自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

人心惶惶!內地有不良商家為了令娃娃菜的保質期延長,在包裝時會在娃娃菜的根部塗上甲醛溶液。報道一出,引發網民恐慌。有本港蔬菜批發商表示,不排除有問題的娃娃菜已流入本港,他表示,供港的娃娃菜多來自昆明,有時會來自山東,但未聞以甲醛保鮮。

較早前為了防止娃娃菜爛根,山東有批發市場的批發商在包裝娃娃菜之前,都用一種神秘液體蘸一下根部,經過檢測證實是甲醛。江蘇有電視台記者去到揚州市區幾家蔬菜批發市場進行調查。在一個菜市場內,記者發現一種用白紙包裹住的娃娃菜,看上去菜的根部和葉子都是濕漉漉。問商販這是什麼原理,商販也只說是為了包裹住水汽,保持菜的新鮮。

記者購買之後,商販先將娃娃菜的根部切掉一塊,又將葉子掰掉了一些才交到顧客手中。同時,這位商販表示,這些娃娃菜只要保存得當,放幾天都沒問題。而在另外幾家商舖內,記者看到,除了包裝好的娃娃菜之外,還有一些散裝的售賣,商家表示他們家的娃娃菜最多保存兩天。

記者為了解市場上保存時間不一的娃娃菜,到底含不含甲醛,在不同的商販處,記者購買了4份娃娃菜,請專家檢測。專家表示,娃娃菜被剪碎、壓汁、滴入試劑,如果娃娃菜樣本試液發紅或是發紫,證明含有甲醛,顏色越深,甲醛含量則越高。經過試驗,兩份娃娃菜明顯有顏色變化,是經過甲醛處理。

其實不只是娃娃菜,凡是保質期短的蔬菜都有可能被商家噴灑甲醛溶液來延長保質期。揚州大學化學化工學院副教授景崤壁告訴記者:「甲醛是一級致癌物,長期食用這類食品會對人身體產生很大的影響,甚至可能致癌」。

該如何避免吃到泡了甲醛的娃娃菜呢?專家解釋,從消費者的角度來說,通過肉眼並不能識別哪些娃娃菜含有甲醛,但甲醛有易溶於水的特性,所以將菜買回家後,只要用清水浸泡且多次漂洗,就可以祛除掉食物中的甲醛。希望當地監管部門迅速行動起來,切實保護百姓安全。

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1542436/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%A3%9F%E4%B8%8D%E5%AE%89%E5%BF%83-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%A8%83%E5%A8%83%E8%8F%9C%E5%99%B4%E8%87%B4%E7%99%8C%E7%94%B2%E9%86%9B-%E4%BF%9D%E9%AE%AE-%E6%AF%92%E8%8F%9C%E6%88%96%E6%B5%81%E5%85%A5%E6%9C%AC%E6%B8%AF

小心小心

子爵府

回覆 vanfersen 的帖子

吓,娃娃菜都出事?

珍珠宮

醒目開學勳章

都唔知食乜好

侯爵府

親子王國15週年勳章

LamLamMummy 發表於 19-7-12 11:54
都唔知食乜好
x2

水晶宮

回覆樓主:

點解大陸人可以咁衰

大宅

大陸問題食品已經講咗好多年,但到今日都好似無辦法控制!
其實有害嘅物質放入食物售賣比公眾,唔可以視同向公眾投毒嘅罪名咩?
將死罪放喺呢D情況我睇仲有幾多人夠膽!
最近講大陸通街都跟蹤市民行蹤,仲會AI識別過馬路衝紅燈然後扣個人嘅征信分數!
另外大城市已經開始或準備開始推行史上最嚴垃圾分類,上海已經有人偷偷半夜處理垃圾被罰兩萬!
連呢D都做到點解唔去立法解決大部份食品安全問題?!!!

侯爵府

2024年龍年勳章

好恐怖..

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

子爵府

artroboy 發表於 19-7-12 11:50
回覆 vanfersen 的帖子

吓,娃娃菜都出事?

娃娃菜不嬲唔食得
就算冇而家呢件事
之前都已經講過娃娃菜種植嘅時候係會吸取田裏面唔好嘅物質

子爵府

KoneyB 發表於 19-7-12 12:18
娃娃菜不嬲唔食得
就算冇而家呢件事

咩物質?

黃芽白呢?

男爵府

娃娃菜不嬲唔食得
就算冇而家呢件事

吓...

公爵府

大陸人邊敢出聲?知道既最多唔食!
出聲就比人話攪事,大陸政府解決了出聲的人就可以了!
大陸豬唔運來港,可能因為自己知自己豬可能有非洲豬瘟,唔運來香港就唔會有人知!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 KoneyB 的帖子

係咩?

伯爵府

佢地可唔可以做多d有建設性嘅事情,「毒」呢個字實在同佢濃情化不開

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

娃娃菜不嬲唔食得
就算冇而家呢件事
食左幾次了

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chloe2018 發表於 19-7-12 12:06
大陸問題食品已經講咗好多年,但到今日都好似無辦法控制!
其實有害嘅物質放入食物售賣比公眾,唔可以視同 ...

偷偷掉都罰兩萬!
前排有個女人叉分垃圾義工姐姐條頸,都好似無罰咁多

伯爵府

vanfersen 發表於 19-7-12 11:40
人心惶惶!內地有不良商家為了令娃娃菜的保質期延長,在包裝時會在娃娃菜的根部塗上甲醛溶液。報道一出,引 ...

跟本大陸任何食物都可以出事。

啲菜同我三十年前同阿媽去買餸一樣可以咁平,
尤其家農呢類集團出嚟之後。

子爵府

artroboy 發表於 19-7-12 12:20
咩物質?

黃芽白呢?

唔好意思 唔記得係乜...好似金屬果類
以前貪平成日買
後來老公聽到有關新聞就冇再食了

大宅

我都發現依家d菜點解葉底會滑潺潺甘,我都覺得係農藥,要一片片菜葉用手捽干淨。

首頁

尾頁

跳至