烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

有部麵包機, 之前工人姐姐會用黎整包, 而家佢完約走左, 我想用但唔識, 上網睇左好幾個網頁但都係攪唔掂, 有冇網頁係比初初學者學整包? 謝謝各位

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

台灣的Carol 老師

上網尋找Carol 自在生活就有

ps: 網頁
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

alfreday 發表於 19-7-23 08:12
台灣的Carol 老師

公爵府

alfreday 發表於 19-7-23 08:12
台灣的Carol 老師

謝謝你, 即刻去睇下

侯爵府

陪月勳章

幸福黃太太 發表於 19-7-22 18:39
有部麵包機, 之前工人姐姐會用黎整包, 而家佢完約走左, 我想用但唔識, 上網睇左好幾個網頁但都係攪唔掂 ...

那一款麵包機?

如果是牌子o野﹐
上網好易搵返 Manual。

大宅

幸福黃太太 發表於 19-7-22 18:39
有部麵包機, 之前工人姐姐會用黎整包, 而家佢完約走左, 我想用但唔識, 上網睇左好幾個網頁但都係攪唔掂 ...

都唔洗特登學, 用我下面的心得, 整多幾次就上手...

以下是用麵包機做出好食麵包的心得:

1. 麵粉同水的比例: 1:0.62 (即62%水) (韓粉/數字屋拉/價X棧泰粉粉計, 如用日本粉, 水量要更多)
2. 加其他吸水的粉如奶粉, 可可粉, 要加番相應重量水份(~60%)
3. 加其他流質或含水料, 如鮮奶、蛋....要減番同樣容量水
4. 酵母(Instant Dry Yeast)約麵粉的百份之一
5. 加蛋及奶粉(或鮮奶), 會令麵包發得更好, 更鬆軟及好食
6. 牛油、糖、鹽可隨口味調整
7. 如怕牛油不健康, 可用菜油代替, 加了油的麵包, 會更鬆軟及質感更好

e.g. 白方包食譜:

高筋粉 : 250g
蛋: 一隻(約55ml)
牛油: 20 g
水: 100ml ((250*0.62-55=133)
糖: 20 g
鹽: 甜包2g, 咸包3~5g
即發酵母: 3g

如加提子, 約加25g

1. 要整得夠軟, 應先扣起牛油及酵母, 落晒其他材料後, 用和麵mode先行個單搓15分鐘, 跟住再落牛油及酵母, 用預設程序去做包
2. 如果唔想個皮咁硬, 要烤色揀"淺", 以及要早5~10分鐘出爐
3. 出爐後要將麵包倒出, 放在麵包架上攤凍, 待半小時後才切麵包, 會易切好多
4. 切好包後要放在密實盒/袋內保濕
5. 夏天溫度高, 要用冰水或搞麵團時打開蓋
6. 夏天要減番少少水, 約麵粉同水的比例1:0.6
7. 搓麵團時, 如有麵粉漿黐住包桶底, 水太多, 要加麵粉補救, 如完全不黐包筒邊, 水太少, 要加水....當麵團搞到包桶邊時, 最好有約1吋左右闊度黐筒, 但麵團拉開時, 不應有殘留麵粉黐住桶邊...

公爵府

pangdeng 發表於 19-7-29 17:56

謝謝你, 放假同小朋友一齊試整

公爵府

siumak 發表於 19-7-25 10:47
那一款麵包機?

如果是牌子o野﹐

我其實想有得睇埋用邊隻牌子材料, 因我真係煮食白痴, 第一次整完全唔識, 高低(跟)粉唔知係乜

侯爵府

陪月勳章

幸福黃太太 發表於 19-7-31 09:47
我其實想有得睇埋用邊隻牌子材料, 因我真係煮食白痴, 第一次整完全唔識, 高低(跟)粉唔知係乜:bashful ...

如果要講埋牌子....

我只可以 share 我用果D啦﹐

麵粉有高筋、中筋、同低筋﹐
高筋整麵包、中筋可以整中式包、低筋整曲奇同蛋糕﹐
我買麵粉會買靚D日本粉﹐(用開流淚粉、﹐係 Ichi Cake 買)
我覺得香D﹐
買過好多人追捧的759韓粉﹐
果次D麵包滯消到我自己都唔想食.... (Like 此粉的朋友Sorry... 無意冒犯)

整麵包我會用 President Un-Salt﹐
我唔會特登買其他油﹐
落果小小 (先至below 20g﹐其實真係好少好少)﹐
我寧願天然牛油﹐
咪一陣又話乜油有問題;

然後我會用一隻蛋 + 牛奶去代晒所有水份。

去行轉烘焙店o丫﹐
好多o野睇架。

複式洋房

回覆 幸福黃太太 的帖子

啱啱結左婚想揾啲世藝 有啲想學整麵包!你係用邊部麵包機?

別墅

siumak 發表於 19-7-31 10:28
如果要講埋牌子....

我只可以 share 我用果D啦﹐

我想問下你用邊一隻酵母? 同埋點樣儲存最方便?
有時有50g/100g,但又話酵母儲存唔好,好易死....
我岩岩買左麵包機,我一星期將會焗2-3次包。

侯爵府

陪月勳章

wingwinghui21 發表於 19-8-16 06:40
我想問下你用邊一隻酵母? 同埋點樣儲存最方便?
有時有50g/100g,但又話酵 ...

我用日清 3g 一包,
一盒 10 包果隻。

別墅

siumak 發表於 19-8-16 07:17
我用日清 3g 一包,
一盒 10 包果隻。

我都有見過 但50g個盒抵好多
但唔識儲存。
尋日一田見到6gX3袋$24.9
50g一盒先至$29.9

侯爵府

陪月勳章

wingwinghui21 發表於 19-8-16 07:20
但唔識儲存。

都係架,
不過我整包嘅頻率冇你咁密所以ok。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

wingwinghui21 發表於 19-8-16 07:20
但唔識儲存。

密封好後放入冰格就得,要用時先攞,即用酵母係低溫會冬眠。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

alfreday 發表於 19-8-16 14:33
密封好後放入冰格就得,要用時先攞,即用酵母係低溫會冬眠。

Thank you. 我入落密實袋

男爵府

YouTube 三腳貓都教得好詳細!

大宅

pangdeng 發表於 19-7-29 17:56

請問隻蛋要預先發咗先倒入去

是直接用麵包機焗?邊個mode? 謝謝

大宅

beamsxmia 發表於 20-2-8 21:33
請問隻蛋要預先發咗先倒入去

是直接用麵包機焗?邊個mode? 謝謝

唔洗, 就咁打落去包桶度就得, 麵包機會自動同你攪散隻蛋

初初我整唔識樣樣材料都用個容器磅好先放落包桶, 變相要洗好多個容器, 後來先識, 直接將個包桶放上個電子磅上面, 用每次歸零方法, 逐樣材料直接倒入個包桶內, 簡單直接好多

首頁

尾頁

跳至