時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

廣東省近日正式提出粵港澳大灣區未來三年的行動計劃,其中一點提到要建立信用評分制度,香港和澳門都有份。

全文:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=452677845522585&id=265944843550009&_rdr

之前都略略聽過大陸有信用評分
果陣仲笑佢地衝紅燈都俾人扣信用分
我冇諗過香港都有呢一日
以前成日覺得唔犯法 有呢d有咩所謂
手多多 睇多一兩篇 愈睇愈心寒
買酒買得多又扣
遲交水電費又扣
低分既人連機票都買唔到 咁我唔使旅行啦
點算 香港做咩變成咁

延伸資料:https://www.hk01.com/影像熱話/239444/圖話-中國2億鏡頭進行社會信用評級-買過多酒精飲品會扣分

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

一個普通人都唔會做錯既事,你唔通會做哂錯個d?係新加坡做呢d即刻 打藤啦!

複式洋房

auhiyo 發表於 19-7-6 11:22
一個普通人都唔會做錯既事,你唔通會做哂錯個d?係新加坡做呢d即刻 打藤啦!
...

我試過遲交卡數 衝紅燈 買好多酒飲 我都未睇哂仲有咩細項你冇試過衝紅燈?我知佢係細微 但都起碼算犯法 但我買酒同朋友開party係我既私人娛樂 冇影響其它人 都要俾你扣?我就接受唔到咁樣俾人規管生活習慣

複式洋房

衝紅燈 好多人都中 扣扣下唔駛出國了

公爵府

BK Milk勳章

kaize75 發表於 19-7-6 11:44
我試過遲交卡數 衝紅燈 買好多酒飲 我都未睇哂仲有咩細項你冇試過衝紅燈?我知佢係細微 但都起碼 ...

你張相冇講買酒woo?邊到睇到呀!

公爵府

BK Milk勳章

kaize75 發表於 19-7-6 11:44
我試過遲交卡數 衝紅燈 買好多酒飲 我都未睇哂仲有咩細項你冇試過衝紅燈?我知佢係細微 但都起碼 ...

大陸人係好鍾意飲酒,要罰都唔會罰買酒飲啦!你自己諗下有冇可能啦!

複式洋房

auhiyo 發表於 19-7-6 12:19
大陸人係好鍾意飲酒,要罰都唔會罰買酒飲啦!你自己諗下有冇可能啦!

延伸資料:https://www.hk01.com/影像熱話/239444/圖話-中國2億鏡頭進行社會信用評級-買過多酒精飲品會扣分

我睇hk01咋 我自己諗就冇可能啦
但現實似乎唔係囉

複式洋房

yyl2014 發表於 19-7-6 12:10
衝紅燈 好多人都中 扣扣下唔駛出國了

我覺得自己係中國人
但香港同內地社會情況都唔同
冇理由咁規管我地掛
如果話因爲融入大灣區就要咁做
我一定請假遊行

公爵府

BK Milk勳章

kaize75 發表於 19-7-6 12:43
延伸資料:https://www.hk01.com/影像熱話/239444/圖話-中國2億鏡頭進行社會信用評級-買過多酒精飲品會扣 ...

咁鬼假都有人信?中國係有人臉識別但只係對犯人識別,英國美國都有呢個系統,中國大把人飲酒唔通個個都唔比出國?咁不如直情禁酒禁煙。

複式洋房

auhiyo 發表於 19-7-6 13:08

咁鬼假都有人信?中國係有人臉識別但只係對犯人識 ...

人臉識別系統係內地一d城市已經無孔不入 馬路 公園 鐵路站 甚至演唱會 一個錄像畫面 顯示左個人資料 犯左咩法 係一個大數據庫 我衝左紅燈 就會成為你所謂既犯人 我以為自己已經夠後知後覺
我平時少接觸政治 都係因為近排香港搞成咁 想睇多少少 如果唔係真既 好想你俾d證據黎安慰下我

https://theinitium.com/article/20180525-wsj-introduction/

公爵府

BK Milk勳章

kaize75 發表於 19-7-6 13:48
人臉識別系統係內地一d城市已經無孔不入 馬路 公園 鐵路站 甚至演唱會 一個錄像畫面 顯示左個人資料 犯左 ...

你衝左紅燈你覺得自己冇錯咩?香港都有監測車速既系統,而且佢地一定寄罰單比你,而且如果你身邊有人係罪犯你唔知道咁你想唔想搵人拉佢?而且呢篇野冇你所講既咩社會分數,我有睇呢個 BBC YouTube,解釋呢個系統既作用。社會分數似係比有心人作出黎嚇人既野。

複式洋房

auhiyo 發表於 19-7-6 14:00
你衝左紅燈你覺得自己冇錯咩?香港都有監測車速既系統,而且佢地一定寄罰單比你,而且如果你身 ...

我都係接受唔到一外出 周街都係cam睇住我 好似隨時有咩e郁就要俾人捉 你講既車速可以同市民出街相提並論咩 你話作出黎嚇人但又冇證據 相反我上面就有新聞報導 我都係表達我既憂慮 唔覆了

公爵府

BK Milk勳章

kaize75 發表於 19-7-7 12:10
我都係接受唔到一外出 周街都係cam睇住我 好似隨時有咩e郁就要俾人捉 你講既車速可以同市民出街相提並論咩 ...

你講既新聞係邊間?你而家係香港出街都有天眼啦!點解會唔覺比人睇住?你知以前中國冇Cam同而家有咩分別?罪案律係明顯低左好多,起碼而家返上去玩唔使太驚比人偷比人捉走。

侯爵府

kaize75 發表於 19-7-7 12:10
我都係接受唔到一外出 周街都係cam睇住我 好似隨時有咩e郁就要俾人捉 你講既車速可以同市民出街相提並論咩 ...
係大 陸 我寧願佢週街都係呢啲cam, 佢哋上面發生好多係街搶走同拐賣細路仔同女人 既事不時發生, 而家好多時就係靠呢啲cam搵返呢d單受害者同揾到罪犯

複式洋房

auhiyo 發表於 19-7-6 14:00
你衝左紅燈你覺得自己冇錯咩?香港都有監測車速既系統,而且佢地一定寄罰單比你,而且如果你身 ...

衝紅燈當然錯..
希望政府推法例 解釋清楚再推,
罰錢 跟 扣分至不能買高鐵票, 飛機票喔!

男爵府

回覆樓主:

幅圖顯示嘅,吾使講都知道邊啲應該做或邊啲吾應該做,只不過人總係明知故犯或知而不行,如果人人都能奉公守法,咁就緊係吾使搞咁多野啦,就講衝紅燈,見啲人亂過馬路真係好嬲,揸車嘅亂衝就更危險,膽養父母都係啦,而家啲後生學西方咁吾興養父母,有啲仲掉返轉頭,幾什歲人仲要老豆養。除左酒之外,最好加埋煙仔,等你啲人吾敢再食煙。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

首頁

尾頁

跳至