自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 23:16
美國嘅日韓越南泰國餐好食過、平過(或者差唔多價錢,但大份好多)香港!因為係日韓越南泰國移民煮㗎嘛:ha ...

呢個真,加州勁多越南移民,d越南餐館食物又正宗又好食,仲要價錢好抵,我差不多一兩個星期就幫襯一次,至鍾意呢個蕃茄湯底蟹肉湯麵線,個綜合豬手湯麵超大碗,但我食唔晒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

123mummy 發表於 19-7-21 22:51
除了快餐,Pizza,一般有人serve 的餐廳潜規則是lunch 15%tips, dinner 20%. 你唔比有D會問你攞 。
...

佢話加一再20% 喎,即10% service charge 加咗落張單度再要比多20%喎 ... 美國多數餐廳都唔會加10%service charge 的,最多6人以上收你18-20% gratuity

大宅

chrisdina 發表於 19-7-21 22:19
LA 咩區多chinese?

Arcadia, San Gabriel, Temple City, Rowland Heights. Diamond Bar, Irvine. 最近Chino Hills, Eastvale同Riverside都多咗好多Chinese。Riverside 好多國語人。

我住白人區,我同C6都係醫療界,但代遇好唔同。可能係性格分別,因緣制遇,我好彩過C6。我呢幾年升咗幾次,冇感到discrimination或二等公民。我公司好diverse,各色人種都有。不過,我睇到我C6問題,雖然冇乜accent,但用詞同態度有細心留意,都知佢唔係本地人。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

pippo7389 發表於 19-7-21 23:38
佢話加一再20% 喎,即10% service charge 加咗落張單度再要比多20%喎 ... 美國多數餐廳都唔會加10%service ...
唔通我去了黑店?記得有一次同家人食完飯仲話又加一又咁多tips, 好唔抵。又或者我記錯, 剛看見另一位J M話tax. 我諗我將8点幾個%的tax 當加一,總之大概就係每次找數時係menu上價錢加兩至三成冇走雞。

伯爵府

123mummy 發表於 19-7-22 00:24
唔通我去了黑店?記得有一次同家人食完飯仲話又加一又咁多tips, 好唔抵。又或者我記錯, 剛看見另一位J M話t ...

8%税+15-20% tip 係正常,如果佢喺張單度已加10-15 % service charge, 我唔會再另外比tip 佢囉

子爵府

rose-mag 發表於 19-7-21 23:03
tips只係一個標準嚟,除非寫明,否則你有權唔俾,如果差嘅service, 人俾一個penny佢地會知你有幾唔滿意。冇 ...
美國就係呢樣野咁怪,係冇明文規定,但已變成全民習慣。普普通通的service都15/20%。貼士風氣由遠久時歐洲引進美國,但人地歐洲已改變。我在美國真係少了出街食飯。你仲提醒了有tax,差点忘了。

子爵府

pippo7389 發表於 19-7-22 00:28
8%税+15-20% tip 係正常,如果佢喺張單度已加10-15 % service charge, 我唔會再另外比tip 佢囉:n ...
咁我豪咗比佢,下次要小心D。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

123mummy 發表於 19-7-21 18:05
我是這樣的背景,香港土生土長,倫敦讀書,移民了紐約。可以說是有好有唔好,睇你係怎樣的性格和工作的行業 ...

唔係嘛!地鐵無信號?咩失聯

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 19-7-21 18:20

兩個極端,如果係好窮去團聚但捱得或很有錢就好。至於 ...

講真最重要真係為左子女教育同將來,但d校園槍擊案真係好恐怖(emoji),唸起都驚,講變態d外國人真係唔會輸卑中國人。

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-22 06:34
唔係嘛!地鐵無信號?咩失聯
唔係講笑,一直仲用緊磁帶果種地鐵飛(幾人廿年前香港果種),近排先在大站加機可以拍信用咭入閘。

子爵府

pippo7389 發表於 19-7-22 00:28
8%税+15-20% tip 係正常,如果佢喺張單度已加10-15 % service charge, 我唔會再另外比tip 佢囉:n ...

LA 食野唔係冇 tax 咩?只係俾 15~20% tips
有時 d 餐廳印埋落張單,話你知 15% 即係俾幾多,20% 即係俾幾多

伯爵府

都敏俊C 發表於 19-7-22 08:57
LA 食野唔係冇 tax 咩?只係俾 15~20% tips
有時 d 餐廳印埋落張單,話你知 15% 即係俾幾多,20% 即係俾幾 ...

乜LA 食嘢冇税嘅咩?我唔係住嗰邊,但印象中好似有過喎 ...

大宅

都敏俊C 發表於 19-7-22 08:57
有時 d 餐廳印埋落張單,話你知 15% 即係俾幾多,20% 即係俾幾 ...

當然唔係冇tax la。係超市買Produce就冇tax。LA area 餐廳食野係要俾Restaurant Sales Tax,7.25% - 10.25%,視乎county tax rate。

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 10:33
加州

加州好多華人,唔會好亂
開車就好似「返大陸」咁,啲司機亂插線
好多唐餐

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-22 06:50
講真最重要真係為左子女教育同將來,但d校園槍擊案真係好恐怖(emoji),唸起都驚,講變態d外國人真係唔會輸 ...

無咁得人驚
有家人在美國住,如常⋯基本華人同華人玩,黑人同黑人玩,大家都分圈子的

男爵府

bonnyye 發表於 19-7-21 12:12
建議唔好去三藩市,佢地將資源分配曬去非法移民同露宿者,佢地先係最重要。

聽聞Texas唔錯, 治安好,校區 ...

衣食住行德洲平過加洲好多。廿幾三十萬美金就買到二千幾三千呎屋。買餸自己煮平起上黎嚇襯你。士多啤利七毫七仙一盒,哈密瓜七八毫子一個,藍莓磅半一盒吾使三蚊,車厘子上星期賣緊八毫八仙一磅。T骨扒,紐約牛柳四蚊磅有找。講緊特價果陣。

子爵府

BK Milk勳章

馬拉雞 發表於 19-7-22 10:35

衣食住行德洲平過加洲好多。廿幾三十萬美金就買到二千幾三千 ...

好吸引喎!心郁郁想搬過去。你而家喺德州?

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

別墅

建議選擇美國鄉村地區生活 d人好淳樸 好簡單 生活成本低 但基礎設施又唔差 如果你選擇加州or NYC 華人多 生活貴 競爭大 一樣要買學區房返補習 同香港一樣

伯爵府

最安全係返大六做個小市民

伯爵府

bonnyye 發表於 19-7-22 10:42
好吸引喎!心郁郁想搬過去。你而家喺德州?

德洲好好熱,而且好荒無

首頁
34567...10

尾頁

跳至