懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ryansaikou 發表於 19-7-16 11:56
一定係先切左再懷孕,我之前生左左邊卵巢15*15cm朱古力瘤。開刀切左! 之後仲好順利懷孕生子,bb都就來三個 ...

切左其實係咪真係易生好多? 坦白講呢排我都有努力過都係唔中 唔知關唔關粒瘤事/我唔中排卵期

別墅

melodada 發表於 19-7-16 12:06
本身醫生話係水瘤但5個月之後都仍然係到,醫生就話係朱古力瘤。
我發現了5個月,5個月以黎size都維持5.x c ...

其實你唔算好大, 可以再觀察
我當時左右都有好大粒, 但都神奇地自然懷孕到
不過我就無咁好彩縮細到, 所以先要大肚開刀

別墅

melodada 發表於 19-7-16 12:06
本身醫生話係水瘤但5個月之後都仍然係到,醫生就話係朱古力瘤。
我發現了5個月,5個月以黎size都維持5.x c ...

Pm you

大宅

melodada 發表於 19-7-16 12:14
做完微創後既一年係生bb既黃金週期,但最後都要做IVF(emoji)? 會唔會關做左手術事
...

醫生一早講左生朱古力瘤同懷孕未必完全有關,只係試下。我做完手術三年都懷孕唔到,最後做IVF.

別墅

melodada 發表於 19-7-16 12:30
因為我就係想博懷孕期間無經期 無經血倒流令粒瘤縮細. 你依家30週粒瘤有無細到?
...

我粒瘤有細左少少 因為係卵巢位置 唔算好影響個胎 依家30 週 無痛 一切正常

複式洋房

melodada 發表於 19-7-16 12:33
切左其實係咪真係易生好多? 坦白講呢排我都有努力過都係唔中 唔知關唔關粒瘤事/我唔中排卵期
...

朱古力瘤同不育真係扯上關係架波,如果孕前發現有就最好切左佢先(大嘅話),因為佢有機會爆,或再大啲可能要開刀而做唔到微創,嚴重嘅就會令輸卵管阻塞,所以呢個手術切嘅同時通常會check埋輸卵管,塞就通埋佢,可想而知點會同懷孕無關。。我自己當時又係搞左好耐都未得,朋友提醒之下去睇醫生先知有朱古力瘤,即時我都決定做手術了,做完後醫生叫我俾半年時間試下先,唔得先考慮人工,幸好我3個月後bingo,當然能不能懷上睇個人體質仲有另一半,亦有人懷孕後先發現有,生完仲要消失埋,呢方面等其他有經驗谷友分享 總之有都唔係好野黎

複式洋房

GC_Chan 發表於 19-7-17 22:19

朱古力瘤同不育真係扯上關係架波,如果孕前發現有就最好切 ...

其實當初你發現有朱古力瘤,會唔會考慮食藥令佢縮小?. 定你同我一樣想生bb先? 因為我依家諗緊好唔好食visanne/避孕藥令佢無左先再生bb. 好似好過做手術. 好迷茫

複式洋房

melodada 發表於 19-7-18 09:45
其實當初你發現有朱古力瘤,會唔會考慮食藥令佢縮小?. 定你同我一樣想生bb先? 因為我依家諗緊好唔好食vi ...

當我發現時已有5cm,都唔算細,我係想懷孕嘅,加上我高齡 ,唔想再等 最大問題我係m到唔痛唔剩果啲,經期又正常,所以無諗過自己中招,見醫生過程中無提過吃藥,或者佢都知我想生B,聽講好多不育嘅人求醫時先知自己有朱古力瘤,所以我都亳不猶疑決定左做手術啦,如果你唔急,吃藥又可以令佢變細的話,都唔會好迷茫嘅,最好問埋醫生意見

複式洋房

我覺得做左手術先會好d!
一般黎講手術後調理兩三個月就可以努力做人啦!成功率應該仲高d添!
祝身體健康!

大宅

GC_Chan 發表於 19-7-18 10:34
當我發現時已有5cm,都唔算細,我係想懷孕嘅,加上我高齡 ,唔想再等 最大問題我係m到唔痛唔剩果 ...

我都發現有瘤,結婚無耐,仲未生bb的,好迷茫,可否pm醫生詳細資料俾我?(emoji)

首頁

尾頁

跳至