懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

純粹唔開心想係到呻下我父母係好傳統思想,成日同我講呢樣果樣係男家負責,唔關佢地事。

例如結婚前要鋪床,佢地話男家做既,我都明,但我老公父母離左婚,唔吉利,佢家姐結左婚,但小產左,幫我地擇日既師傅就建議我父母去鋪,因為有兒有女, 夫妻和睦既鋪床就好d。但我父母話比人知道會比人笑,所以唔肯做,最後都係由我老公姐夫幫我地鋪。

到我而家有左,琴晚傾開煲薑醋問題,我99唔識煲,我媽咪識,之前都有煲過,但佢又話呢樣野係我99負責既,咁我就話算啦,我係出面搵人煲啦。

其實都幾唔開心,我覺得佢地如果錫我既就唔應該分得咁清。

別墅

JS0331 發表於 19-6-30 09:29
純粹唔開心想係到呻下我父母係好傳統思想,成日同我講呢樣果樣係男家負責,唔關佢地事。

例如結 ...

咁不如咁講
你乜都唔好做咪唔駛攞黎煩囉
確實要跟傳統就跟到底
薑醋又真係你99 個邊煲

珍珠宮

你父母錫你咪得囉,佢都係怕人對你閒言閒語姐,薑醋都要娘家煲,你奶奶好克薄你? 人地會咁諗架。

大宅

JS0331 發表於 19-6-30 09:29

例如結 ...

我媽四個囡生七個外孫,都係婆婆煲,男家從來都係食囉,我媽重要派俾姨媽姑媽,生bb開心事,開心就得啦!如果我係你處境,我會買鴻福堂卷派親戚,自己就上網學,整少少薑醋俾自己坐月食,睇定雞酒,炒定花生,黑豆同米,對自己好啲,親戚朋友派卷就夠體面啦!唔好勞煩人,唔識就上bk問,好多姊妹會幫你,bk 嘅 jm樣樣精同樂意解答,同緊有jm識

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有時錫你至分得清, 費時你第日要聽難聽既說話.

別墅

而家我99話會學煲, 唔識既就係八珍買, 都好方便

別墅

回覆 lokheibaby 的帖子

我都聽唔少係自己阿媽煲, 唔駛分得咁清, 因為主要都係煲比我食, 唔係周圍派

別墅

回覆 口水包包 的帖子

我都唔知算唔算錫, 佢地成日講女嫁左就係外人, 新抱娶返黎先係自己人, 聽完都會唔開心

珍珠宮

JS0331 發表於 19-7-2 14:22
回覆 口水包包 的帖子

我都唔知算唔算錫, 佢地成日講女嫁左就係外人, 新抱娶返黎先係自己人, 聽完都會唔開 ...

你幻想下,如果你同c6鬧交,娘家比唔比你暫住先?
諗下就有答案

複式洋房

lokheibaby 發表於 19-7-2 03:40
我媽四個囡生七個外孫,都係婆婆煲,男家從來都係食囉,我媽重要派俾姨媽姑媽,生bb開心事,開心就得啦! ...

我都同意以上sis所講, 生bb係開心事, 老人家唔幫手就算喇, 唔好諗太多。我坐月嗰時都係買鴻福堂券派親友, 自己奶奶煲左好少比我食, 後尾試過出面嗰啲其實都幾好味

首頁

尾頁

跳至