自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

阿仔K3有個同學、簡唔中放假都會出來玩、但大家相處會有好多問題

對方媽媽都有解釋佢有在醫院check過、確診係自閉譜系、政府醫院跟緊、有做訓練。佢明白自己小朋友行為好難控制、會另其他家長好為難、但如果再唔比小朋友多啲同其他人相處、佢既行為問題只會愈大嚴重。

但每次約出來玩、我都好緊張。

伯爵府

試過一手推我仔落樓梯、會在仔後面起飛腳、一手拍落佢個頭到、一齊出來玩、我要好似一兩歳咁跟實、驚自已個仔比人打、又驚個小朋友打到其他人。試過一齊join興趣班、佢會好大聲話我仔d字好難睇(係事實)、一齊食野、我仔唔祈禱叫佢做撒旦(雖然我仔唔明)、基本上幾個同學出來玩、都一定會鬧交。

對方媽媽雖會處理、做法多數係事法後要求小朋友道歉、個小朋友係會say sorry, 但我覺得作用不大、都打左(仲要唔細力)。

我仔有問點解呢個同學成日打人、點解話左咁多次都唔聽。 我有解釋呢個同學唔叻控制手腳、好似佢寫字唔叻咁、但我仔已經開聲、話唔鍾意呢個同學、要絕交。

伯爵府

回覆樓主:

有冇更好方法、或者繪本推薦、等我可以同自己小朋友解釋?

男爵府

回覆樓主:

可能我冇乜愛心啦,我覺得冇必要咁樣去擔驚受怕,佢可以去同返佢自己啲親戚玩,又或者叫佢阿媽生多個,你可能覺得我冷血無情但係人係自私嘅,如果有一日推到你個小朋友頭破血流,邊個可憐你

男爵府

可以解釋呢個小朋友有咩問題畀你仔知道,教佢要小心啲同佢玩,要當佢係BB咁,可能好啲
無聊閒在家

水晶宮

我可以分享下,
我女班同學有一個係類似過度活躍, 佢一發脾氣, 真係會打人滅人,
眼神好似殺人咁.

但係我女同d 同學仔, 係佢發脾氣時仍然會撩佢,
挑釁佢, 我有問過其他家長, 乜d 同學仔唔驚既咩?

我得出既答案係, 原來小朋友世界係好單純,
佢地慣左呢個模式,亦唔會標籤佢係咩人.
只有家長, 覺得個位小朋友與眾不同,

我自己不抗拒我女同佢玩, 我會同女講,
如果你地玩得唔開心, 小d 接觸同玩就可以.
我都教女兒,當佢發脾氣時, 唔好再撩佢.

有一兩次,我女都被佢打,同滅到瘀,.
但佢仍然,同佢玩,
如果我在場,我都金正火眼望住, 見到佢發脾氣,會先叫佢冷靜,
其實佢父母都好無助, 所以盡量唔會俾太大壓力.
多數冷靜落黎又會玩番,

你問我學校擔唔擔心,?
幼稚園唔擔心, 我女學校一班係3個老師,.
反而小學既會擔心,

男爵府

2018復活節勳章

我雖然未遇過呢D事~~~

但我會嘗試話俾自己小朋友知道果個同學咩事 點解有時佢會有呢個問題
之後我會再俾佢選擇重想唔想同呢個同學一齊出去玩?

如果想 可以試下問下佢自己有無諗過可以保護到自己又或者可以點做?

如果唔想 又可以試下問下佢點樣去做/講令個小朋友唔會太難受~

以上如果係我 我會去做既方法

因為我覺得K3小朋友已經有自己想法, 你可以同佢一齊傾下 諗下

伯爵府

Amy47 發表於 19-7-3 14:08
可以解釋呢個小朋友有咩問題畀你仔知道,教佢要小心啲同佢玩,要當佢係BB咁,可能好啲
...

我現在做既係一出來玩就睇到實、起碼自己小朋友唔好受傷先、但總有睇漏眼的時候、同埋言語上鬧交避唔到。

我都會好直接同呢個小朋友講、拿你咁做我仔唔開心、EE都唔開心。佢會道歉、但好快就故態復萌。

珍珠宮

回覆樓主:

如果佢咁暴躁跟本唔適合只同小朋友玩既活動。 佢媽咪應該多d帶佢親子活動。 例如親子烹飪班,親子故事班。 有小朋友,又有家長係到會好d。

伯爵府

李露眉 發表於 19-7-3 14:08
我可以分享下,
我女班同學有一個係類似過度活躍, 佢一發脾氣, 真係會打人滅人,
眼神好似殺人咁.

