少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

明明正常、但行為好似低能白痴、己经小六、每晚要我同佢冲涼、大便都请潔不好、返学日日鬧、唔想返、停鬧、朝朝返学要同佢着校服、飯來張口、只懂打机睇电視、頭其做工課、没礼禮、垃圾一件、勸多两句都發脾氣、一發脾氣、r 爆頭面、作為母親、我己带佢睇心理E生、見 社工、我好想放棄、但又有責任、遲D 青春期、仲痴線、我真係受不了、遲早情緒病、老公己经不聞不問佢任何野、當生小佢!唉!我成日問天、点解我生左隻魔鬼、害人害己!

珊瑚宮

lilicatcat 發表於 19-6-20 17:24
明明正常、但行為好似低能白痴、己经小六、每晚要我同佢冲涼、大便都请潔不好、返学日日鬧、唔想返、停鬧 ...

暑假> 去基甸少年軍校1.5個月(西貢附近既離島) $15000l費用。群體生活,學自理能力,野外生存能力(一個月后考試后才能周五晚, 六全日回家, 日晚再到中心)。不煮飯無飯食。

https://www.gideonmin.org/school.html

男爵府

明明正常、但行為好似低能白痴、己经小六、每晚要我同佢冲涼、大便都请潔不好、返学日日鬧、唔想返、停鬧 ...

因為所有嘢他都不須要負責任及負責後果,你們要幫他又要鬧他,都好茅盾。你唔幫佢冲涼他唔冲、大便淸潔不好、唔同佢穿校服及餵他又如何?問題是你們是否接受到這些後果,狠心讓他負回責任讓他成長!
無人天生是魔鬼,魔鬼是後天做成!
唔好意思,我嘅説話比較直接,你說他有責任,但我反而覺得造成問題的根源不是他。如唔啱聽,就當我無説過吧!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 lilicatcat 的帖子

你鬧完又照幫佢沖涼做各樣, 佢依然可以衣來伸手, 飯來將口 咁你要檢討下點解可以練到個仔如你講『垃圾一件』你用魔鬼形容個仔, 你咪諗下邊個令佢成魔囉!

水晶宮

戥你辛苦!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

我首先唔會同佢冲涼、唔同他大便请潔, 唔同佢着校服, 唔會送飯入他口...另外, 我覺得有問題是你, 你寵壞了他, 現在是自討苦吃. 由現在開始改變下你自己吧.

伯爵府

回覆樓主:

問題在於你多d!
咁大個唔係唔識係唔做!
咁邊個做?你囉!魔鬼教練
放手啦!要不是就做就一個廢人
(恕我直言)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

魔鬼不會一日成魔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

放手等佢做.

佢係咪太攰, 所以乜都唔願郁?

禁止訪問

別墅

請問你的小朋友是不是普通小朋友?定有特殊學習需要的?有些小朋友,由細到大都有點奇怪、但有時又好正常咁,有無帶佢睇過專家,看是否SEN?

男爵府

睛靈勳章

FlorenceCara 發表於 19-6-27 03:36

請問你的小朋友是不是普通小朋友?定有特殊學習需要的?有些小朋友,由細到大都有 ...

睇左心理E生同精神科、都話正常、所以我都唔知点E佢
火龍果

大宅

lilicatcat 發表於 19-6-27 14:41

E佢方法就係唔好幫叫佢自己做
我細個亞媽又要搵食又單親好在2、3年級暑假送去我亞姨屋企住又一個唔識沖谅同文屎!一個暑假後咩都自己搞掂啦

別墅

自己唔肯去教小朋友,都係一個問題,相信佢有能力做得到,但要一步一步黎,例如:幫佢沖涼時,搽好沐浴露,叫佢自己沖身,等佢習慣下先。再過一段時間,話比佢知其他步驟點做,因為將來出黎社會,佢會好辛苦。

別墅

lilicatcat 發表於 19-6-27 14:41

有特殊需要的小朋友不是睇你講的醫生,是特殊教育專家,坊間有的,不過通常針對1-8歲小朋友而設,你可打去問問。例如叫:智力評估中心、自閉症、過度活躍症評估等之類

大宅

恕我直言,唔係你生咗隻魔鬼,係你做成的。
小朋友出世是白紙,父母點教佢就會變成怎樣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你唔講佢係正常,可能無人知,你當咗佢係殘疾人士咁養,俾我一早就已經兜巴星過去。
Minniemouse:-P

別墅

小六男孩子,會否有些壓力或心事,但不懂表達和舒緩,係有機會作出一些我地大人認為唔乖的行為,試下心平氣和地引導佢講下有無咩事,會否考試壓力?同學問題?老師問題?解決左就好大機會無左以上行為。

複式洋房

回覆樓主:

一早應該訓練佢自己做啦,我仔幼稚園已開始自己沖涼,雖然妳個仔已遲咗好多,但如果妳唔諗住服侍佢一世,總要教佢自己做,好多時小朋友唔做係因為唔識,唔識係因為冇教佢,唔係佢學唔識,所以妳係時候諗下點樣教仔學自理,希望妳能續步教識小朋友最基本的自理。

首頁

尾頁

跳至