夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

啱啱申請,第一次po文,有時語無倫次,請見諒。可能會長少少,因為我真係好煩惱,如果睇晒既,多謝你地。
簡單啲黎講,我想2人世界,佢想同佢媽,細佬一齊住。

今年24, 同老公拍拖5年,發現有左bb就結婚,依家陀b啱啱滿3個月。

由依家去到生都應該會分開住多,各自住返自己屋企,因為佢個到碌架床上格,我唔方便上落。本身佢話會多啲黎我到訓,因為我間房空間多啲,有張雙人床,不過我媽咪個邊講左啲唔係咁好聽既說話,所以佢依家唔會黎,而且生完坐完月都係去佢到住。

問題黎啦,佢住私樓,有2間房,咁佢係單親家庭長大,佢話要同佢媽住,咁我無得反對唯有接受。佢既安排係整張碌架床,到時個仔,佢,我一間房,另外間房就俾佢媽同細佬。佢細佬係九龍區有間佢名既公屋,平時都係禮拜六日先返黎訓。咁我話唔係成日返,換張梳發床俾佢返黎訓唔得咩,佢就話我自私,淨係諗自己,連張床都唔俾佢。但係我問佢有冇同佢屋企人傾過,佢冇答我,依啲都係佢一個既諗法。

其實依個決定我已經做左好多讓步,不過佢就一步都冇讓過。我屋企個邊有樓收緊租,3房單位,我提議過將佢手上既物業租出去,俾啲租我屋企收,始終係佢地養老金。搬去3房單位,大家都有自己房,佢又話交通唔方便。佢住係市中心就真係方便好多,但3房單位去市中心都係行10分鐘到,就話好唔方便。而且佢話佢媽唔會搬走,但係佢地住緊個到係老公供緊,如果出去住,咪姐係要俾2份租。。。

其實仲有啲其他方法,但係佢就一一反對晒,我真係無晒辦法,依家住自己到都有自己空間,到時去到佢到,真係想靜一靜都冇可能。諗到都好驚。啲人話陀b最緊要開心,但係一諗到依啲就好煩。但係我係咪淨係可以接受。

我同佢相處各方面都冇乜問題,但一牽涉到2家既人就好大問題。 好多謝大家睇到依到,可能係到講完個結果都唔會變,因為我同老公已經傾過好多次啦。但係我想知,我咁諗,真係我自私,我思想有問題,定係只不過係我同老公思想價值觀既唔同。

大宅

我覺得你個提議幾好 不過佢地唔接受都無辦法 可能你老公驚你媽媽又比說話佢聽 都理解。咁唯有你地一家三口一間房啦。叔仔都係間唔中先返 又同奶奶一間房 你阻唔到佢返黎住架啦。遲下佢有女朋友 有自己既家庭就唔會過夜。你等下啦。

水晶宮

如果係過渡期去娘家住到生,我覺得可以同媽咪再商量下,
我個時都係咁, 我娘家坐月, 前後10星期, 我老公都黎娘家訓,
因為為免我走黎走去,

另外, 佢細佬自己有屋,番黎訓做乜鬼,
番黎訓都唔緊要,唔影響你就得,

至於LOOK架床, 可否換張雙人床?

瑪瑙宮

我講野都比較直, 睇完你唔好嬲喎.

你係唔醒水, 一入門就咁多意見. 應該住下先, 氹到老公 TUP TUP 掂先, 到有功又有勞, 先浸 d 浸 d 加下意見喇.

你新黎就郁叔仔瞓開張床換梳化床, 我覺得你真係 on 居, 我係 99 (佢地呀媽) 都會反對喇, 你老幾呀?

再話搬邊都係大決定, 佢唔想就唔好一扭再扭, 住落睇情況先.

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

我同佢住左好耐啦,結婚前都係佢到住我無出過聲,但係依家有個仔,唔諗我地都要諗佢
我有講過屯門俾佢地住,同佢細佬交換九龍住,佢又話啲fd係晒屯門,咁我已經冇出過聲啦

如果俾我,有九龍住,仲要唔洗供樓,管理費,差餉。俾得2000幾租,同另一半搬出去住,冇壓力,仲開心,不過佢地既諗法唔係咁。

複式洋房

"佢既安排係整張碌架床,到時個仔,佢,我一間房,另外間房就俾佢媽同細佬。"
咁細個BB 點住碌架床,間房可以放BB 床?

其實你提意搬去3房果到幾好,但我唔係好明,你男朋友個亞媽點解畀2份租,姐係點計???
你同你男朋友個亞媽關係點呀? 你地傾左幾耐?你男朋友做咩工作?
D 男人成日唔諗長遠,咩都好簡單。男人好多時一尾諗屋企,所以特別多男人愚孝,自己收收埋埋唔比屋企知道,自己諗晒,又諗得差!!!

大宅

自私到極, 所有野都係諗自己先

老人家點會想搬, 又拆走人張床...

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 09:58

我同佢住左好耐啦,結婚前都係佢到住我無出過聲,但係依家有個仔,唔諗我地都 ...

我係叔仔, 我做乜要同你交換呢?

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 09:58

如果俾我,有九龍住,仲要唔洗供樓,管理費,差餉。俾得2000幾租,同另一半搬出去住,冇壓力,仲開心,不過佢地既諗法唔係咁..