我問過老師、呢個小朋友喺學校冇呢啲行為問題、可能老師睇得緊。

通常出來玩都係一班同學出來、我仔想去我都唔會阻止。不過真係要金睛火眼睇實

男爵府

回覆樓主:

對方小朋友都係冇改善既,我會遠離,
好實際,雖然小朋友控制唔到自己係因為佢有問題,
但冇可能影響到自己小朋友既安全,
再加上小朋友開到口唔想一齊玩,
更加要遠離,
依家阿仔同班有小朋友都係有問題,
有時都會發脾氣,打同學仔,又係課室跑黎跑去,(依家小4)長期有個老師貼身跟住個同學仔架。
不過我仔同佢相處都冇咩問題,小息仲成日一齊玩,偶然會失控,有時仲有推阿仔,不過,冇傷害性既就繼續一齊玩,最緊要係安全。如果一齊玩下下要擔心被人打,被比推既,就冇必要一齊玩啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

多謝你包容

但係如果純粹亞氏應該唔會咁 誇張, 亞氏其中一樣係唔明白要保持人與人之間嘅距離, 我會教佢哋要同人保持一個手臂位, 除非勁熟嘅人你先至可以例如親人 再行埋啲或者翹住手之類

但呢啲嘢應該有對方家長做
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

我小朋友都同過自閉譜系小朋友玩。對方係固執同不停重覆要求玩自己想玩嘅嘢,較容易同其他小朋友有爭執,但唔高興時最多出手攔住人,未見到佢打人。
我會理解為,自閉有某些徵狀,傷風感冒都有某些徵狀,會流鼻水同咳,呢啲徵狀係對方都唔想有同控制唔到。

同時我亦認為唔需要太勉強自己同小朋友,好多時都係人夾人緣,夾到就一齊玩,唔夾就少接觸,無需太刻意去勉強。

伯爵府

Chowying 發表於 19-7-3 14:16
多謝你包容

但係如果純粹亞氏應該唔會咁 誇張, 亞氏其中一樣係唔明白要保持人與人之間嘅距離, 我會教佢 ...

因為我唔係好認識亞氏、同埋事發時、多數係一齊喺公園或者空地玩。

我希望可以揾到個方法、正面同阿仔解釋、呢個小朋友係咩事。

珍珠宮

個小朋友係咪有其他問題,因為自閉譜系嘅人都係比較善良的。

珍珠宮

OforOsaka 發表於 19-7-3 14:12
我現在做既係一出來玩就睇到實、起碼自己小朋友唔好受傷先、但總有睇漏眼的時候、同埋言語上鬧交避唔到。
...

其實我覺得你教小朋友方法好好,小朋友話絕交轉頭就唔記得件事。但問題在乎同學家長到,唔係你到。自閉譜糸小朋友無乜同理心。打完人佢唔知人痛,所以避開又好,一齊玩都好。你只可以睇到實。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

OforOsaka 發表於 19-7-3 14:14
我問過老師、呢個小朋友喺學校冇呢啲行為問題、可能老師睇得緊。

通常出來玩都係一班同學出來、我仔想去 ...
即係佢係控制到,唔係個症狀既問題。似係媽媽無好嚴厲咁管教呢方面既問題!

因以我自己經驗,亞氏唔係會咁樣打人喎。。。但講野好直唔諗人感受就係的。

伯爵府

zola 發表於 19-7-3 14:24
即係佢係控制到,唔係個症狀既問題。似係媽媽無好嚴厲咁管教呢方面既問題!

因以我自己經驗,亞氏唔係會咁 ...

出手多數係玩緊的時間發生、可能心急。

例如我仔喺滑梯樓梯行得慢、佢就會伸手扯我仔落嚟、我都會開聲話你咁做會整到人受傷傢、佢會道歉、但好快又嚟過。

珍珠宮

Moti 發表於 19-7-3 14:21
個小朋友係咪有其他問題,因為自閉譜系嘅人都係比較善良的。

個光譜好大,我女女班有一個會出手打人的 無人敢同佢玩。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會以小朋友意願為前提,如果佢唔想同佢玩,會少d約見!無理由成日被打ma!點會開心呢!

首頁

尾頁

跳至