自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:27
加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜 ...

我勁鐘意加卅!我時常飛過去住下,休息下,有時一年,2,3 次,個零2 個月,好舒服!

食野好好食,韓國野食勁多選擇又不貴,好好味!

大宅

回覆樓主:

去加州,大城市定小市鎮? 大城市屋價唔平,市鎮有平有貴,朋友剛買三藩市屋,都近3M usd, 帶定多啲銀彈好,仲要準備醫療保險。要識開車,始終好多地方冇車係去唔到的

子爵府

甄小bee 發表於 19-7-21 14:17
我勁鐘意加卅!我時常飛過去住下,休息下,有時一年,2,3 次,個零2 個月,好舒服!

食野好好食,韓國野 ...

你生活都好寫意 最好summer留係加州

子爵府

湊仔媽媽 發表於 19-7-21 14:21
去加州,大城市定小市鎮? 大城市屋價唔平,市鎮有平有貴,朋友剛買三藩市屋,都近3M usd, 帶定多啲銀彈好, ...

哇,保守估計,交地稅都成60k usd一年!你朋友都係搵到錢嘅人

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

湊仔媽媽 發表於 19-7-21 14:21
去加州,大城市定小市鎮? 大城市屋價唔平,市鎮有平有貴,朋友剛買三藩市屋,都近3M usd, 帶定多啲銀彈好, ...

甘貴?好大架?

琥珀宮

畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 12:18
Exactly LA 邊度? LA地方大,搭車可以好耐,巴士班次疏攞㗎!凍就一定㗎啦,尤其是你唔住慣當地,但預左 ...

咁應該會住近上堂位置,但咁遠去到諗緊好唔好留多幾日去 downtown 行下,但原來交通麻麻?N 年前去過自駕,但冇入 downtown, 今次一條友唔會自駕,想遊覽車下咪好唔方便呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 14:24
哇,保守估計,交地稅都成60k usd一年!你朋友都係搵到錢嘅人
...

地税都 60K USD 一年?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

littlesister 發表於 19-7-21 14:30

咁應該會住近上堂位置,但咁遠去到諗緊好唔好留多幾日 ...

會唔會考慮local tour? 一個人唔熟路開車都比較危險 美國多人自己開車,所以public transportation system同香港方便程度係無得比

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 14:24
...

佢算係富貴人家啦,不過近年啲屋價係咁升, 如果係近年買入,地稅都好甘
我住個鎮仔都近2%一年啦,又畀county ,畀州政府,聯邦又要畀,如果近年入貨,都負擔好重呀

子爵府

大力大力 發表於 19-7-21 14:30
地税都 60K USD 一年?

係啊!你當2% of the purchase price, 仲要年年inflation,年年加!但佢買得3m樓,都預左呢筆開支㗎啦!

珍珠宮

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 12:29
thanks jm,聽朋友講個邊難揾工,稅又重

哩個係常識啦,係美國你真係預咗財產同政府對分,就算係海外資產或者海外收入都係要抽稅,除非你有辦法瞞稅。我朋友上年過去,連香港原有物業都要報。搵工……你唔介意做收銀、洗碗、或者其他勞動性工作,咁實搵到,果美國人唔 like 做,寧願攞綜援。如果你係香港做開文職,除非你有返咁上下人脈戰績,否則想搵文員之類初級工作應該好難。

P.S. 我朋友上年先過去。

大宅

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 14:29
甘貴?好大架?

相對香港,一定大,近3000呎,基本上,美國1000呎算小型屋,不過係加州都唔平,如果你買屋,要留意下其他雜費,仲有,要借錢買屋,要有份靚仔credit先得
3000呎屋,要自己清潔直頭想死,請人清潔唔平,計好數先諗

大宅

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 12:29
thanks jm,聽朋友講個邊難揾工,稅又重

美國係全球稅,難聽啲講,死左都畀遺產稅畀正苦,所以好多人老來都畀定資產子女先

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:36
唔適應就乜都唔鍾意㗎啦!際遇唔同,對該地方感覺都會唔同

如果真係咁差,點解年年都有人 ...

認同
每人到當地際遇不同,感覺有主觀性。我老公個細佬,姑丈姑姐,佢地移民加拿大2x年,係當地生活好好,佢地間中都會返到香港,但佢地鍾意加拿大多d, 不肯回流香港

大宅

龍山仔仔 發表於 19-7-21 10:19
朋友唔係美國,只係加拿大,他的評語係「二等公民」「見到啲黑鬼都驚」

佢落過一次美國玩,佢話呢世都唔 ...

話唔歧視華人就假既

琥珀宮

畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 14:32
會唔會考慮local tour? 一個人唔熟路開車都比較危險 美國多人自己開車,所以publi ...

請問知唔知係咪有 bus tour?

仲諗住 LA downtown 交通會好方便添

公爵府

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 14:35
係啊!你當2% of the purchase price, 仲要年年inflation,年年加!但佢買得3m樓,都預左呢筆開支㗎啦!
...
哇,加州地稅要 2% 咁犀利!我住西雅圖郊區,地稅大約係屋價 1%,我都已經牙痛咁聲

公爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50
想知美國係唔係好亂?移民美國會係一個好選擇嗎?
一 d d 地方啦,我自己喺嗰邊讀書,住過幾年,大約知道咩地方住得咩地方要避開,我將會搬返去西雅圖地區,整體治安 ok 嘅,歧視唔敢講冇,但公開公然嘅唔常見,我當地仍然有好多讀書時識落嘅朋友,咁多年來,佢哋發展都唔錯,幾乎全部都任職大公司,微軟、亞馬遜、波音、Motorola、等等,喺微軟同亞馬遜做嘅嗰幾個簡直係一早就憑 stock options 上晒岸,你問有冇玻璃天花板,可能都有㗎,但睇我班朋友,唔需要上到好頂層,已經有好好嘅生活(住富貴地段,太太 FTM,一身名牌,仔女讀私校,一年幾次歐洲亞洲旅行,等等),咁是否一定要執著要 100% 同白人平起平坐,就睇你點睇了

水晶宮

bettylovingbb 發表於 19-7-21 11:30
咁誇張?!我C6家姐係Canadian, 佢地一家不知幾鍾意去New York玩, 佢nephew最近先去左new York讀PHD, 請問 ...

這只是朋友廿年前的一個感覺

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我是這樣的背景,香港土生土長,倫敦讀書,移民了紐約。可以說是有好有唔好,睇你係怎樣的性格和工作的行業。比如說我做的金融行業一定是男性白人當道。New York city還好,因住了很多不同種族的人。但去遠D的New York ,情況已不同,比如我cousin 是abc (香蕉仔),英語冇口音,但都有被歧視。我自己覺得做香蕉人也很壓抑。美國給别人的感覺是科技很先進,但用不了在人民身上,地鐵里是没手機信號的。基建也落後了。和英國相比,美國不是一個太有文化活動的國家,一般人民的活動常圍繞着shopping. 挺悶的。有興趣的話,可再說多一點。☺

首頁
12345...10

尾頁

跳至