點解會唔使供樓? 你想佢細佬孭晒屯門支出?

複式洋房

回覆 Challll 的帖子

個單位係男朋友名,佢供緊樓,如果我地搬佢媽唔搬佢要一邊供樓一邊俾租

複式洋房

回覆 aztecs 的帖子

可能我講得唔清楚,個層樓係老公名,佢供緊樓,佢細佬出面有層公屋,同女朋友2個人住緊,亦方便佢返學。
至於間房俾我地,係老公意思。 但係我地手頭好緊,裝修少間房就慳多幾萬蚊,我有講佢可以係我到住,不過佢唔願意,如果我搬入去,佢媽都係原來間房唔洗郁

複式洋房

屯門支出我老公俾,包括供樓差餉管理費,咁水電煤佢媽俾,因為佢媽俾埋佢細佬同女朋友公屋個邊。但係如果我搬入去住,我一定叫老公我地自己俾返。

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-28 10:21

屯門支出我老公俾,包括供樓差餉管理費,咁水電煤佢媽俾,因為佢媽俾埋佢細佬 ...

我都係唔係好明你講乜.

即係屯門樓你老公供緊+差餉管理, 雜費佢媽比.

間公屋係佢媽名, 佢媽比租, 比左叔仔同佢女朋友住, 係咪咁呀?

複式洋房

回覆 Challll 的帖子

碌架床係預定佢大啲訓,下面雙人床,上面單人個隻,bb床會照買。
我同佢媽關係都ok, 所以佢話同佢媽住我都接受左。係有時傾電話成日話邊個唔好邊個唔好,我驚第時個仔聽到學晒依啲野

大宅

Lammm510 發表於 19-6-28 10:14
回覆 aztecs 的帖子

可能我講得唔清楚,個層樓係老公名,佢供緊樓,佢細佬出面有層公屋,同女朋友2個人住 ...

老人家未必想搬,呢點你要尊重。
叔仔同奶奶訓,唔需要介意。
你老公同叔仔都錫媽媽,可能你奶奶好辛苦湊大佢地,你要學下尊重佢同錫佢。
你應該淨係諗點改變自己間房,睇下放唔放到BB床,好多家庭都係一家三口一間房,唔好一開始就要所有人就你,地方大細唔會影響你一家三口的感情,已經有個小小空間(房間),都叫比上不足 比下有餘。另外,我覺得你老公唔會考慮你的計劃,係因為怕你屋企人,又比説話佢聽,所以你都要體諒。

複式洋房

其實好復雜,同埋關乎到私隱既問題所以唔係好想公開地方講。所以好多野都唔方便講。
私樓老公名,公屋細佬同佢媽名。

私樓因爲係老公名,所以關乎到樓既都係佢俾,水電煤係佢媽俾。咁佢地不嬲都住開,所以同佢媽住都唔係問題,我都接受左。不過到時仲多埋我同啊仔,個空間仲會少左,仲要預都俾佢細佬,仲未計屋企4隻貓一隻狗

子爵府

唔係好明點解要搞叔仔張床?
瞓沙發床喺廳咪仲唔方便?

男爵府

如果財政上許可,一家三口根本無可能長期一間房,今日可以暫時一齊住,但長遠老公要比到個deadline同方案黎,個仔幾歲時分房,係咪永遠都要留個床位比叔仔,佢將來住屋諗住點攪。
我覺得要一早計劃係好現實問題,今日唔傾做駝鳥無意思,雖然話將來唔知一定係點,但比著我,我要知佢起碼有考慮過我同個b,阿媽細佬係重要,但如果因為咁而打算長久地將個老婆同仔嘅基本生活要求放到咁低,我會好心淡囉。

男爵府

Lammm510 發表於 19-6-28 09:24
啱啱申請,第一次po文,有時語無倫次,請見諒。可能會長少少,因為我真係好煩惱,如果睇晒既,多謝你地。
...

男家有樓點會考慮搬入女家名下樓度住,唔止搬老公仲要搬埋奶奶去女家樓度住?樓主你真係太年輕冇諗過背後既家庭角力關係。
另外,睇黎你老公一係太年輕仲未想自己獨立生活住,一係都係半個「媽寶」,所以你可能要預以後都要同奶奶住。要有心理準備。一係接受現實,一係教育你老公。至於你叔仔,唔係成日返又好快會成家立室,唔使理佢啦。
你老公既提議其實係make sense,係你好唔想同奶奶住呢個係問題,呢個版面好多JM 都係咁。

複式洋房

回覆 KoneyB 的帖子

因為佢依家已經係出邊住,返黎訓一個月都未必唔到8日,佢同我老公一間房,到時生完我同bb會搬入去住,所以佢張床一定會拆架啦。
男朋友想佢同佢媽一間房,不過如果搬既話有部琴要搬走再裝修。咁我既諗法係佢都唔係成日訓,佢媽房可以唔洗郁,可以慳啲錢,又有部琴到時俾啊仔學,不過我老公就好在意。

同埋長遠黎講,佢細佬都唔會一齊住,不過佢係諗,佢細佬都會係到訓個3,5,7年。

首頁
12345...7

尾頁

跳至