單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

簡單交待下先,我係單親爸,個女人出面有男人我決意離婚。
全個離婚過程都係搵法律事務所處理,無代表律師,本來已經傾好數兩個小朋友撫養權歸我,佢嘅贍養費我照比,一切已經黑字白字寫好臨時離婚令都已經攞咗,但唔知點解今日收到信話要上庭,我問過律師事務所佢哋話個官要求就要上,咁我想問各位有冇相關經驗?庭上邊我有乜嘢要留意同個官會問啲乜?

別墅

有兩個小朋友都要去到哩個地步,到底乜問題導致咁?難道婚姻真係咁唔忠誠,咁脆弱

洋房

事件發生初期我會成日諗:自己咁多年專心為頭家又無玩女人又無暴力事件點解會有咁下場,日子耐左淡左我已經無諗哩樣野,因為宜家最重要係現實生活安排,無謂野無時間再諗亦唔應該再諗,各位單親爸媽都係,唔好沉醉過去環境,人要向前看,你唔食小朋友都要食,加油各位~

別墅

回覆 K.H.Mok_FB 的帖子

你都睇得好開,加油啦

伯爵府

K.H.Mok_FB 發表於 19-7-13 09:38
簡單交待下先,我係單親爸,個女人出面有男人我決意離婚。
全個離婚過程都係搵法律事務所處理,無代表律師 ...

佢有無經濟能力先,我估個官可能想知你又養兩個小朋友又俾贍養費想了解一下。但平常心上去,個官問乜就講出嚟,除非你ex有其他要求。

洋房

kl1 發表於 19-7-16 15:49
佢有無經濟能力先,我估個官可能想知你又養兩個小朋友又俾贍養費想了解一下。但平常心上去,個官問乜就講 ...

前幾日排到見義務律師,話其實撫養權已經傾好無乜特別,係個官想問問錢方面安排,立即放下心頭大石,錢財身外物,最重要對仔跟返我,比個左女人的話我絕對信唔過條姦夫會對我對仔好囉~

伯爵府

K.H.Mok_FB 發表於 19-9-25 08:32
前幾日排到見義務律師,話其實撫養權已經傾好無乜特別,係個官想問問錢方面安排,立即放下心頭大石,錢財 ...

我估個官想指出你要養兩個小朋友又俾贍養費,對你好似唔公平,可能想了解點解會有呢個決定,喺咪應該對方俾返子女生活費你先公平。個官應該諗佢應該自己搵工生活唔應該再靠你嘅贍養費,你都要考慮一下將來兩個小朋友嘅支出同打算,為佢地鋪好條路去成長,加油(emoji)(emoji)

洋房

kl1 發表於 19-9-25 08:39
我估個官想指出你要養兩個小朋友又俾贍養費,對你好似唔公平,可能想了解點解會有呢個決定,喺咪應該對方 ...

個官應該唔會了解我地因乜事離婚,而且我又唔係比得多(二千蚊個月),可惜當日個律師比得好少時間問唔到咁多。點都好,多謝你鼓勵。

伯爵府

K.H.Mok_FB 發表於 19-9-25 08:47
個官應該唔會了解我地因乜事離婚,而且我又唔係比得多(二千蚊個月),可惜當日個律師比得好少時間問唔到 ...

或者個官有其他建議俾你考慮,我有個朋友個官俾建議俾佢,當然決定權仍然喺你手,個官亦會尊重你嘅決定

伯爵府

K.H.Mok_FB 發表於 19-9-25 08:47
個官應該唔會了解我地因乜事離婚,而且我又唔係比得多(二千蚊個月),可惜當日個律師比得好少時間問唔到 ...

唔好客氣,我都係過來人,只不過經驗分享

男爵府

回覆樓主:

樓主真係好大量,要返撫養權仲要俾贍養費? 畢竟對方不忠,無做好太太本份。
坦白講,養兩個小孩開支好大,
就算現時經濟無問題,唔保證將來有冇變化,點都要爭取小孩生活費,係責任問題。
掉轉仲要俾贍養費$2000 ? 唔係嘛 !

大宅

回覆 K.H.Mok_FB 的帖子

講得好,大家一起加油💪🏻💪🏻

洋房

cedarcone 發表於 19-9-26 01:41
樓主真係好大量,要返撫養權仲要俾贍養費? 畢竟對方不忠,無做好太太本份。
坦白講,養兩個小孩開支好大,
...

只係乃念佢同我生左兩個,不過諗落係咪真係應該比?但係開左個頭,唔緊要囉。

男爵府

K.H.Mok_FB 發表於 19-10-3 10:42
只係乃念佢同我生左兩個,不過諗落係咪真係應該比?但係開左個頭,唔緊要囉。
...

樓主你傻的嗎?贍養費梗係唔好俾,現在撫養權係你,將錢留在家庭開支好過。
事到如今,仲乃乜念呀!你唔貢獻精子,女人又點生呀?! 生仔大家都有份,係兩人合作功勞。
既然對方都唔珍惜,你仲使乜咁仁慈呢?
開咗個頭都可以收返 !
就憑“養仔開支大“的理由拒絕 !
難聽講句,老婆走佬仲要咁戇居 !

洋房

cedarcone 發表於 19-10-3 11:38
樓主你傻的嗎?贍養費梗係唔好俾,現在撫養權係你,將錢留在家庭開支好過。
事到如今,仲乃乜念呀!你唔貢 ...

師兄,你既好意我心領~

洋房

一小時後上庭,心情忐忑,沉重。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

K.H.Mok_FB 發表於 19-10-29 08:38

一小時後
如釋重負
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

牛年勳章

7月收信,今日才上庭 祝一切順利!

洋房

K.H.Mok_FB 發表於 19-10-29 08:38

大致同先前協議一樣無爭咬,全程無同個女人有任何交流,法官都只係依照先前內容宣判,事件亦叫告一段落,只待6星期後的絕對離婚令。
心情其實萬般無奈,13年的關係,輕描淡寫的,結束了。出庭後自己走左去海皮坐,眼淚即暴流,始於由事件至今11個月,半點淚都無流過,我諗係因為那種不甘,對小孩子們的虧欠催化我的眼淚。
日子始終要過,希望可以盡快渡過,盡可能給孩子們一個開心既成長環境,各位單親爸媽,加油!

洋房

睇返件事已經過左兩年,分享少少心底話,時間係可以沖淡一切,但不可治癒,心情收拾好不過仍然感慨,每次交收小朋友見到個女人那種仇恨感未有減退過,但那種傷心斷腸感覺已經可以講全無,唔知過內人的你們會否明白,但若不幸剛發生的你們,相信我,時間耐左傷感會消失的,你們會好好的。係發生初期曾經有位朋友咁樣同我講過:(當以前你深愛的那位(他/她)已經死左,現在眼前的(他/她)只係一個跟前者性格樣貌都一樣的人,你可以有時懷念下佢,但佢已經死左不再存在)這句令我睇開左好多,前路漫漫各位單親的,加油。

首頁

尾頁

跳至