美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

Elenalan 發表於 19-8-8 20:48
永久花花水應該係好似跌打酒味,勁大陣味

會禁臭既咩,我買過另一間好似都唔係禁既味

珊瑚宮

回覆樓主:

我所認識的花水(純露), 只有藍蓮先係真正有保濕成份, 其他花水係無。

水晶宮

SUPERLEMON911 發表於 19-8-8 20:52
會禁臭既咩,我買過另一間好似都唔係禁既味

又唔係臭,但唔係花香,係似藥酒嘅草藥味。德甘都似草藥,但近似草本味,其實我覺得幾好聞 (但我老公話好臭)。

珊瑚宮

Elenalan 發表於 19-8-8 21:03
又唔係臭,但唔係花香,係似藥酒嘅草藥味。德甘都似草藥,但近似草本味,其實我覺得幾好聞 (但我老公話好 ...

想問JM點解咁多人鍾意用永久花。
我只用來去瘀

男爵府

2023年兔年勳章

Elenalan 發表於 19-8-8 21:03
又唔係臭,但唔係花香,係似藥酒嘅草藥味。德甘都似草藥,但近似草本味,其實我覺得幾好聞 (但我老公話好 ...

我可能用得少純露,草本味我都ok

水晶宮

cbeyond 發表於 19-8-8 21:10
我只用來去瘀

我冇用過永久花花水,因為聞過已接受唔到。根本係跌打酒味。可能名字太吸引,好多人以為好聞啩。

反而我以前用過有永久花薰衣草blended嘅facial oil, 話永久花可淡斑 (但用完唔覺有效果,我覺得茶花籽油效果仲好),支facial oil嘅味俾薰衣草蓋過,就唔覺有藥酒味。

我敏感肌,唔係用過好多精油護膚冇咩研究,(精油產品止痕就常用),我覺得用純植物油仲好,又舒服。對我黎講,補濕+鎖水只係將花水+HA+底油隨心溝埋搽已經夠哂。

珊瑚宮

Elenalan 發表於 19-8-8 21:23
我冇用過永久花花水,因為聞過已接受唔到。根本係跌打酒味。可能名字太吸引,好多人以為好聞啩。

反而我 ...

我的老師聽到香港人用永久來美白淡班, 非常驚訝, 因為係瘀傷性美白可以的, 即係你被打瘀打黑, 咪啱用囉
一支品質靚植物油, 護膚效果唔會差, 我個人注重花水, 植物油, 多過用精油。
敏感肌都有好多精油啱用, 若果想用的話

水晶宮

cbeyond 發表於 19-8-8 21:34
我的老師聽到香港人用永久來美白淡班, 非常驚訝, 因為係瘀傷性美白可以的, 即係你被打瘀打黑, 咪啱用囉 :h ...

自從開始接觸自然療法和各種芳療,我就覺得精油不應恆常用來做護膚品(嗱純粹係我自己諗法咋),因為都係一種外來刺激物(即使係天然植物但對人體係foreign substances),仲要係精煉高濃度酚類而且有藥性,我傾向將精油歸入治療一類,適時才用,唔打算恆常用。而且我護膚品重點係左旋C和retinol (retinoic acid) (呢2樣本身係調節人體生理功能就需要嘅養份),用油和花水加water binding agents (e.g. HA)就已經夠。

珊瑚宮

Elenalan 發表於 19-8-8 22:25
自從開始接觸自然療法和各種芳療,我就覺得精油不應恆常用來做護膚品(嗱純粹係我自己諗法咋),因為都係一 ...

部份啱, 都要睇精油成分, 有d精粉有刺激性, 唔適合長期使用。
去可治療層面就更加要小心使用。
好似2手版, 我見有人將穗花薰衣草話換其他貨品。
其實佢究竟知唔知, 呢隻穗花薰衣草有咩用?
用多左, 真係有危險的。
精油又唔係吓吓講治療, 可以用係日常家居, 我呢2個月, 先買左成L精油用來洗衫, 拖地
左旋C我敏感唔用, 白我唔太需要, 不過照顧家人, 朋友需要, 一向有用kakadu, 我自己就鍾意用Ceramide。

子爵府

回覆 dada_88 的帖子

我初期用皂都係用佢哋,當時覺得幾潤,皮膚穩定左。
後來發現佢哋其實算貴就冇再買。

水晶宮

cbeyond 發表於 19-8-8 23:07
部份啱, 都要睇精油成分, 有d精粉有刺激性, 唔適合長期使用。
去可治療層面就更加要小心使用。
好似2手版, ...

用左旋C唔係為左白 (美白方面有其他維C衍生物比左旋C優勝),而係為左膠原蛋白和抗氧化抗光害。長年用左旋C皮膚有彈性冇咁易中年面凹。

珊瑚宮

Elenalan 發表於 19-8-8 23:20
用左旋C唔係為左白 (美白方面有其他維C衍生物比左旋C優勝),而係為左膠原蛋白和抗氧化抗光害。長年用左旋C ...

我用精油, 效果好好, 唔係什麼玫瑰, 乳香精油, 價錢亦唔係貴。
但知識產權問題, 不便講是什麼精油了。

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

可以影黎分享下嗎?
用完白?

大宅

回覆 bonbonlush 的帖子

都貴呀, 但您而家洗面用咩呀不過佢fb比人罵緊罷工單野, comment無del到

大宅

回覆 粉紅天空 的帖子

原來真係又貴, 又態度唔好,
咁人地下次都唔反黎買啦
但如果功效 ?

珊瑚宮

Elenalan 發表於 19-8-8 23:20
用左旋C唔係為左白 (美白方面有其他維C衍生物比左旋C優勝),而係為左膠原蛋白和抗氧化抗光害。長年用左旋C ...

皮膚夠水份, 亦有幫助。
呢幾年一直有講大量用花水,我自己一向係呢個做法。
效果係塊面漲卜卜
早上起身, 面係乾爽, 無出油。
咁熱天氣, 係出汗, 唔係出油。

伯爵府

cbeyond 發表於 19-8-8 21:10
我只用來去瘀

可能「永久花」個名令人感覺可保青春永久~

珊瑚宮

mimosa_t 發表於 19-8-9 13:22
可能「永久花」個名令人感覺可保青春永久~

剛剛見JM買花水店店主介紹左隻精油。
呢隻好野來的, 我幾年前已經用緊整face oil, 價錢又好平

水晶宮

cbeyond 發表於 19-8-9 13:42
剛剛見JM買花水店店主介紹左隻精油。
呢隻好野來的, 我幾年前已經用緊整face oil, 價錢又好平
...

即係邊間呀? 我買果間 ?

珊瑚宮

Elenalan 發表於 19-8-9 13:43
即係邊間呀? 我買果間 ?

新植物油個間
佢提到個位老師, 係好出名植物學家, 做過好幾個護膚大牌子顧問。

首頁
12345...7

尾頁

跳至