論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛收完我份糧又揾工了,如在libraryhelper看到她,真係要小心考慮

別墅

easimama 發表於 19-7-22 18:03
剛收完我份糧又揾工了,如在libraryhelper看到她,真係要小心考慮

海外菲嗎?咩background? 搵緊工人怕中招

複式洋房

lmy1209 發表於 19-7-23 08:42
海外菲嗎?咩background? 搵緊工人怕中招

我三月申請佢來,6月底到香港
40多歲易累
黑面駁咀懶
衛生差

做左20幾日自己辭職不過唔賠代通知金之餘要求出20幾日糧
表明會揾工,想服待老人家

大宅

easimama 發表於 19-7-23 08:47
我三月申請佢來,6月底到香港
40多歲易累
黑面駁咀懶

易累點照顧老人家?叫佢返鄉下

複式洋房

黑仔僱主 發表於 19-7-23 09:42
易累點照顧老人家?叫佢返鄉下

好明顯想推下輪椅
同其他菲一齊傾計
Happy又一day個d

別墅

easimama 發表於 19-7-23 09:49
好明顯想推下輪椅
同其他菲一齊傾計
Happy又一day個d

好衰 叫佢番鄉下
有中東經驗的海外菲?

複式洋房

lmy1209 發表於 19-7-23 10:36
好衰 叫佢番鄉下
有中東經驗的海外菲?

2004年來過香港,做左一年2個月斷約,係agentCV自稱2004至2006年完約

到入境處要求佢比香港身份證先知佢斷約,因為身份證寫2004年7月簽證

期後係菲律賓打工10幾年,知道香港多假多姐妹咪申請來香港打工
呢種auntie 點会去中東打工丫?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

push

珊瑚宮

去入境處書面投訴佢
玩具萬歲!

複式洋房

fitfish 發表於 19-7-23 11:51
去入境處書面投訴佢

已經準備好,因為佢都有報虛假資料
1)學歷
2)我招聘程序係要求完約
佢隱瞞

Agent而家直頭由我自生自滅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你快D投訴, 我以前肥廢人, 在我度5個月, 揾到工唔夠2個月又比人炒, 又話揾到笫三份, 但入境處唔批佢visa.

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-7-23 12:55
你快D投訴, 我以前肥廢人, 在我度5個月, 揾到工唔夠2個月又比人炒, 又話揾到笫三份, 但入境處唔批佢vi ...

入境處講要有相關一定程度既嚴重性先會加強力度,例如我去報警講佢虛假文書,(虛報學歷同工作經驗)

如果單一投訴佢違反合約精神
同存心借到香港為平台選工
入境處會參考才批下次visa

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

一次投訴可以話我有偏見, 但二次, 入境處就會做吓野。

件肥廢人真係混吉架, 因除我投訴, 下一手亦頂佢唔顺投訴。 所以肥廢人無得有visa.

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-7-23 13:39
一次投訴可以話我有偏見, 但二次, 入境處就會做吓野。

件肥廢人真係混吉架, 因除我投訴, 下一手亦頂 ...

點先知道斷約工人找到新工呢請問?

我琴日打左比helper library,
講左比佢知我會投訴工人
叫佢快d下架
點知今日佢又有新既戶口去應徵

象牙宮

easimama 發表於 19-7-23 14:09
點先知道斷約工人找到新工呢請問?

我琴日打左比helper library,
因為肥廢人, 係我而家工人 man bun andy個家姐, 我揾男bun, 因要打理老人痴呆Pa, 一男一女打理Pa. 當時女工人走, andy話佢家姐肥廢人cornellia (nelly)來。 點知衰到貼地。 2014 jan 14到, 2014 jul 31 Pa 死, 2014 aug 5 炒。

佢去告我要我賠人工賠到 2016 jan 14約满, philippine consulate 唔受理, 勞工處唔受理。
其間日日追魂call 要我比reference, zoa death certificate等佢當僱主去世, 不是斷约。 我企梗唔比。

好啦, andy said nelly find new job in Tsuen Wan. Will work end august.

到 oct 尾, andy said mamm, can I take half day off, I need help nelly take luggage to airport.

我問nelly got terminate again?

No, she left, her employer not enough for her to eat.

Not enough to eat? 梗係, 我度唔使煮架, 我或媽煮, 星期六,日, 2工人輪流放, 咁我唔煮叫外賣, 楊州炒钣, 炒麵, 炒米, 烏冬, 任叫。 好卦。

有日sunday, 肥廢人話mamm, I like to eat fried rice, you order for me. I said andy last night cooked philippine food for you , in the refrigrator.

I don't know.

But I know. 我揾比佢。 黑面。 特登煮燶。 話之佢。

唔夠食, 仲唔去告人咩。

Andy said find another new job, need go back philippine wait visa.

到2015 4月中, andy said mamm, May 1 my holiday, can I take 2 more days off, my family come to HK. OK.

Is nelly come also?

No, still waiting visa.

即係唔批啦。

大宅

十幾年前來過香港,當年都做唔完一份約,而家四十幾,點頂得順,是時後告老還鄉了。
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

伯爵府

回覆樓主:

40幾歲工人身體多數唔好
易累是正常
加上老菲脾氣多數麻麻
好要面,唔聽人講
如你後生過佢好多佢更唔聽
呢兩點要謹記啊
我中過招了

大宅

回覆樓主:

好耐無上黎

sorry to hear
請工人撞手神
但我絕對唔會用online請

如果差唔多價錢

大宅

回覆樓主:

我個舊工人炒左佢後四日搵到新工

點解知?

因我地搵到佢facebook見佢like左一間中介,仲找到佢張相寫住四日找到工

果間中介好興要求顧主比多500
佢話佢d斷約工人係有experience, 要加嫏錢喎

樓主留意,要入境407文件要留底同佢寄返比你要留底keep好

同埋40歲真係唔好請

果時我有講過。。。。

大宅

回覆樓主:

斷約工人我一定唔請

4x我都唔會請

但我都有同事好中意咁請

貪平

但佢filter準備好顛下

首頁

尾頁

跳至