自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

親戚住San Francisco, 多華人,食物多種類,比香港平。

佢呢排返香港,臨離開San Francisco時, 佢D同事、客户,叫佢小心保重。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:27
加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜 ...

thanks jm,聽朋友講個邊難揾工,稅又重

伯爵府

BK Milk勳章

我親戚有錢先租住NY高尚住宅,後自己買地建樓,不用打工,生活寫意

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 19-7-21 11:39
唔清楚,不過過到去千祈咪表達不滿,唔係侵侵會叫你返自己國家

唉。。。呢個癲佬

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 12:29
thanks jm,聽朋友講個邊難揾工,稅又重

稅係重啊!買嘢sales tax而家好似9.x%? 但三藩市minimum wage係$15.x啊!搵工係好視乎學歷,語文能力,但肯做就得!衰d講句,你應該唔差得過大陸移民過去嘅人啊?!人地都搵到食,你唔得? jm, 我唔清楚你background,唔知你搵邊類工... 但係預左由頭黎過。 我適應好d係因為我係果邊讀書,之後搵工,容入社會容易d。但我爸媽去到係4x歲人,對於佢地都唔容易,做嘅工都係辛苦工

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:27
加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜 ...

“經過啲無乜移民town仔”呢句講得好好。

伯爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 10:33
加州

加州咁大咁多城市你想去邊?每個城市每個地區都有唔同嘅民生狀。剩係LA一面去另一面都可以一個鐘以上,經過幾十個地區。我覺得除非你有錢有學歷,已經有公司肯請你(公司internal transfer),否則你就辛苦過喺香港。
識唔識渣車?左胎車渣過未?美國唔渣車就同黑鬼一齊逼巴士。唔係話種族歧視,但你得唔得?

伯爵府

我LA返嚟,你去鬼佬區,你住唔住得起嗰邊d樓?你住唐人區,你有無經濟能力做生意?去捧餐你一世你得唔得?10點後無消閒娛樂節目。地方咁大,見朋友可能都係頂多一個月先見一兩次。
美國自己都大亂,校園槍擊案差唔多個個月都有一單,窮人多過乜。我本來計畫細路13後就送返去讀書,依家都係見步行步睇吓到時情況喺點再算。
jm,隔離飯香我明,但點解97移民潮後有回流潮係有原因㗎。唔係個個都撈得點㗎。

伯爵府

回覆:早晨,請問呢度有住美國既jm嗎?

美國治安差,有些地方還可以帶槍出街,加上現在排華,時常懷疑中國人是間諜,你是不是明知山有虎,偏向虎山行?

伯爵府

細個搬去同成年後搬去又好唔同嘅。
我試過要renew drivers license但係LA d DMV肯定排到嘔。最後road trip時經過d名都無聽過但其實都唔細嘅town,真係特登兜入去試下嗰個branch有無人。完全唔洗排。入面得4個人。但我同我老公好似外星人入侵咁。比佢地由頭望到尾,尾再望返上頭。全程未停過望。我估佢地真係未見過亞洲人。

用戶要求終止服務

我老公同事幾個都係香港人有美國國籍,香港做嘢,佢哋話都要交稅,仲要唔平,同埋有啲城市都會有歧視。

不過佢哋放假鍾意大自然享樂,行山遠足衝浪,香港就冇咁好玩

子爵府

mommyli 發表於 19-7-21 13:11
細個搬去同成年後搬去又好唔同嘅。
我試過要renew drivers license但係LA d DMV肯定排到嘔。最後road trip ...

係㗎!所以要睇下jm咩background囉,本身單身?已婚?有無小朋友?自己有無係外國生活過? 年紀?去邊度落腳...等等好多好多因素

男爵府

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 12:46
稅係重啊!買嘢sales tax而家好似9.x%? 但三藩市minimum wage係$15.x啊!搵工係好視乎學歷,語文能力,但 ...

講真我見美國啲大陸人真係好捱得,又唔怕辛苦。好多新移民做十幾年就儲夠錢買屋。

子爵府

matcha-moo 發表於 19-7-21 13:18
講真我見美國啲大陸人真係好捱得,又唔怕辛苦。好多新移民做十幾年就儲夠錢買屋。
...

我識一個同我差唔多年紀,我讀大學,佢做waitress做到4年兩間屋(但樓市比而家低水)你話係咪辛苦?當然辛苦啦!個個禮拜做6.5日工,早上10點一間,收工3、4點又跑去另一間餐館做到晚上10點!但係香港做waitress搵唔搵到吖?你放得低身段,唔會無嘢做!

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 11:42
離題一問,請問LA 冬天天氣點?係咪唔會好凍?一個女人仔搭車會唔會唔安全?因為年尾要去上堂,thanks :wa ...

冬天天氣點就吾太清楚,但LA治安感覺相對較好,不過入黑後都吾好去靜既地方

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我住小城市,唔覺得有幾亂,我自己亦冇俾人歧視過,其實美國咁大,大城市只要唔同area 治安已經爭好遠,你如果只afford 到大城市住唔好的地方就梗係唔好過來,但你住細州的話唔會有幾亂

男爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50
想知美國係唔係好亂?移民美國會係一個好選擇嗎?

唔係亂或唔亂,你嘅人際關係,生活習慣,完全改變,你接受到嗎?要揸車,去街唔方便,係睇你可唔可以放低身段,要幾耐才適應到,這才是關鍵,個地球另一邊真係有唔同架

大宅

回覆樓主:

睇下住邊啦,有啲區真係好差,成日開槍,有啲區都安全

男爵府

matcha-moo 發表於 19-7-21 12:07
你朋友係咪講緊十幾廿年前?
我二十年前移民new york。當時中國人唔多,係會俾人歧視,但依家已經無呢個情 ...

係~ 係廿年前~

翡翠宮

睇吓自己適應力有幾強啦

有D人真係咩都擔心又喜歡比較,又成日呻,去邊都負能量啦,Hk 住你估又唔呻咩,多與少姐。

首頁
12345...10

尾頁

跳至