婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是八十後,但每次洗完頭,梳頭都會甩好多頭髮,至少十幾條,已經用緊防掉髮洗頭水,但效果不大,請教各位有咩有效方法?求請教

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

C9313 發表於 19-7-5 00:06
我是八十後,但每次洗完頭,梳頭都會甩好多頭髮,至少十幾條,已經用緊防掉髮洗頭水,但效果不大,請教各位 ...

有冇剪短!?我之前好長,剪短、少吹有明顯改善
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我是八十後,但每次洗完頭,梳頭都會甩好多頭髮,至少十幾條,已經用緊防掉髮洗頭水,但效果不大,請教各位 ...

我都有相同問題....
生左兩個就甩唔停

禁止訪問

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-7-5 11:19
有冇剪短!?我之前好長,剪短、少吹有明顯改善

有剪短,剪短左頭一兩日係會甩少d,但之後又甩好多!

複式洋房

callmebingbing 發表於 19-7-5 13:06
你本身有無經常染/電髮?或者髮尾頭髮好傷梳唔順就大大力梳黎解結?同埋頭髮係唔係好長好厚?
...

無染無電呀,生完一個小朋友之後就係咁!

複式洋房

查精油同埋用biopoint洗頭水
因為我老公都有甩頭髮
雙管齊下效果好好

複式洋房

ckx2y713 發表於 19-7-9 13:01

查精油同埋用biopoint洗頭水

好的,謝謝你

別墅

最緊要係多攝取蛋白質,例如牛奶、雞蛋、魚類、肉類、豆製品等。因為當蛋白質形成各種胺基酸,進入血液後,會合成角蛋白,再經角質化後,形成頭髮。除咗均衡飲食外,我仲會幫頭髮直接補充胺基酸+活髮成分,激活毛囊、滋潤頭皮、增強髮絲。

別墅

1.要轉洗頭水,同用營養液,我之前做左檢測頭皮
2.少吃白米,減少吸取碳水化合物多吃豆,魚,補充蛋白質。
3.減慢脱髮,少吃白糖,紅糖,糖漿。
4.補鋅可以促進生髮,可以吃紫菜,蠔。5.補鐵防止頭髮掉落,可以吃牛肉,但多脂肪,可能會令頭皮更脂油。
6.補鈣令頭髮更好生長,血液中缺鈣,會在骨頭,牙齒及頭髮中抽取形成骨質疏鬆

我就比較懶,所以食supplement :
1)鐵片 2)鈣片 3)飲蛋白粉

首頁

尾頁

跳至