懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身有多囊,試了四年(睇中醫,食排卵藥)都未能懷孕,於是決定在養和做ivf.
抽卵我抽了20粒,起初養到day3都有9粒,我保留左2粒day3,把其他都嘗試培植到day5,最後就只有1粒grading AB既day5 同1粒grading BB既day6. (當中曾經在day3 是質素很好的胚胎都死掉了......)我諗咁樣系解釋到我過去幾年備孕不成功的原因.....我的卵子質素差......
醫生都安慰我,說我有一粒質素好的day5. 我自己本來都抱有希望.......但最後都是失敗.....對於其餘1粒day6同2粒day3,坦白講,我系無信心的,連grade AB的day5 都不成功,其他怎能成功.......
同時,我亦都擔心仲有其他原因令我不能懷孕..
今次真系好失望.....

複式洋房

paulpaul1112 發表於 19-7-9 16:11
我本身有多囊,試了四年(睇中醫,食排卵藥)都未能懷孕,於是決定在養和做ivf.
抽卵我抽了20粒,起初養到d ...

之前中醫建議我抽卵前可以中藥調理,同埋食埋coQ10,都有助提升卵子質量架。加油!

男爵府

回覆樓主:

好多人 最靚grand 都唔成功 最後偏偏著通grade b嘅day 3胎就中孖胎
唔洗太灰心 我都係第2次放先中 第一次放最靚都唔得 第二次呢粒唔靚 又成功 現在3個月了 加油

大宅

lauca 發表於 19-7-16 23:30
之前中醫建議我抽卵前可以中藥調理,同埋食埋coQ10,都有助提升卵子質量架。加油!
...

我本身有睇中醫調理,但好似作用不大

大宅

Nicky1129 發表於 19-7-16 23:39
好多人 最靚grand 都唔成功 最後偏偏著通grade b嘅day 3胎就中孖胎
唔洗太灰心 我都係第2次放先中 第一次放 ...

多謝你既鼓勵呀!我剩低兩次機會,唔多唔少都有啲壓力。。。。祝你一切順利呀

複式洋房

我都係放好grade就唔成功,反而差d grading就ok,有時可能係同身體有關,好好休息之後再接再厲,唔好放棄。

別墅

Nicky1129 發表於 19-7-16 23:39
唔洗太灰心 我都係第2次放先中 第一次放 ...

政府做嗎!可以說價錢嗎

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我ivf放入而又成功的卵,都不是好grading,第3次放先成功著床,頭2次沒有著床,而家已經31周,亞女日日好活躍在肚內郁來郁去,樓主加油!不要放棄!

民房

paulpaul1112 發表於 19-7-9 16:11
抽卵我抽了20粒,起初養到d ...

我哋喺台灣做ivf,第一次放兩個胚胎,但唔成功,第二次淨返一個胚胎,植入前,醫生建議我哋攞個胚胎去做pgs,好似係基因檢查嗰啲,如果檢查到個胚胎冇問題,植入後成功率去到70%,你可以問下醫生香港有冇,咁唔洗揾個肚去白試,因為植入後等結果壓力都幾大

複式洋房

我都放左2次先中,我有食Blackmore pre-conception supplements & 中藥&針灸,你可以考慮做埋針灸

大宅

yeewanslee 發表於 19-7-17 10:27
我都係放好grade就唔成功,反而差d grading就ok,有時可能係同身體有關,好好休息之後再接再厲,唔好放棄。 ...

多謝你既鼓勵呀!可能上次grading 好,期望愈大,失望愈大,我今次會盡量放輕鬆,多謝你呀

大宅

leunglaiman520 發表於 19-7-17 13:22
政府做嗎!可以說價錢嗎

我在養和做呀,用了十幾萬

大宅

Baby222888 發表於 19-7-17 13:30
我本來都有多囊嚴重果隻 ⋯有冇嘗試做運動 ,我都持續左一年運動先成功⋯
...

你系自然懷孕嗎?我真系要的走心肝去跑步

大宅

@…@ 發表於 19-7-17 15:26
我哋喺台灣做ivf,第一次放兩個胚胎,但唔成功,第二次淨返一個胚胎,植入前,醫生建議我哋攞個胚胎去做pgs ...

系,植入後等結果真系好大壓力,但我去到day5既卵真系好少,抽廿幾粒,最後得一粒day5,一粒day6,如果做埋Pgs,可能會全軍覆沒。。。。

大宅

pigpigjuli 發表於 19-7-17 16:27
我都放左2次先中,我有食Blackmore pre-conception supplements & 中藥&針灸,你可以考慮做埋針灸 ...

我都有諗過繼唔繼續食中藥,西醫話唔好食,中醫話食無問題,上一次我信西醫,無食中藥,但有針灸。中醫喺我放胎前好好,幫我推拿,拔罐,但都可能系多囊卵子質素唔好,衰左

禁止訪問

男爵府

leunglaiman520 發表於 19-7-17 13:22
政府做嗎!可以說價錢嗎

我係寶德做 藍寶梅醫生

民房

paulpaul1112 發表於 19-7-17 17:23
系,植入後等結果真系好大壓力,但我去到day5既卵真系好少,抽廿幾粒,最後得一粒day5,一粒day6,如果做埋P ...

但係做咗pgs唔係好啲咩?如果pgs結果唔得,咁你唔做而直接擺入體內都係唔得架!咁做乜要揾個肚嚟試?

大宅

Baby222888 發表於 19-7-17 17:44
係呀,不過如果有條件,可以考慮去美國,我朋友都做左,醫生會幫你check一次會話你知做到就做再做唔到就唔 ...

想問美國做大概幾多錢?即系如果多次失敗左,系唔收錢?

首頁

尾頁

跳至