自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

channba31 發表於 19-7-12 18:42
咁好,一轉第2間就開口講。

有朋友都係咁,轉校立即多野講返

男爵府

據你所形容,其中一個可能性是「選擇性緘默」,媽媽可以讓專業人士判斷一下

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/health/LA59292
Pajamama is learning to be a good mama ^o^

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

如果下午班應該好多都有位,返學又唔駛咁急趕,細B 可以轉校讀多年等佢學返K1嘅野

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有機會同其他小朋友唔岩傾,我女同學仔係咁,不過我女好開朗,人人地岩,所以佢算幫到個同學仔,同班2年情況有改善,但老師有暗示下次會分別,同左同學仔媽咪講叫佢同個仔做定心理輔導

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

我以前有朋友講過,有d小朋友係選擇性說話。有過咁的case

水晶宮

回覆 channba31 的帖子

聽你講女女各方面既表現, 一D都唔洗擔心
既然專業既 DOCTOR, SPEECH THERAPIST 都話冇問題, 可以放下心頭大石

女女應該係比較 SENSITIVE 既小朋友, 對老師/同學仔/環境 容易有反應. 問題可能係老師/同學仔令佢有D野唔開心, 佢唔鍾意個場合就唔講野. 如果可以, 我會轉校

好似你唔中意一份工, 唔中意個上司, 都會係公司少發言啦! 但係返到屋企, 見到家人, 朋友, 又會開心講野. 完全係2個面

子爵府

channba31 發表於 19-7-12 21:25
醫生診斷,又唔係自閉症
言語師診斷症發音,咬字,社交正常
所以好頭痛。

選擇性緘默係社交焦慮既一種,在某種情況下(例如學校)因過度緊張而未能發聲,唔係唔識講,係選擇性唔講或緊張到講唔到。
這類小朋友在家可能很多野講,因為有安全感。

男爵府

唔中意間學校?定係人多/小朋友多唔中意出聲?
我仔仔有個同學,佢係多人係室內就無辦法相處,攪清楚問題係邊先。

男爵府

ymlchau 發表於 19-7-12 18:38
Same
我女小時候都有呢個問題,最後我確定是她不喜歡呢間學校⋯⋯所以費時開聲講嘢
她開心,講過不停⋯⋯ ...
我個仔都係, 佢本身語言發展係慢少少, 佢係學校唔係太開心, 後來轉左一間多户外活動幼稚園, 同老師同學仔互動多左又開心左, 宜家講嘢完全冇問題仲好肯同人溝通.

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

BoboB 發表於 19-7-12 22:10
選擇性緘默係社交焦慮既一種,在某種情況下(例如學校)因過度緊張而未能發聲,唔係唔識講,係選擇性唔講 ...

我個女嗰班都有一個係咁,要定期去醫院覆診,佢喺屋企係正常小朋友咁,但幼稚園嗰三年係唔講野,去到小學二年班好D,可以同某幾個女同學講幾句,但都係一問一答,佢媽咪都好無奈,因而家好多科都有口試,佢全部0分,但係迫唔到

男爵府

回覆樓主:

同我細仔一樣,K1係極度唔合作,日日返學就喊唔肯返,上堂瞓教,唔講野,學校話佢語言發展遲緩,過度活躍,仲係要包片返學
到K2轉左班主任就冇野

大宅

channba31 發表於 19-7-12 21:25
醫生診斷,又唔係自閉症
言語師診斷症發音,咬字,社交正常
所以好頭痛。

依家K1, 轉學校都有兩年讀,要搵間似樣(有愛心,不要交差老Sea Food, 同學不要太過粗野)。

我個仔今年上小一啦,經歷過交差老Sea Food 同新進愛心老師的教導。兩者有好大差別的。

做媽媽對兒女就是最了解的,既然已去過健康院做檢查,應該大可放心。肯定問題不在女兒身上,搵間好學校啦

子爵府

same case here
小朋友又係K1, 老師都有同我反映過佢係學校唔同其他同學玩, 老師同佢講野唔應人, 叫我去做評估
同佢做評估, 咩都答到咩都做到, 話完全冇問題, 叫我同學校再傾如果都係話有問題, 就叫學校出信, 甘先會再做詳細評估FOLLOW UP

禁止訪問

子爵府

channba31 發表於 19-7-17 17:59
最後點?

冇再跟進, 老師都冇再同我講有問題
而我自己由始至終都唔認為小朋友有問題, 不過安心起見先去check

男爵府

channba31 發表於 19-7-12 18:17
我其實我唔知我女想點,返學一言不發
去政府言語評估,又肯同姑娘合作,說呢啲物件名稱比姑娘知
政府話佢社 ...

轉,我仔天生弱聽,第一間n,只知佢唔鍾意,到六歲先識話第一間老師惡,同學蝦佢。
一轉k即刻第二個人咁,日日要返學。
所以轉走係其中一個解決方法

伯爵府

K1 0者,轉校啦

佢淨係係學校唔講野,好明顯佢唔鐘意間學校,覺得返學有壓力,唔鐘意D老師同同學,咁轉校換個新環境,遇到佢喜歡既老師或者同學仔,佢可能會正常返,如果轉校都無改善,試下搵D心理醫生傾下

珍珠宮

channba31 發表於 19-7-12 18:17
我其實我唔知我女想點,返學一言不發
去政府言語評估,又肯同姑娘合作,說呢啲物件名稱比姑娘知
政府話佢社 ...
會唔會係選擇不語症? 我有朋友個女係咁, 學校好少講, 屋企成日講, 教會一句都唔講. 但熟左佢係會講. 其實要學校寫明佢响學校唔講野, 同埋唔講野到咩程度先得, 如果唔係姑娘唔會知架

首頁

尾頁

跳至