時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

msms0117 發表於 19-7-4 18:03
個表面係假嘅?

2015年中國隆胸數量在全球已排名第一。

係大陸除左胸假,樣都係假

但有樣野佢地點整都整唔好,就係皮膚

佢地只係影相美圖扼人

公爵府

bplus 發表於 19-7-4 15:52
末代港督肥彭當年都係考慮到香港人同大陸有好緊密聯系,家庭團聚又係基本人權,所以幫我哋要求加到150人, ...

真係要多……謝哂肥彭

珍珠宮

my005 發表於 19-7-4 16:11
SORRY,我唔會信呢D語言藝術既統計,若做過統計,就會知設計時可有取向同指導性既。

我只信我自己雙眼, ...

觀龍樓3口滅門案
最近男死者父母告房協要賠償
唔係好明其中兩個來港無耐有公屋住

男爵府

其實150最令人反感係果啲假結婚,唔返工剩係拿福利嘅人

男爵府

72leelily 發表於 19-7-4 18:09
觀龍樓3口滅門案
根據2017年《內地新來港定居人士的統計數字》,2017年有總計46971名的單程新移民,首年就入戶公屋單位的新移民估計有超過2萬人,佔47.2%。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20180615/20420856

2013年9月28日【報訊】 香港政府優先扶助新移民家庭。
http://the-sun.on.cc/cnt/main/20130928/index.html
社署數據顯示,每年約有七千五百名未滿十八歲而不是與父母同住的綜援兒童,但多少家長是要靠子女綜援金、俗稱吃「煲仔飯」的新來港父母,則未有數據。

大宅

TinyTomato 發表於 19-7-4 15:46
除非完全禁止以家庭團聚為理由移民,否則不可能取消單程證,但禁止家庭團聚又違反人權。

結論︰取消單程證 ...

家庭團聚可以返大陸一齊共享天倫,香港人隨時都可以返大陸,住幾耐都得,點解一定要落晒黎香港團聚?

伯爵府

開心吸收勳章

my005 發表於 19-7-4 16:47
sorry,呢尐係要作為政府既高貴専材諗計喇,呢尐唔應由香港普通市民諗喇。
...

唔係話政府想點就點,樣樣議案都要議員投票,如政府強行修改,會比人反,比人沖擊,反轉成個立法局。同理 涉及人權,國際會 譴責。一陣又話政府帶頭分化……

男爵府

so.soho 發表於 19-7-4 18:30
家庭團聚可以返大陸一齊共享天倫,香港人隨時都可以返大陸,住幾耐都得,點解一定要落晒黎香港團聚?
...
陸女落嚟香港就有公屋綜援,安在家中衣食住行所有生活費,全靠政府的各式各樣的支援過活,就更理想,幾爽!好過國內生活...

2013年5月23日【報訊】 自1997年至2013年,移居香港的單程證中國移民已累計超過70多萬,佔全港人口一成;根據統計,有58%的新移民入住公屋,19%領取綜援。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130523/18268849

終審法院在2013年12月17日裁定,居港1年以上的貧窮新移民,都有資格申領綜援。
綜援居港限制降至1年,新移民領綜援申請人急升46% https://hk.appledaily.com/699664 ... e/20150915/54208115

水晶宮

my005 發表於 19-7-4 15:46
我既諗法其實唔係話必定要取消150個額(可取消就當然好啦),而係要落黎既人有一定即家庭經濟能力

或要在港 ...

其實外地親屬團聚都要經濟證明、但審批權不在香港、無計、而家大陸發展咁好、搵到食果批點駛落黎吖
講到食福利、我又諗起批賣港賊、真係咩人先至會為香港好

水晶宮

觀龍樓3口滅門案

用法緩告政府拎賠償
無本生意

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wai4919 發表於 19-7-4 18:31
唔係話政府想點就點,樣樣議案都要議員投票,如政府強行修改,會比人反,比人沖擊,反轉成個立法局。同理 ...

問而家係邊尐黨主導立法會?邊尐黨係大比數?

唔好再攞人權黎做藉口,人權唔係無窮無限架。試問邊一個國家任新移民予取予攜?邊一個國家响無任何經濟條件下畀家

屬團聚? 呢尐國家,有無被譴責?

其實識唔識分咩叫"無問題"同埋"解決唔到問題"呢?

政府、林鄭、高官已多次公開表示每日150人來港係"無問題",咁佢地有無真心想過市民所想、急市民所急?

有無落區睇下市民既不滿?

如果真係"解決唔到個問題",咪坦白講囉,我相信市民會明白。

只用"無問題"而唔係話會尋求解決方法,試問民心點會依歸?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

觀龍樓3口滅門案

呢尐咪唔明囉。唉﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

究竟誰搬走了我們香港人的醫療系統?
https://www.mpfinance.com/fin/co ... &issue=20190117
2008年香港的人口約696萬人,但到了2018年人口達到745萬人,誰在補充香港的人口?10年前單程證人口只有56萬,但到了2018年單是單程證人口已達到100萬人,而這些補充香港人口的組成,卻又以上年紀的女性為主。
大家只要將1997年、2007年及2017年人口金字塔作一對比,便會發現2017年的人口金字塔集中在45至65歲的女士上,關於這批補充香港人口的「新血」會對香港經濟帶來多大刺激、或者對香港政府財政造成多大負擔,政府未有報告披露。過多的單程證人口對香港各方各面構成壓力,包括領取長者綜援及整個醫療系統。
香港政府過去10年花在衛生方面的開支冠絕其他範疇,教育、社會福利、衛生以及保安這4大範疇是政府主要的經常性開支,佔政府經常性開支約65%,其中衛生方面的開支在10年間增加超過1倍,由338.83億元增加至711.58億元。不少香港人問,為什麼香港醫療系統在衛生開支有增無減下,相似的問題仍然每年重複出現。
究竟是誰搬走了我們香港人的醫療系統?

伯爵府

回覆樓主:

你睇野幾表面,我身邊都了好多正常男人都反對,理由係迫爆公屋,E院,低端人口太多,通常團聚係已婚,男女失衡

男爵府

所謂「港女」,究竟有幾多係陸女結婚來香港後速辦離婚,然後成為單身的「假港女」的,大家心知肚明啦!

大宅

我發覺多數反對150都係香港人黎。
大陸人好歡迎架

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

miffyumiffy 發表於 19-7-4 15:44

邊個高官返大6娶老婆

出名大6老婆我只知有郭晶晶,伏明霞

公爵府

好媽媽勳章

apgbs 發表於 19-7-4 15:59
去連登一轉,果邊大部份係男人,都反對150喎

因為佢哋未到娶老婆的階段

侯爵府