自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

睇性格,自己阿媽自己唔知架咩?我媽子唔會亂嗡,尤其咁大筆數,二百萬喎!

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-7-15 19:40
自己阿媽的性格(愛吹)及可動用財產大概有多少都唔知?

愛威我地都知,有幾多我就唔知,但唔係窮個隻。
我聽親戚語氣似嬲,因為佢話私下都問過,實牙實齒話係。而家應該去唔成。

翡翠宮

回覆樓主:

自己仔女自己負責
除非我瓜左我管吾到
所以呢D野絕對無可能冼到我

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

c.vieri 發表於 19-7-15 18:53
婆婆有問題

但你親戚又無理由自己仔女,真係諗住人地幫你供

同意,雖然人地咁講,都唔會大安旨意。
始終讀既係自己個仔,萬一人地有突發情況要用錢,供唔到,點算?當然自己計劃,自己話事最好。

而且咁大數目,自己都唔好意思要老人家出。

侯爵府

c.vieri 發表於 19-7-15 18:53
婆婆有問題

但你親戚又無理由自己仔女,真係諗住人地幫你供

係囉,自己仔女自己負責,冇可能大安旨意。到最後婆婆俾係 bonus ,唔俾係正常。

公爵府

fukuoka_saga 發表於 19-7-15 18:47
有個親戚,佢小朋友中學了。
出黎食飯,婆婆成日都話留了二百萬比個孫出國讀書,我地都聽過幾次。

同樣事件發生過係我身上,媽媽係老師同親友面前講到我可以去外國讀大學,我學校都搵埋,之後先知原來只係留比將來比細佬去,我冇得去

伯爵府

自己阿媽咩料仲唔清楚?
可以供孫出國,一早都供咗自己去la
就算老人家有錢都唔好意思la

男爵府

自己個女都扇一鑊?咁點收科?臨老都分分鐘同仔女決裂。玩自己

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 19-7-15 18:47
出黎食飯,婆婆成日都話留了二百萬比個孫出國讀書,我地都聽過幾次。
係咪最初有心想供個孫,但之後諗諗下又唔捨得,佢個初心玩大左喎

水晶宮

除非已過數比我,否則未必會大安旨意
而且都認為,自己子女自己供自己養
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

咁都信,緊係自己有能力先做,有當bonus,没都没所謂

伯爵府

如果婆婆話用二百萬供我個女讀書我都唔比,除非佢百年歸老留比佢另計。

男爵府

自己阿媽咩料,點會唔知我阿媽成日話留左錢比我嫁人,講足廿年,結果而家又成日口upup話留左筆錢比我仔娶老婆
聽下就算

ANNAFRIEND    發表於 19-7-15 21:15

大宅

好多老人家都係咁,聽完就算,靠自己最重要!不過成日聽完咁講唔知佢地講黎係為咩?講完等大家對佢好啲?定買佢怕?唔知咩唸法

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但自己阿媽,只能夠嬲完就算 唯有讀返香港學校囉 唯有安慰吓你親戚啦

水晶宮

供書教學係父母嘅責任,而唔係祖父母嘅責任,祖父母有錢比係bonus,自己仔女緊係自己負責返啦

寶石宮

2024年龍年勳章

fukuoka_saga 發表於 19-7-15 18:55
但個個係親戚個呀媽,我估親戚冇想過呀媽會冼佢。

自己過阿媽去吹水怪都唔知
幸福可以好簡單

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個阿婆咁似我99。
當年佢同我講,香港某國際學校的校長系佢姪女,我即刻話,你幫我女攪入學手續呀(即系佢個孫女),99即刻答我:我從來都唔會欠人人情!
我返屋企同我老公講99這件事,我老公話,我99冇姪女架,只有1個阿哥系廣州,阿哥生2個都系仔。

侯爵府

我老豆夠成日話俾首期我買樓 信佢一成都死 好彩我不嬲都係靠自己
有時希望越大 失望越大啊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

吓!自己仔女自己養,自己湊到養到至好生,去外國留學,唔會旨意長老,除非係大戶人家,同埋點解唔係真係有錢到手至行動呢?

首頁

尾頁

跳至