時間完左之後 番床休息下又行起走廊再行下 行到病房熄燈。 眼光光訓唔著。look下look下 look到凌晨1點幾 feel到有D似經痛的感覺 可以接受 慢慢開始覺得有規律 咁我就自己count
count到2點幾 去洗手間的時候 開始流緊jelly分泌 就同姑娘講喇 同都覺得有規律咁痛 咁姑娘就話都當係見紅的一種 仲話如果好似經痛的痛唔係陣痛 陣痛的痛係起上腹痛。仲叫我唔洗count 咁好喇。姑娘話唔係就唔係喇。

別墅

如是者,我番上病床 典下典下 因為係凌晨時分 又怕嘈到隔離床 D痛一黎 我就用指甲吉自己 分散下自己。就係因為姑娘話個陣痛係起上腹痛 唔會係下腹痛 咁我就一直忍忍忍 一直等上腹痛的出現。我仲心諗 咁都唔係陣痛 如果真係陣痛 我應該真係頂唔到落去wo
隔左陣 3點幾4點 feel到自己穿左水了 再同姑娘講 但我忘記左係用手探宮頸先定博機check陣痛先。當時話宮頸都未軟,而且話係陣痛 陣痛係密但時間未夠長。唯有繼續捱 捱到5點幾 無喇喇好肚痛要去大大又好想作嘔 起無陣痛個一瞬間用盡全身力爛過去洗手間。又捱到六點 醫生巡房 一探 開左兩度 可以落產房

別墅

用盡全力拎電話打俾老公 神推鬼拱老公係無喇喇已經出左門口去緊醫院 打完個電話仲要除曬衫再著手術袍再要過床 我仲好記得我同醫院姐姐講 「我好痛無曬力」姐姐回番我一句「無人幫到你 你要靠自己」岩 幫到自己ga人就係得自己!
真正ga陣痛 會覺得自己好似鬼上身 不由自主咁呻吟 見到乜就用力捉 有一刻我覺得自己會‘鍊’斷床邊圍欄。落到產房 鬼上身緊ga我 淨係記得自己捲埋一舊 捉實床邊 不斷不由自主呻吟 姑娘再內探 已經開到七度(!!!)然後有姑娘塞左個笑氣俾我 叫我痛就吸 一吸好重膠味又令我好頭暈 吸左幾下我已經唔想再吸。

別墅

我同姑娘講「吸左好暈」姑娘話「就係要你暈黎忘記個痛」 個痛一黎 會感覺到好似有舊超巨型ga便便要疴佢出黎。但呢個時候姑娘就講 「唔好再疴喇要忍吖 BB心跳慢喇」 來來回回 痛痛痛 吸吸吸 忍忍忍。終於等到老公出現 (事後老公講番 原來一早已經到左產房 但當時開得兩度 姑娘叫老公慢慢食埋個早餐先 大家都無諗過咁快開到七度)老公一出現就開始嘗試生bb喇。終於都可以疴喇! 姑娘好清晰咁數1,2,3 再要你hold住度力去push。exactly疴大大咁。但唔係用肛門ga力去push。
7:55am 聽到bb喊聲了! 母女平安! 預產期當日出世!

別墅

好在真係生得快 真心!唔係真係頂唔順d宮縮陣痛!
有少少分享 就係陀緊ga時候 我不斷有同bb講 大家到時候都要加油 要錫住媽咪呀!而且本身未懷孕有玩開瑜珈,起37週開始瘋狂做青蛙蹲 開hip動作 應該對開度數有幫助。仲要堅信自己係得!就得架喇!
另外 我好好彩 等到有頭等單人病房
大家共勉之!bb出左先之後先係打大佬呀!

別墅

👏🏻👏🏻👏🏻恭喜!
希望我可以upgrade 二等房啦 🙏🏻🙏🏻

大宅

緊張!我7月頭預產期,都係QE 生!

別墅

樓主請問你係咪登記果陣就要講想上二等房?我上胎係威爾斯,今胎QE生唔知個流程係咪差不多
同埋產後你係咪直接上二等?

別墅

恭喜曬你! 我9月會在QE生。謝謝分享!
請問開hip動作係點樣做?

洋房

Step_Stephanie 發表於 19-6-19 17:23
好在真係生得快 真心!唔係真係頂唔順d宮縮陣痛!
有少少分享 就係陀緊ga時候 我不斷有同bb講 大家到時候都 ...

多謝分享,我都九月QE生,唔知有無咁好彩可以升級病房(emoji)

大宅

你住北區咁之前產檢都專登出QE呀?定冇咩特別會轉去就近健康院呢?

別墅

啤太 發表於 19-7-3 21:51
恭喜曬你! 我9月會在QE生。謝謝分享!
請問開hip動作係點樣做?

https://youtu.be/qeacmOEmXIw
3:18開始的動作 不過我自己本身有做開運動 同懷孕的時候都係有keep住做運動 所以要按番自己身體黎做啊

別墅

mj830 發表於 19-7-3 16:08
樓主請問你係咪登記果陣就要講想上二等房?我上胎係威爾斯,今胎QE生唔知個流程係咪差不多
同埋產後你係咪 ...

我印象中係姑娘睇完我排版 知道係公務員家屬 就問我‘係咪會等二等房’ 通常都要等 有人退房先排到
我朝早生完 到夜晚6點到就轉上頭等房 (咁岩頭等房有位 )

別墅

shu_vanbe 發表於 19-7-3 23:24
你住北區咁之前產檢都專登出QE呀?定冇咩特別會轉去就近健康院呢?

係啊!專登出QE架!火車坐頭等出去 咁就唔洗企咁耐。我無去健康院做檢查,自己有去私家做產檢。QE檢查雖然好似簡單 都係磅重驗小便按下肚。當時我私家照到bb細左2週 同QE講番 都主動俾個期我同我再照超聲波

大宅

Step_Stephanie 發表於 19-7-4 09:57
係啊!專登出QE架!火車坐頭等出去 咁就唔洗企咁耐。我無去健康院做檢查,自己有去私家做產檢。QE檢查雖然 ...

thx JM!咁我放棄喇...始終要照顧大女返放學,近就算了...

別墅

Step_Stephanie 發表於 19-7-4 09:48
我印象中係姑娘睇完我排版 知道係公務員家屬 就問我‘係咪會等二等房’ 通常都要等 有人退房先排到
我朝早 ...

謝謝回覆另外請問知道依家餵邊款水奶嗎?

首頁

尾頁

跳至