0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Olimama_0611 發表於 19-7-6 23:11
我生左呀B之後成日少少野就喊 又變得勁緊張 試過呀B食奶食得辛苦 唔知佢係咪有事 就勁喊 同埋心情成日都唔 ...

Me too
同你一樣
之後我放完產假 翻工
好左好多

有時間出去行下 呼吸下新鮮會好啲

男爵府

2024年龍年勳章

gigiwww 發表於 19-7-6 23:53
回覆 Olimama_0611 的帖子

Same here!!!我都係 宜家呀b兩個月 我終於捱左兩個月

同我一樣,但我一直自己全職湊,生活都好厭悶。直至現在1歲,感覺有減輕但無消失,有時都係湊到個人好攰⋯不過當佢越大,同你互動多咗,開始有回應比到你時,又覺得係開心嘅。只係,果種開心未完全cover到付出嘅疲累、媽媽一路走來嘅損失等等⋯希望有一日,我會100%地認為:「一切都是值得。」

複式洋房

我生左呀B之後成日少少野就喊 又變得勁緊張 試過呀B食奶食得辛苦 唔知佢係咪有事 就勁喊 同埋心情成日都唔 ...

係呀 我都係呀 但同朋友(最好都係生左小朋友既)同埋老公傾就好好多 另外要爆發時就爆發出黎啦 唔好收埋 時間會過 大家努力!

複式洋房

出院當晚,有一小段時間得我同bb 一齊,突然爆喊咗。好驚唔知點算,唔識湊,十萬樣負面諗法。
姑娘有講過,其實生產完身體嘅賀爾蒙會影響媽媽情緒。
之後好忙碌咁應付bb 一樣又一樣要求,餵奶、換片⋯⋯開始熟手,無時間諗負面野就好啲。
湊初生b 壓力大又緊張,可以嘅請家人幫手,同另一半出去行下,休息,放鬆一下。
加油(emoji)(emoji)

複式洋房

頭一個月真係好辛苦,剩係識喊喊同喊,又唔夠瞓,但當到兩個月佢開始戒夜奶,識對住你笑嘅時候就咩都值得返哂架喇

別墅

試下幫bb沖完涼按下摩,有專家話抗產後抑鬱架(emoji)

大宅

荷爾蒙影響。得閒多D出去行下 每日都比D時間自己外出。

子爵府

Olimama_0611 發表於 19-7-7 00:26
無晒自由呢下好中 而家我仲坐緊月 我媽咪搬左入黎幫手照顧我同BB 我奶奶又每日上黎煮晚飯畀我 當然順便見 ...

我同6299住,有2個小朋友,我姑仔都成日同個女落黎(住樓上),我不知幾開心,3個小朋友一齊玩一齊放電,講多人,我屋企比你熱鬧 講私人時間,我真係得返夜晚2隻訓咗後先算有。
可能我慣咗,唔覺有幾辛苦,相比下覺得你比我幸福,至少唔使寄人籬下,又可以同阿媽住。

複式洋房

同你一模一樣的感覺 只差在我冇喊出來。。。。 (聽落好似仲唔好)

複式洋房

之前坐月的時都係心情都好差,個人成日好炆。唔夠訓,好多野都唔識,又成日要追奶,加上老公係我未坐完月就返左香港(為左方便媽咪照顧我同BB 返左美國生)。 後來有個跟我case的母乳師發現我甘樣,就久唔久就同我傾下計,我好記得一句,"BB第一次來到呢個世界,要時間去適應,你都係第一次做人媽咪,你都要時間適應。BB無十全十美,媽咪都一樣。" 多D穩人傾下計,真係會好D噶!我BB宜家3個月喇!好多野都開始上手,無甘辛苦。要相信自己,做媽咪的,都係有個無限的小宇宙噶!

子爵府

各位媽媽加油呀,湊初生嬰兒係好攰架,不過睇下佢地瞓著個樣好得意架,遲D又識做表情,慢慢又會同你咦咦呀呀傾偈,大D,當你一返到屋企,就會有一個小人兒跟係你後面,媽媽~媽媽~咁叫,好快架咋

用戶要求終止服務

Olimama_0611 發表於 19-7-7 09:01
望住BB嗰時係會開心的 但同時又會好擔心 甚至有幾次係有少少後悔生佢出黎 (當然呢個念頭好短暫 下一秒又好 ...

我而家都後悔緊,我已經有一個小朋友,呢個係第二個, 唉,好辛苦

別墅

Olimama_0611 發表於 19-7-7 00:32

而家都未過一個月呀 其實我知道自己已經好好彩 我媽媽 ...

係呀!我好明白你感受 而家bb6個星期無咁多人幫我 單挑佢一個可以由10點玩到2點佢先訓我又喂人奶 有時佢埋身一陣就唔食 我係咁滴 即刻拎吸奶神器吸番奶出黎 佢又突然喊要抱 我放番個吸奶器 係咁滴奶滴到周圍都係 我settle 佢去沖涼又爆喊 我只好抱住毛巾衝出黎抱佢 我都好崩潰 真係!!!等你遲啲坐完月 出下街會好啲 我有時出下街個人好啲!我都等緊工人呀!呢段時間要捱下!加油!輕鬆啲面對啦!

別墅

回覆樓主:

我最怕係陪月放工後 自己面對BB 老公又夜放工 同埋老公都有工作壓力 及疲累 雖然老公有幫手 但都想老公多d休息
其實 我有時都後悔改左阿B 但依家只有向前看 及頂硬上 但情緒有點失落 無奈 好唔鍾意咁軟弱嘅自己

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

第一個月真係好難挨啊!bb 日夜顛倒,腸胃發育中又有時候有腸絞痛,可以整晚係咁喊,唉,依家我個b 差不多1.5個月,我都覺得好抑鬱,成個人比佢困身,每日重複8次沖奶,換片,餵奶,洗奶樽;佢清醒或者淺睡的時候要一直抱,訓著的時候就要洗紗巾,衣服,每日仲有一次沖涼前的準備+沖涼+沖涼後著衫,餵奶。。。每日就係3小時3小時咁捱過來,真係度日如年。

複式洋房

tiffany_mok 發表於 19-7-7 07:08
媽媽你要加油,你成日唔開心同喊,其實BB都會feel到。你諗下你辛苦左10個月先有呢個寶貝,望住佢應該好開 ...

我bb 都比人罰留堂仲係醫院未返得屋企,其實每次行入病房條路都覺得好難行,每日都話比自己知,要堅強要信bb但一見到bb就會忍唔住想喊(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至