想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人做過PGT-A / PGS分享下經驗? 尤其係搵CUHK..
醫生建議我要做,但係我想問多啲意見..最起碼知道有冇人會做、有冇人做過?因為係網上見到好似都有幾多風險因素。

大宅

我做過PGS, 因為試過胎停2次,1次宮外孕,醫生建議我做,我在台北做的,抽卵15粒,最後7個D5胚胎送去做PGS的,最後2個ok

複式洋房

回覆 Jaycebobo 的帖子

7個D5胎只有2個ok?
咁即係其餘嗰啲都唔用得?(醫生最後點樣同你處理)

我上網翻查發現現有資料顯示false positive機率足足有成6.8-10%...因為PGS係抽出少量細胞調查,有機會只系抽出既少量細胞有問題,但係其實個囊胚系可以用。

相反來講如果我D5胎少, 咁仲應唔應該做??

大宅

zeniamau 發表於 19-7-25 10:18

7個D5胎只有2個ok?

其餘5個胚胎基因同染色體有問題㗎,即使放左入母體會胎停或BB有缺陷,吾可以用的,如果你D5胚胎少要問醫生意見,睇下點做成功率高D呀,我醫生認為我有能力懷孕,只係胚胎質素問題,所以一做就解決了,我中了對孖胎呀

複式洋房

嘩咁順利真係恭喜晒!
我今日最後決定都係唔用PGT,因為我真係冇咁多個可能捱得到D5嘅胚胎。

好彩姑娘都贊成。不過佢話基因檢測..對於慣性流產、多次IVF失敗、以及高齡懷孕等有一定幫助..

複式洋房

早幾個月做完PGT 篩選之後一粒都無
好sad 好down...... 做PGT因試過兩次小產,detail 可以睇下我一年前嘅留言

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21734824

其實我抽到卵子粒數唔少,本身所有指數都好靚,但中Day 5 嘅只有幾粒, PGT 後一粒都無

醫生只會一句話唔好彩,叫我再試..... 啱啱再試第三次IVF 連中Day5 嘅胚胎都少左

其實我都好想問,究竟仲有無其他方法?係咪台灣做IVF 好過香港?

首頁

尾頁

跳至