時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

禁止訪問

子爵府

Fishjai 發表於 19-6-22 09:41
今晚遮打花園有個"支持警方 祝福香港"晚會, 希望行出來話比警方知道香港有很多人支持他們的 ...

千祈唔好少過上星期五嘅家長集會,否則就真係x出國際了。

公爵府

馬爾太 發表於 19-6-22 10:36
點解支持?你全副武裝打仗咁款去開槍打乜嘢裝備都冇嘅學生同市民,點支持呀?仲要大大聲話可以去投訴!大佬 ...

鐵枝,鐵馬,磚,遮,垃圾筒,水樽,頭盔,眼罩,咩裝備都冇?講笑咋嘛!
不過係嘅,心盲嘅可以選擇性眼盲,咩都話冇,睇唔到!

muchacho    發表於 19-6-22 21:55
muchacho    發表於 19-6-22 21:54

禁止訪問

子爵府

tester5 發表於 19-6-22 10:25
再講多次,警民不是對立。
特區政府己成功推警察出來做磨心,香港人就唔該唔好幫忙參一把吧。
大家好想見 ...

如果冇警員編號嘅都叫警員的話,你嘅言論先可以成立。

大宅

馬爾太 發表於 19-6-22 10:36
點解支持?你全副武裝打仗咁款去開槍打乜嘢裝備都冇嘅學生同市民,點支持呀?仲要大大聲話可以去投訴!大佬 ...

全副武裝,口罩頭盔,掟磚,掟鐵枝,依啲全部都唔係裝備嚟嘅?明明係暴動,硬要講成和平示威

暴徒有冇除低口罩頭盔,攻擊前出示身分證啊?
係吖,防暴警察係唔需要貼編號,因為要專門對付暴徒,其他國家的防暴警察都一樣

公爵府

回覆樓主:

點解要支持?

1. 速龍制服冇編號, 唔解釋

2. 只著背心唔肯show pass, 唔解釋

3. 冇舉牌就開槍

4. 國際人權組織調查報告亦指明香港警方過分使用暴力, 唔回應。

5. 指引寫明只能打下肢, 點解嘢嘢打眼頭腹?

6. 仲有記你老母/自由hi嗰啲呢?

撑警都要有理由說服到自己吧!

我由7歲開始年年我的志願都係做女警, 但今次徹底失望加心痛! 一二哥唔知點保住啲細, 林鄭同一哥兩個打乒乓咁!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

機場炒麵 發表於 19-6-22 10:48
睇新聞睇多啲
鎖大閘係警察自己鎖既

係,為保安佢地鎖閘。示威者亦有上鎖:

軍器廠街車閘被警方用鐵鏈鎖上後,再被示威者雙重圍封,包括用單車鏈,及用膠索帶將鐵馬綁在車閘上,亦有人用噴漆噴黑警徽。

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/343241/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E8%AD%A6%E7%B8%BD%E5%87%BA%E5%85%A5%E5%8F%A3%E5%85%A8%E5%A0%B5-%E6%95%B8%E7%99%BE%E8%AD%A6%E5%93%A1-%E6%96%87%E8%81%B7%E6%94%BE%E5%B7%A5%E8%A2%AB%E5%9B%B0%E6%8D%B1%E6%9D%AF%E9%BA%B5

男爵府

支持好警察,反對黑警

公爵府

馬爾太 發表於 19-6-22 10:45

我都可以著住警察背心周街查人身份證

花園行有檔賣寵物衫, 都有Police款喎, 我隻貓著咗收唔收得差餉先

子爵府

littledot 發表於 19-6-22 10:49
鐵枝,鐵馬,磚,遮,垃圾筒,水樽,頭盔,眼罩,咩裝備都冇?講笑咋嘛!
不過係嘅,心盲嘅可以 ...

法國黃背心叫恐怖分子?有冇掟氣油彈?有冇燒警車?有冇打商鋪玻璃搶掠?六七嗰次就真係暴動啦!工聯會直情掟炸彈炸細路呀!但有咩後果?陽光攞大紫荊勳章!

大宅

luppy 發表於 19-6-22 10:07
有時吾係吾想支持,但有時佢地又吾知點搞。2方都有問題。

列如昨日的,明明救護人員以到,糸急就開門,又 ...

有缐終於有一個敢言有良知嘅記者
https://www.facebook.com/Anti.OCLP928/videos/422922921894342?s=1665158531&v=e&sfns=mo

子爵府

畀面勳章

tester5 發表於 19-6-22 10:25
再講多次,警民不是對立。
特區政府己成功推警察出來做磨心,香港人就唔該唔好幫忙參一把吧。
大家好想見 ...

同意

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-6-22 09:56
支持唔一定行出黎啫?呢一邦又招人出黎,果一邦又招人出黎,日日搞到立立亂好冇???
...

Agree

男爵府

回覆樓主:

支持有警員編號既真.警察。

強烈要求成立獨立委員會徹底調查當日著警察制服但無編號,即係冒充警察執法濫用暴力既暴徒!

用戶要求終止服務

Fishjai 發表於 19-6-22 09:41
今晚遮打花園有個"支持警方 祝福香港"晚會, 希望行出來話比警方知道香港有很多人支持他們的 ...

公爵府

馬爾太 發表於 19-6-22 10:52
法國黃背心叫恐怖分子?有冇掟氣油彈?有冇燒警車?有冇打商鋪玻璃搶掠?六七嗰次就真係暴動啦!工聯會直 ...

比較有意思?你覺得嚴重程度唔夠?
性質相同但程度唔同,咁又如何?
不如你答我,以上我所講嘅嘢,有冇出現係你所講,毫無"裝備"嘅示威者手上先?

用戶要求終止服務

luppy 發表於 19-6-22 10:07
有時吾係吾想支持,但有時佢地又吾知點搞。2方都有問題。

列如昨日的,明明救護人員以到,糸急就開門,又 ...

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

機場炒麵 發表於 19-6-22 09:46
支持成立獨立調查委員會,還香港真正警察公道

你要查咪比資料投訴科查囉,入面班人一樣都獨立架,駛鬼又要另外成立一個咩!

首頁
12345...13

尾頁

跳至