嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢幾日頸的紅疹 好嚴重 係咪熱疹定奶癬?我用清水抹 但好似無咩好轉

另外大腿之前有d 小粒粒,呢幾日多左好多,有d 有時會紅,應該點做好吖,依家只搽lotion
回覆 c.chloe 的帖子

Hello c.chloe, 奶癬常見係BB面上, 流口水嘔奶後刺激到皮膚, 面上可能會出現紅色一撻撻; 熱痱多出現於BB頸項、背部和胸前等部位, 汗液積聚在皮膚上, 造成毛孔阻塞, 就會產生細小凸起的紅疹, 媽媽可以先幫BB保持皮膚乾爽, 增加保濕次數, 繼續觀察住BB情況, 如果紅疹情況惡化 (更加紅腫/粗糙/愈生愈多), 就建議問問醫生意見先啦, 平時BB會唔會好大汗?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-11 11:34
回覆 c.chloe 的帖子

Hello c.chloe, 奶癬常見係BB面上, 流口水嘔奶後刺激到皮膚, 面上可能會出現紅色一撻 ...

面同頸好似有d 唔同,我影左相,可否幫手睇下?謝謝!

男爵府

係濕疹,我女都有

c.chloe 發表於 19-7-14 11:42
面同頸好似有d 唔同,我影左相,可否幫手睇下?謝謝!

濕疹較多見於面、手、膝頭等位置,皮膚會又紅又"鞋",通常係接觸到致敏源引起 ( 常見引起濕疹致敏源包括: 高蛋白食物、昆蟲、化學物、洗頭水、沐浴露、塵蟎、花粉) ,BB皮膚幼嫩,用無香料、成份天然沖涼液,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱,沖完涼趁皮膚仲有水份,揸薄薄用無香料成份天然lotion、橄欖油加強保濕。如果D 粒粒持續未有改善/愈來愈多比較"鞋"手咁,就有機會係濕疹,睇睇醫生揾出致敏源,盡量避開致敏源濕疹就會慢慢改善。 BB依幾日皮膚有冇改善嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-15 12:51
濕疹較多見於面、手、膝頭等位置,皮膚會又紅又"鞋",通常係接觸到致敏源引起 ( 常見引起濕疹致敏源包括: ...

腳好左好多,但頸就無乜好轉,仲有嚴重左的感覺,集中係前頸折住左嗰一大半個圈,後頸無折就無,面面都無
c.chloe 發表於 19-7-15 17:04
腳好左好多,但頸就無乜好轉,仲有嚴重左的感覺,集中係前頸折住左嗰一大半個圈,後頸無折就無,面面都無
...

BB新陳代謝較成年人快,比大人更容易感應到四周溫度嘅轉變,會比大人更容易出汗,出汗/流口水/嘔奶醃住皮膚,尤其是關節摺位容易藏污,沖涼時要留意BB摺位清潔,保持皮膚清潔乾爽再搽返天然冇香料嘅潤膚膏,避免同BB著太多衫,最好穿著材質柔軟、透氣、排汗功能好嘅純棉衣服,沖涼水溫唔好太高、用溫和皂液,睇下會唔會有冇改善。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至