興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事故:昨日估計條魚條尾掃甩個過濾吸管,不是第一次,老公早回家,見條尾被吸咐着,條魚被倒吊,立即搶救,開打氣,條魚就沉底打側。
發展:原先諗住條魚會慢慢走,全家都同佢講:辛苦就走啦,多謝你啦。点知今早還在,去了另一邊沉,老公話睇多幾日,唔得就關上打氣等佢慢慢走,心諗條魚都好奮力生存,我地唔係佢,点知佢想死。
暫時結果:條魚條身伸唔直,有彎曲,我估係昨日條尾被吸住爭扎擰傷,同阿女唔忍心,去家品換個長膠篩,切尾開一邊,就係咁吊住佢,希望好似人咁打石膏,睇下点,要餵食。
ps.今早見佢有屎呵。
不過今晚老公回家唔知會否反對咁做。

男爵府

回覆樓主:

補相。
有冇人試過咁。都唔知等得幾耐。盡人事吧!

大宅

祝福 ... 努力.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lauslau 發表於 19-6-27 12:59
補相。
有冇人試過咁。都唔知等得幾耐。盡人事吧!

唔識
而家情況係點樣

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

之前自己爭扎下來,有打側,有時就正常但沉底。中午上街時係正常沉底,剛回家就見係咁……(。•́︿•̀。)
老公話都係唔得,就咁由佢,post文嗰晚已經下了藥,還諗住慢慢好番( •̥́ ˍ •̀ू )
就係死剩佢兩條,就係佢大得快換了這大缸,佢亦大到轉唔度彎,已經減糧,点知……
兩條都好耐共同生活已經超過六年,那條金魚這幾天都陪着佢沉底……
我諗咁傷,都好唔捨得(๑′°︿°๑) (இωஇ )
多謝關心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lauslau 發表於 19-6-29 18:59
之前自己爭扎下來,有打側,有時就正常但沉底。中午上街時係正常沉底,剛回家就見係咁……(。•́︿•̀。) ...

(。•́︿•̀。)
ಠ~ಠ
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2023年兔年勳章

lauslau 發表於 19-6-29 18:59
之前自己爭扎下來,有打側,有時就正常但沉底。中午上街時係正常沉底,剛回家就見係咁……(。•́︿•̀。) ...

男爵府

回覆樓主:

今早條魚在留彌中,已經側身尾浮上面,頭向下,一夜過去,浮面嘅身已見紅
下午接近三点就走了,一路好走……
謝謝各位

大宅

RIP 1 路好走.

首頁

尾頁

跳至