自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

回覆 KAMIKASHUN 的帖子

我有位唔太熟悉的老師十多年前移民美國,他擁有大學程度但去到只能做郵差(因為當地冇咩人做郵差所以他先成功找到)薪金當然比不上在香港找到的,而且當地種族歧視其實一直存在,唔可以話冇但會令你唔舒服,係街上行路都比迎面而來的白人辱罵*China man*而且去那邊他只係二等公民(因唔太熟亦冇詳細問點二等法)後來他頂唔順都要回流返香港做野
他話美國槍械持有合法,曾經在美國曼哈頓就有一對中國籍父女被美國人就地槍斃,而某些地區亦非常不安全,除非你好有錢去到一些中產地區生活,(但亦聽過美國有唔少中產地區甚至係小鎮係唔歡迎華人,大大隻字寫住White only)你上網可以找到唔少這種新聞
歡迎歡迎

男爵府

bonnyye 發表於 19-7-22 10:42
好吸引喎!心郁郁想搬過去。你而家喺德州?

係呀係houston外圍地方。

伯爵府

好媽媽勳章

Watashiwamomo 發表於 19-7-22 10:47

我有位唔太熟悉的老師十多年前移民美國,他擁有大學程度但去到只能做郵差(因為當 ...

寫white only? 一定俾人告到破產!

我媽亦是老師移民美國,佢冇做返老師。我爸係做返本行(專業人士),所以好睇工種,不能一概而論!

利申:從小移民美國(30年前),之後回流香港,再回流返美!我從未感到被歧視!

男爵府

Bcjb 發表於 19-7-22 10:45
德洲好好熱,而且好荒無

下荒無?你去Dallas 同 Houston睇下荒吾荒無。荒且香港同Dallas每日有一對直航機。由香港去Houston只係停一站係北京或者台北甚至東京有機直達。

伯爵府

好媽媽勳章

Bcjb 發表於 19-7-22 10:45
德洲好好熱,而且好荒無

係好熱但基本上所有地方有冷氣,不會在外太耐。

Houston係全美第四大城市,有幾荒無呀?

伯爵府

好媽媽勳章

馬拉雞 發表於 19-7-22 10:48
係呀係houston外圍地方。

Houston 比Austin / Dallas 平好多。上星期Houston 啲cherries 減到$0.88 per pound!

男爵府

有冇JM住係Cleveland Ohio附近??

大宅

bettylovingbb 發表於 19-7-22 11:27
有冇JM住係Cleveland Ohio附近??

住過下, 想做醫護? 果邊四成人都係幫Cleveland clinic 打工。 我自己東西岸都住過,相對黎講當然無咁好。 我無感受過歧視,鄰居係白人,有禮貌。但明顯文化唔同,佢地無咁開放。工作上,我唔鐘意佢地階級文化 (其實香港一樣),可能習慣左 open door policy。downtown得一條街係䌓華,一出左條街就知好唔安全, 完全表現左極大貧富懸殊。

其實講開歧視,我自己唔覺得嚴重(中部某d 地方可能差d), 其實香港都成日有不禮物既服務, 係街都係癲佬鬧人,你覺得自己勤力d,做野好d,但係老細升人唔升你。 只不過係外地就容易扣左歧視既帽子

珍珠宮

醒目開學勳章

Happybabyhbb 發表於 19-7-21 11:27
加州OK的,我細個移民都係加州!天氣好,又多唔同種族嘅人,歧視無咁嚴重!我試過開車上加拿大,經過d無乜 ...

請問西雅圖治安ok嗎?

大宅

回覆 ivyscyip 的帖子

身邊有好多朋友同事都移左民,都係由他們口中打聽返來,之前睇移民澳洲的Youtuber 分享移民後的生活體驗,當中唔多唔少都有好多被歧視的經歷,我的朋友去英國生活雖然大部分人係友善,但都會有幾個個別例子,只可以感嘆去到別的國家冇咩可能平起平坐,正如係香港都會稱呼外國人做鬼佬/巴基斯坦人做阿x就算去到日本,見妳唔係日本人都會大叫大嚷找番日本人去幫他點餐。
至於寫white only的牌的而且確係有發生,我係睇國家地理頻道當中一個節目大講種族優越主義的話題,先知原來外國並不是想像中咁好

wcpcelia    發表於 19-7-22 14:39
歡迎歡迎

複式洋房

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 09:50
想知美國係唔係好亂?移民美國會係一個好選擇嗎?

