自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月課程邊間好啲? 讀完 難吾難入行?

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Hoining 發表於 19-6-28 17:06
ERB嘅全部一樣,難唔難入行睇彩數,好多朋友讀完都無人請,有熟人介紹就易啲開單
...

如果係咁 都吾知讀吾讀好

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

初初要好捱得,自己要sell自己

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

有朋友讀左erb果個,亦有報考出面果啲牌,合格左,亦非常幸運地,有人想搵佢老師做陪月,佢老師撞左期所以將佢轉介左比客人,客人都簽左佢,但事後朋友同我呻個客好變態,做完之後佢要重新考慮自己係咪真係岩做陪月員

大宅

Angel_Rose 發表於 19-6-29 01:42
有朋友讀左erb果個,亦有報考出面果啲牌,合格左,亦非常幸運地,有人想搵佢老師做陪月,佢老師撞左期所以將佢轉 ...

啲人成話陪月吾好 又吾話下自己要求有幾咁變態

男爵府

有邊份工係唔辛苦
要調節對工作既態度先
在收獲既同時便要想一想
自己付出左幾多 ?

子爵府

回覆樓主:

我覺得唔好做,
因為其實如果要做足產婦要求係極忙,
8個鐘要煮最少2餐(有啲再整定多一餐),燉野,照顧產婦,照顧bb餵奶沖涼洗奶樽等等,如果本身有工人會好啲。

你睇下黑陪月嗰啲group就知,要求好多,有時又要陪埋出去健康院,滾水淥腳煮飯跌爛隻碟就麻煩。

同埋好多陪月課程唔update嘅,例如用幾多度水沖奶呀,生完唔可以即食薑醋,唔食得花膠瘭塞奶等等

男爵府

我讀左亦考左試不過暫時末入行。

課程間間一樣,我讀個間唔推薦因導師ok但課室殘舊又細,實習用具唔足夠使到學員不能有充分的實習。

好唔好做真係好過人,聽講初入行人工唔高但都幾辛苦。不過我覺得都算自由,接一個job 後可以自己決定幾時可以再接下一個 job。

個課程大約個半月到,都幾實用,唔入行可以當學多一樣嘢。不過個試唔係咁易第一次就pass , 不過前後有三次機會,所以最後都差唔多會pass 哂!

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-6-29 01:42
有朋友讀左erb果個,亦有報考出面果啲牌,合格左,亦非常幸運地,有人想搵佢老師做陪月,佢老師撞左期所以將佢轉 ...

可能導師都覺得唔對路,所以轉左比你朋友有無八卦點變態法

珍珠宮

mcs74 發表於 19-6-29 08:41
可能導師都覺得唔對路,所以轉左比你朋友有無八卦點變態法
我奶奶都係咁講,可能老師不想接又吳想得失人先推比佢

佢話果位媽媽吳比佢坐,所以每日放工腳都超痛,每日只比廿分鐘佢午飯,佢想帶飯,對方又話吳想佢係自己屋企食野,但果位媽媽住果度不近食肆,行得出去都無時間食,佢就帶飯係果位媽媽屋企樓下的公園仔度食,咁朋友返工時佢兩個仔由佢媽幫手湊,有時比較得閒佢會想whatsapp阿媽睇下阿仔有無百厭,果位媽媽話吳比返工時間用手機,會影響阿b,但係果位媽媽又成日用手機囉,到放假啦,果位媽媽用文字whatsapp我朋友,話阿b喊緊,問點解阿b會喊,聽到依度時我心諗,隔山打牛咩,你做阿媽係阿b格離都無心去了解個b仲咩喊,一野就問人地,人地得段文字又無相又無片,你當人地係bb傳心師咩。
朋友做左一星期已經好想辭職,最後諗到第一個客,好黎好去啦,先捱得到落去,而果位媽媽無出工作證明比佢,其實係陪月界,工作證明重要嗎?

本身有第2位媽媽,都係老師彈比朋友,如果傾得成嘅,做完這位媽媽之後嘅第2個月,會做另一位媽媽的陪月,但最終另一位媽媽嫌朋友年輕,覺得吳夠經驗,所以無簽到朋友

伯爵府

Angel_Rose 發表於 19-6-29 09:21

佢話果位媽媽吳比佢坐,所以每日放工腳都超痛,每日只 ...

嘩。第一個就接尼d麻煩客。真係會怕左呀。好好彩我第一個客好好人。好好傾。新手尼講嘅我,而家都接左幾個。過左暑假湊完仔之后就會開工。

珍珠宮

anson2007 發表於 19-8-3 02:28
嘩。第一個就接尼d麻煩客。真係會怕左呀。好好彩我第一個客好好人。好好傾。新手尼講嘅我,而家都接左幾個 ...
恭喜你呀~接到幾個客好叻嫁啦,朋友依加吳知算吳算接到第2個客,佢姑仔最近生左,佢幫姑仔做免費陪月

大宅

Angel_Rose 發表於 19-6-29 09:21

佢話果位媽媽吳比佢坐,所以每日放工腳都超痛,每日只 ...

陪月通常都由顧主包食午餐

珍珠宮

connie123 發表於 19-8-3 16:36
陪月通常都由顧主包食午餐
咁朋友係咪比佢僱主搵左笨

珊瑚宮

回覆樓主:

識人以前讀循道,讀完會有工介紹,但你揀人,人揀你

大宅

bing-jing 發表於 19-8-5 01:30
識人以前讀循道,讀完會有工介紹,但你揀人,人揀你

即是陪月呢行就算讀完都未必搵到工