自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

bbc2018 發表於 19-7-8 12:27
我自己都只會book 酒店,如果人多或想住大些,就book 酒店式的apartment, 方便,有人管理又舒服。
我有朋友 ...

我只係响英國好多年前住過bnb係好好,但我之後無試過住,因為老公信唔過bnb,佢話太無保障,住hotel 有乜問題都有back up 同立場解決。佢最怕去旅行煩。
我都試過多人去,都可以租suite 㗎!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

住過2次b&b, 現在盡量都book返酒店住,因為冇人清潔,垃圾要自己掉,間屋又唔知幾耐先清潔一次
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

我如果有酒店揀都會揀酒店

大宅

都係睇下好唔好彩,酒店佢都可以唔退錢又或者比D差既房你

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-7-8 12:34
我只係响英國好多年前住過bnb係好好,但我之後無試過住,因為老公信唔過bnb,佢話太無保障,住hotel 有乜 ...

好多年前留學英國,我地都會book bnb ,感覺好正,通常是住在人地其中一間房出租,可以感受佢地文化,好有家的感覺,享用好正的早餐。

但是有個囡同現在人複雜左,沒有那麼單純,為了安全和想行程有保障,所以都是book 酒店,現在好多酒店式的apartment 選擇,泊車又方便。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-7-8 12:31
我有朋友係東京人,其實佢話近年就算日本人自己响日本住airBnB都好多事發生,外地遊客溝通唔到仲煩。佢都 ...

今次其實係屋主搞錯,佢double order左比第二個,換左第二間房比我妹但房係downgrade左既,但又唔肯退差價,所以搞到好麻煩,好彩今次我妹夫租咗車自駕遊,唔使抽住啲行李周圍走
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

珍珠宮

王國教室勳章

bbc2018 發表於 19-7-8 12:41
好多年前留學英國,我地都會book bnb ,感覺好正,通常是住在人地其中一間房出租,可以感受佢地文化,好有 ...

係呀!以前英國住BnB真係好開心,我試過係對老夫婦,佢哋又鍾意講無聊笑話,大家講下講下好開心我老公就係覺得宜家BnB唔係以前英國咁家庭式,佢覺得無保障,唔係住呀

珍珠宮

王國教室勳章

ching1972 發表於 19-7-8 12:47
今次其實係屋主搞錯,佢double order左比第二個,換左第二間房比我妹但房係downgrade左既,但又唔肯退差價 ...

唉呀,咁都得,要downgrade 人唔退錢如果無車就煩

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-7-8 12:51
唉呀,咁都得,要downgrade 人唔退錢如果無車就煩
...

係架,一家四口拎住幾個喼,夜媽媽都幾徬徨,最後妹夫停咗喺便利店門口,老婆仔女食住杯麵,佢就上網慢慢搵
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

子爵府

我覺得係睇咩國家
如果係日本,我會住酒店
因為聽過有唔好的經歷,而且有咩事又語言不通,咁就煩
同埋通常去得日本,我都會想浸溫泉,咁就通常會住溫泉旅館

但如果去英美澳紐等國 ,我會住airbnb
都已經住過好多次,無問題,呢d國家一般都信得過!
點解會住airbnb 呢,唔係價錢,因為價錢因為同酒店差唔幾;而係通常地方大d,有廳有房有廚房!酒店通常得間房,會好逼!又有好多又可以揸車出入(有車房),適合自駕遊!

男爵府

住過沖繩airbnb, 兩間係日本人屋住,一間台灣人。日本人個兩間相對比較乾淨,台灣人個間(我地租3間房,其中一間成晚不停有螞蟻,仲大大隻)不過,人多真係airbnb化算d

象牙宮

回覆樓主:

一向只租酒店,朋友早排都係住日本民宿出問題,搞到幾麻煩

男爵府

有冇jm 退過款,真的只收不退?

複式洋房

AirBnB 我住過一次, 永不再試!

呢位屋主集團式經營, 在福岡有好多間租出. 我上次住佢2間, 一頭一尾2 日住市區(不同地點) , 中間入黑川.

個屋主佢衰到床單及所有被單都唔換就比下一位客人, 我一上床就知. 其有一間仲有體毛一條同 好似係1 滴 condom 油

複式洋房

sako 發表於 19-7-8 11:52
我覺得Airbnb啲屋好汚糟,我唔信個屋主會換哂啲床單,冷氣又唔知有冇洗,厠所更加唔敢諗,又唔知有冇Cam, ...
多數唔換床單的!

大宅

不嬲只選擇酒店, Airbnb 太多 uncertainty

水晶宮

樂在其中 發表於 19-7-8 16:47
AirBnB 我住過一次, 永不再試!

呢位屋主集團式經營, 在福岡有好多間租出. 我上次住佢2間, 一頭一尾2 日 ...

堅恐佈

複式洋房

very disgusting ! it is not cheaper then hotel !

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

始終酒店安全D

公爵府

Wonderlady 發表於 19-7-8 09:30
老實說講,而家D酒店又可以hold, 又可以退,又多選擇。Airbnb 咁落去,旅客唔會咁早book 佢。
...

從來都冇諗過住airbnb,一來質素參差,二來硬係覺得對住客冇保障,貴都情願住返酒店。

首頁

尾頁

跳至