自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問各位jm,想買一份危疾醫療住院保險,經紀報咗個計劃俾我,危疾有供款年期,但係佢同我講醫療同住院係供一世,仲會因應每年調整。

想問係咪真係供一世?冇得揀供斷年期?第一次買,驚個經紀呃我。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Puiyi1215 發表於 19-7-20 19:12
想問各位jm,想買一份危疾醫療住院保險,經紀報咗個計劃俾我,危疾有供款年期,但係佢同我講醫療同住院係供 ...
你年齡呢?

大宅

回覆樓主

係呀

大宅

20150618bb 發表於 19-7-20 19:16
你年齡呢?

30歲

用戶要求終止服務

牛年勳章

醫保每年供,仲會有調整,唔會供到幾多歲唔使比保費而又有保障
未經許可,請勿轉載

男爵府

我買的個份危疾供20年; 醫療住院要供一世, 年年加價, 一旦斷供等同結束; 最近因為腰痛睇醫生先發現我個份無含意外險, 未必有的claim!

公爵府

醒目開學勳章

想問各位jm,想買一份危疾醫療住院保險,經紀報咗個計劃俾我,危疾有供款年期,但係佢同我講醫療同住院係供 ...

醫療=住院,係會供一世,仲會按年齡而調整,即係年年加價

wcpcelia    發表於 19-10-29 09:59

珍珠宮

經紀啱,醫療保險係供一世,人越老風險越高,保費越貴。
不過,我個人建議不要兩樣合併買,分開買彈性大d。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

是的,住院醫療每年供,有供先有保障,停供就冇得保,所以可以講係供一世。但危疾就係供一個年期如10、20、30年咁,保至100歲,期間如果有事會一筆過賠錢比你,有d公司仲可以保賠幾次同免餘下保費。如果有人壽成份而又未攞過賠償就可以到某個年期後攞返晒本金加花紅。如果怕自己有事,最保險就係住院醫療加危疾保;有事時,住院醫療實報實銷,危疾就一筆過比錢你買藥、治療、生活。

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

唔可以用供一世呢個字眼,應該係咁講你買一年就保你一年,你來年唔續保可以唔再買。醫療保險係主要用於入私家醫院做手術可以幫你抵消你既醫療開支,假設你覺得排政府醫院都沒所謂,其實係可以唔再續保。就算你claim左,下年都會照續你保(當然每間公司會唔同,有D可能按你歲數價錢再額外加你保費,一D就照跟返年齡收費)
危疾唔同係,假如你唔好彩中左危疾裡面包既病,就一次過你比一筆錢你,比完你份單就會自動取消,沒得再續保。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Agent 成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係騙人~

年紀輕保費當然平,所以他們便同客講,供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

60年前人工每月袛有100元,即今日的100萬,到60年後祗有1萬的購買力,根本就是騙案~

所以 agent 成日話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

中肯講,個人醫療保險到你老其實可以唔需要太高住房級別,一來老人家自然好多病,個類病沒咩需要入醫院,例如糖尿病,高血壓,膽固順高。心臟病真心政府醫院醫療設施一定好過私家,尤其老人家同時有糖尿,心臟,高血壓要開刀最好都係政府比較穩陣。當然有份個人保單主要作用係你可以好快check到有咩事,真係大獲野轉介返政府可以捷省時間,細單手術可以選擇私家做唔駛排政府等幾年。

禁止訪問

複式洋房

大笨鐘 發表於 19-7-20 19:21
醫保每年供,仲會有調整,唔會供到幾多歲唔使比保費而又有保障

但我個 agent 同我講醫療都可以供斷,但每月保費貴d,我個case就 係供17年每年21000港幣,17年後唔駛再拎錢出黎和醫療就保到100歲 。我本來認知都同大家一樣醫保係年年供,但我個agent就同我講 17年後我係用這17年一共交既保費 一路所滾存既利息 去交17年後既保費。
我但都唔知咁樣係咪真?

男爵府

Tobytse 發表於 19-10-29 00:25
但我個 agent 同我講醫療都可以供斷,但每月保費貴d,我個case就 係供17年每年21000港幣,17年後唔駛再拎 ...

我唔識保險,不過咁計咪好貴下

複式洋房

chrisdina 發表於 19-10-29 00:30
我唔識保險,不過咁計咪好貴下

本金17年30幾萬 ,但17年後醫療就可補到100
但我唔知 正常個d年供 如果一直投保 係咪都應該唔止30幾萬呢我而家都煩惱緊

子爵府

熱血金章

lileikam 發表於 19-7-20 22:03
中肯講,個人醫療保險到你老其實可以唔需要太高住房級別,一來老人家自然好多病,個類病沒咩需要入醫院, ...

非常同意。以前後生唔識就唔會買醫療保險覺得有咩事都入政府,政府設備備好。

到中年,先開始考慮到唔怕大病小病,最怕「中」病,中病係政府醫院有排拖有排排隊,而且政府都係打個折叫你出去私家照CT MRI,又係錢。
負擔得起,一個月幾百蚊消費形式去買醫保無問。而且每一年續保,真係經濟拮据,斷保又無問題,比較彈性,所以醫保獨立買好啲,唔好夾咩儲蓄危疾

用戶要求終止服務

牛年勳章

Tobytse 發表於 19-10-29 00:25
但我個 agent 同我講醫療都可以供斷,但每月保費貴d,我個case就 係供17年每年21000港幣,17年後唔駛再拎 ...

滾存既利息係唔係保証?定係假設幾多%回報?如果唔係保証,到時滾存嘅利息唔夠比之後嘅保費,一樣要繼續供。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至