自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

貓狗褓姆 BK Milk勳章 畀面勳章

尋日一開廚房櫃,一打開發現包菊花有成50幾隻甲蟲仔,即刻拿去扔。
用漂白水抹晒成個廚房,加噴殺蟲水。
今日都仲捉到十幾隻,而家連廚房門都唔敢開。
可以點搞

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

穀牛?

伯爵府

回覆樓主:

你再尋覓吓廚房重有冇其他乾貨,藥材類嘅貯貨內有蟲,清咗呢啲源頭就自冇晒啲蟲。

大宅

Bloomberg 發表於 19-6-28 21:54
你再尋覓吓廚房重有冇其他乾貨,藥材類嘅貯貨內有蟲,清咗呢啲源頭就自冇晒啲蟲。
...

我尋日就係發覺包菊花係源頭,我之後已經將成個櫃嘅乾貨扔晒佢,今日都重捉到好多隻

伯爵府

回覆樓主:

你可以嘗試上網搜尋吓藥材甲蟲,就知道佢地鍾意係咩食材藏身。

伯爵府

ball0404 發表於 19-6-28 21:56
我尋日就係發覺包菊花係源頭,我之後已經將成個櫃嘅乾貨扔晒佢,今日都重捉到好多隻
...

如果確定冇其他源頭,的多幾次殺蟲水就會愈來愈少,甚至消失。
我之前都試過,意起當時發現都打冷震

大宅

Bloomberg 發表於 19-6-28 21:59
如果確定冇其他源頭,的多幾次殺蟲水就會愈來愈少,甚至消失。
我之前都試過,意起當時發現都打冷震 :tooc ...

我而家好像變咗捉蟲達人咁樣企係個廚房度,我抌晒啲嘢啲乾貨,重有發現有係度

禁止訪問

用戶要求終止服務

之前我試過紅豆、意粉都有呢個問題,掉咗之後都要戰鬥三日先完全消失,最恐怖佢哋識跳

大宅

SuperChanB 發表於 19-6-28 23:57
之前我試過紅豆、意粉都有呢個問題,掉咗之後都要戰鬥三日先完全消失,最恐怖佢哋識跳
...

我個隻係識飛

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ball0404 發表於 19-6-28 21:47
尋日一開廚房櫃,一打開發現包菊花有成50幾隻甲蟲仔,即刻拿去扔。
用漂白水抹晒成個廚房,加噴殺蟲水。
...
係"煙草甲蟲"
煙草甲蟲除了會蛀食煙草,還喜歡蛀食豆類,藥材類,乾粉麵類,貓/狗糧.....快些檢查家中的乾糧!!!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

放炸彈得唔得

首頁

尾頁

跳至