懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上次第一日M係15/6,iui放精日係28/6,自已買cb已經驗到有2-3w,今日返QE覆診醫生話仲有好多卵泡,所以搞到我成日有m痛感覺(肚谷谷),但係暫時未見到胎。醫生話正常。
好想問大家我其實到目前算懷孕多少周?
醫生無出信比我,佢話未照到胎,咁我係咪應該去私家再照多次好d?
醫院無幫我驗小便只係問我自己有無驗過?結果係咩?我答咗佢之後佢話你自己驗咗就得了,比咗8月1日覆診叫我返去再照。

好想知我情況普遍嗎?真的是正常嗎?
等咗4年,希望唔好再次失望(emoji)

男爵府

fanny9872002 發表於 19-7-19 16:00
我上次第一日M係15/6,iui放精日係28/6,自已買cb已經驗到有2-3w,今日返QE覆診醫生話仲有好多卵泡,所以搞 ...

而家大約5週

5週咩都未照到好正常,等多個幾星期6週幾就應該見到BB 同心跳

而家再去私家照都唔會照到啲咩,純粹想攞懷孕證明的話去普通科診所驗尿醫生就會開

私家婦科要見心跳先會開

複式洋房

我今日問左醫生呀,佢話計算official嘅週期,就係計LMP(last menstruation period)嘅第一日。我話植入期呢?唔駛計?佢話唔關事喎。

不過預產期就要照埋胚胎嘅大小,先預計到幾時出世。

大宅

super_cat 發表於 19-7-19 16:30
而家大約5週

5週咩都未照到好正常,等多個幾星期6週幾就應該見到BB 同心跳

唔該曬,咁我唯有繼續等。。。希望下次可以見到閃閃

大宅

inkfishball 發表於 19-7-19 20:51
我今日問左醫生呀,佢話計算official嘅週期,就係計LMP(last menstruation period)嘅第一日。我話植入期呢 ...

多謝你,咁我即係5周了

伯爵府

回覆樓主:

大約5wk,通常照肚超聲波是7至8w做。

大宅

super_cat 發表於 19-7-19 16:30
而家大約5週

想搭路問如果周期比較長,平均42-45天,咁要點計呢?唔好意思

另恭喜樓主(emoji)

男爵府

pigmummy 發表於 19-7-22 09:48
想搭路問如果周期比較長,平均42-45天,咁要點計呢?唔好意思

另恭喜樓主(emoji)

樓主週期比較標準,同埋佢知道放精日會比較容易計

如果週期長,一般普通科醫生都會用last M計先,但你自己要預BB 實際週期會比佢用last m計嘅小
到婦科醫生幫你照到size 時就會adjust 返

一般嚟講排卵係DD 前14日,而排卵日就理應計2 weeks, DD 嗰日正常就應該係4週咁上下

大宅

super_cat 發表於 19-7-22 09:52

樓主週期比較標準,同埋佢知道放精日會比較容易計

多謝你呢
發覺自己好無知真係多得BK JM教先知多啲

複式洋房

fanny9872002 發表於 19-7-19 16:00
我上次第一日M係15/6,iui放精日係28/6,自已買cb已經驗到有2-3w,今日返QE覆診醫生話仲有好多卵泡,所以搞 ...

上綱有計周期噶,計出來同醫生計差不多的

首頁

尾頁

跳至