親戚住德州,屋企長備二把槍同養兩隻狼狗。床頭櫃一定收埋一把。冇槍傍住夜晚瞓唔著的。

子爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-21 10:33
加州

San Mateo治安很好唔覺被歧視,我11-12點同個仔在街上行,條街無乜人但也感覺安全,其實D人無乜自信又玻璃心所以常覺得被歧視,相返我上次大約9:30在倫敦近London eye附近行返而覺得不安全,有很多青少年敘集,聽我英國鬼佬朋友講,依家有D英國人帶刀仔防身,治安麻麻

伯爵府

好媽媽勳章

Watashiwamomo 發表於 19-7-22 12:52

身邊有好多朋友同事都移左民,都係由他們口中打聽返來,之前睇移民澳洲的Youtuber ...

自從1964年立法後,你話暗地(emoji)冇歧視就未必,但一定唔會有任何區、學校等,明寫white only!

大宅

美國地大有唔同的地區,甚至個別的州份的法律都有唔同,冇錯係立左法唔可以咁做,正如一夫一妻制度,但部分比較偏僻的地區除了仍然有這種種族優越主義外更存在一夫多妻制度。有記者電視台已經多次提及踢爆,不過問題仍然存在,講緊係呢十幾年內發生的現狀妳可以上網睇番這些紀錄片

歡迎歡迎

大宅

回覆樓主:

係加州,空氣好,地方大,壓力無咁多,每個地方都有優點及缺點,如果計掂數,決定去馬,就努力去適應啦

子爵府

lottieclee 發表於 19-7-22 09:23
當然唔係冇tax la。係超市買Produce就冇tax。LA area 餐廳食野係要俾Restaurant Sales Tax,7.25% - 10.25 ...

oh, 我只記得超市買野食係冇稅,唔記得咗餐廳有冇稅 仲記得買塊靚牛扒都只係$3~5

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Watashiwamomo 發表於 19-7-21 18:47

我有位唔太熟悉的老師十多年前移民美國,他擁有大學程度但去到只能做郵差(因為當 ...

他擁有大學程度但去到只能做郵差(因為當地冇咩人做郵差所以他先成功找到)>>>佢去邊個州?郵差的確唔係優差,但有大學程度都只能做郵差的話,佢自己問題大D啦,我兩個親戚做郵差,冇大學程度,佢地勤力,兩公婆一個分信一個派信,自己買到屋,供到三個仔女讀大學,而家就退休。問番派信果個,佢話最辛苦係日曬雨淋,但呢邊落雨日子唔多,但一落同圍都冇瓦遮頭,同埋唔知點解D狗好鍾意追郵差,佢話成日都俾狗吠佢追佢,過時過節多郵件,做到傻,但有OT,多勞多得。

自己唔適應要回流自然唔會話美國好,仲有好多人覺得華人嚟到只可以做低下工作,但有所不知,所謂致惡工作如倒垃圾,其實好多人爭,要考試至入得,仲要時薪好高,個個都爭住做,就算係白人,想做都未必做到。巴士司機有工會,福利好人工好,點似香港咁工時長又賺得少。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

ivyscyip 發表於 19-7-22 10:56
Houston 比Austin / Dallas 平好多。上星期Houston 啲cherries 減到$0.88 per pound!
哇,真係太羨慕了,Washington State 出產 cherries,我都未見過咁平,$2.99/lb 我已經撲出去入貨了

公爵府

LamLamMummy 發表於 19-7-22 12:29
請問西雅圖治安ok嗎?
整體 ok 嘅,當然有某 d 區安全 d 某 d 區 lau gau d,睇樓價就反映到。西雅圖東面一湖之隔的幾個市鎮整體治安好過西雅圖市區

公爵府

KAMIKASHUN 發表於 19-7-22 06:34
唔係嘛!地鐵無信號?咩失聯
我上星期剛從倫敦返來,都好驚訝到而家倫敦地鐵都仲係冇信號
平心而論,香港地鐵雖然近年事故多左,但質素喺世界上仍然數一數二

首頁
45678...10

尾頁

跳至