懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

驗左有bb,睇埋醫生,未去醫院登記排期,屋企人想係聯合醫院生,方便照顧我,但我一個月前搬入新界住,請問如果到時揀聯合生,健康院可否跨區係新界?健康院係產後檢查?定產前產後都要去健康院檢查?大概幾耐檢查一次?(我係新手媽媽)(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

yu0722 發表於 19-6-19 23:41
驗左有bb,睇埋醫生,未去醫院登記排期,屋企人想係聯合醫院生,方便照顧我,但我一個月前搬入新界住,請問 ...

醫院要跟番住址證明嘎

別墅

我醫院就跟住址的(雖然後來去了私家生)。我喺沙田返工,所以產前檢查去咗就近健康院登記,當時職員有問點解揀呢度,我如實答近公司,方便檢查完返番工,咁佢都接受。產後檢查就去返屋企嗰區。
唔知係咪間間一樣,你不如可以打電話去問下先

複式洋房

mi_meow 發表於 19-6-20 07:06
我醫院就跟住址的(雖然後來去了私家生)。我喺沙田返工,所以產前檢查去咗就近健康院登記,當時職員有問點 ...

明白

男爵府

yu0722 發表於 19-6-19 23:41
驗左有bb,睇埋醫生,未去醫院登記排期,屋企人想係聯合醫院生,方便照顧我,但我一個月前搬入新界住,請問 ...

公立醫院生仲要睇住址證明, 但提一提你如果醫院距離你嘅屋企太遠好唔方便,首先你見紅穿水去醫院距離遠啦,第二就係萬一你或者bb有需要留院需要來回醫院嘅話好頻撲( 例如好似我咁呀我出咗院阿b仲要繼續留院我每日就要坐半個鐘車去醫院送冰奶同去探佢)
產前檢查你自己揀番方便你嘅健康院就ok
產後檢查都係自己揀既, 生完之後醫院會畀張健康院嘅資料你叫你自己打去你附近嘅健康院 book時間

(私家)普通見d人係頭六個月一個月檢查一次,之後夠六個月就大約兩星期一次, 最後36周後每個星期檢查一次, 當然只係參考,你可以唔洗檢查得咁密
仲會喺約11週左右做唐氏檢查同埋20週左右做結構

首頁

尾頁

跳至