自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

明白大家為何不想基建, 但香港已無農業,無工業,資訊科技未成氣候, 只剩下金融同自由行. 當年有段期香港政府無安排基建,一下子建築界工人都失業, 呢班人大多都有大有細等開飯,惟有澭出去做的士司機,便利店,保安... ... 維持左好長時間,而當時香港經濟亦好差. 今日建築費高企,建築工人人工高但亦面對開工不足, 面對青黃不接.
歷史以來香港基建都是比人掠水, 我地最愛既英國,例如香港機場. 重點在如何win win 雙嬴. 其實大嶼山跟胡應湘建議, 所有費用轉由起私樓班人比就得啦. 屯門將軍澳 都是當年填海回來的. 我地交稅不想年青人比黑警打, 但都好想香港經濟有正常運作,香港係好需要有基建正常運作.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

當年建築界工人都失業,

原因是⋯⋯八萬五 建屋目標 遇上 經濟不景氣,再加上SARA瘟疫,

樓價連續多年下跌,無人夠膽買樓,

地產公司 和 房署居屋 因 積存太多單位貨尾,

唯有停止興建新屋。

子爵府

回覆樓主:

掠水預左, 但建成後最少不可成危樓!

仲有不可一下子開得太大, 計劃需進可攻退可得. 填海可行但起島就太大野心!

starrymama    發表於 19-6-26 10:04

伯爵府

明明業界一路話唔夠工人,機場起3跑都要輸入5百幾個外地工人

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0423_00822_001.html

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

caryfox 發表於 19-6-25 22:56
當年建築界工人都失業,

原因是⋯⋯八萬五 建屋目標 遇上 經濟不景氣,再加上SARA瘟疫,

香港唔係唔夠樓俾人住,係唔夠俾人炒。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

其實經濟學的重點係「供求兩者要平衡」,

一下子過多建築工程出現,本地人手不足,各地盆為了準時完工,自然在勞動市場提工資高,爭取勞工。

又或者引入外地勞工,舒緩人手不足嘅壓力。

反之⋯⋯

子爵府

caryfox 發表於 19-6-25 22:56
當年建築界工人都失業,

當年無留意 住屋的新聞
但見你話居屋無人買??真係覺得難以想像
現在咁多人爭買居屋

侯爵府

親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 19-6-25 23:01
香港唔係唔夠樓俾人住,係唔夠俾人炒。

agree. 我啲 frd 買第一層已諗緊點一開二

我話想趁後生換大啲迫自己供多啲錢,個個叫我加按開二好過

水晶宮

講到填海⋯⋯將軍澳點解有咁大的填海地皮?

由 清水灣半島 一直到 日出康城,這一大片土地⋯⋯空置

水晶宮

147741 發表於 19-6-25 23:11
當年無留意 住屋的新聞
但見你話居屋無人買??真係覺得難以想像
現在咁多人爭買居屋

老董時代的居屋貨尾一直到梁振英上任後⋯⋯整整10年以上

珍珠宮

JO_100 發表於 19-6-25 22:58
掠水預左, 但建成後最少不可成危樓!

仲有不可一下子開得太大, 計劃需進可攻退可得. 填海可行但起島就太大 ...

我是支持填海造地來增加土地供應。但不太明白為何不可以用較低成本的方法直接從岸邊開始填海,而選擇成本較高的填一個人工島,又要起橋接連。

978212    發表於 19-6-26 10:24

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 19-6-25 23:16
我是支持填海造地來增加土地供應。但不太明白為何不可以用較低成本的方法直接從岸邊開始填海,而選擇成本 ...

其實之前有電視節目講過下

個原因好似係附近住個d 居民反對

伯爵府

叫工頭於每次佔領行動時去招募建築工人,他們有齊裝備,隨時可以開工,那麼可以減少比他們認為的「黑警」打,又唔駛食催淚彈,又有收入!每次佔領都有成千人,分兩三更返工,之後再回佔領區換班,其實仲有效率!

子爵府

Alex123 發表於 19-6-25 23:16
我是支持填海造地來增加土地供應。但不太明白為何不可以用較低成本的方法直接從岸邊開始填海,而選擇成本 ...

我都係咁話!

子爵府

sheep2 發表於 19-6-25 23:23

大嶼山會受影響有幾多居民?!

只要是合法, 非强佔土地, 真係解決吾到嗎?

伯爵府

ifcsir 發表於 19-6-25 22:48
明白大家為何不想基建, 但香港已無農業,無工業,資訊科技未成氣候, 只剩下金融同自由行. 當年有段期香港政府 ...

掠水仲要造假,豆腐渣就唔接受囉
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

用戶要求終止服務

JO_100 發表於 19-6-25 23:39
大嶼山會受影響有幾多居民?!

只要是合法, 非强佔土地, 真係解決吾到嗎?

唔係指大嶼山,係指提出填海方案既地方,如馬鞍山

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rickswim 發表於 19-6-25 23:27
叫工頭於每次佔領行動時去招募建築工人,他們有齊裝備,隨時可以開工,那麼可以減少比他們認為的「黑警」打 ...

紥鐵工人??
放下自在

珍珠宮

sheep2 發表於 19-6-25 23:23

咁用咁高成本起個人工島咪一樣有人反對。這樣為何不選擇一個便宜的方案,而且沿岸邊填海基建也會大大減少。新土地可以更快供應巿場。

首頁
12345...6

尾頁

跳至