懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

刪除

男爵府

aggiewong413 發表於 19-7-28 01:04
我個case比較複雜,請大家俾少少耐性睇完,給點建議。我好迷茫!我上個月,即10/6第一天來m,到14/6完,total ...

報告系4week 就同對上last m 吻合,7月2完m的話。

但之前同7月中你都痛又流血,好難預計系咩事,真系小產左未清曬,而又留咗係身體,都會keep住嘔。

醫院同私家比咩意見你?
叫你等多兩個星期再照?
要有心跳起碼7週左右,但若果之前真系小產左,留咗係你身體已經有一段時間,甘樣對你身體會唔好。
醫院有冇建議你入院留醫?
你曾經試過頭暈,睇唔到嘢,都好危險,你最好就唔好亂咁出街。

別墅

aggiewong413 發表於 19-7-28 01:04
我個case比較複雜,請大家俾少少耐性睇完,給點建議。我好迷茫!我上個月,即10/6第一天來m,到14/6完,total ...

我覺得因為太細未照到住 至於頭暈睇吾到野同作嘔我個陣經常都係甘 經常到都覺得習慣左 懷孕初期會暈同吐都正常

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-7-28 03:08
報告系4week 就同對上last m 吻合,7月2完m的話。

但之前同7月中你都痛又流血,好難預計系咩事,真系小產 ...
我6月個次係m完後隔幾日又流啡,持續兩星期,但其實無痛而且量少。7月中個幾日係腹痛,想痾屎個種痛但反而無流血。

到我第一次call白車入急症,醫生當時話照唔到任何野,佢係有建議我留院觀察,但係我太驚,我選擇返屋企,隔多一個星期再去睇急症,醫生就話照到有胎但無心跳,可能仲細。
私家個邊就叫我抽多次血,驗下Hcg指數有無上升。
我宜家就等緊星期一去QE早期妊娠診所見姑娘,但我現在連懷孕證都未拎到,又唔知自己懷孕幾多週或者係咪小產左😭

複式洋房

KIMKIM85 發表於 19-7-28 04:06
我覺得因為太細未照到住 至於頭暈睇吾到野同作嘔我個陣經常都係甘 經常到都覺得習慣左 懷孕初期會暈同吐都 ...

我真係希望係太細仲未睇到住!!!我同我先生都好想有個鼠BB,同埋經過呢幾日攤床休息,我無咁想嘔和頭暈了,係凌晨訓覺時都仲會覺得肚有少少嗱住嗱住,唔算叫好痛,但係唔舒服囉
目前我仲有咩可以做?

洋房

我本身經期唔準,正常經期係28天為一個週期,我就個半月先黎,有時2個月先黎都試過。對上一次係27/4黎m, 情況好似你咁,我仲whatsapp 同阿妹講,話今次m唔係好尋常,要用滴數黎形容,黎到第3日左右,就正常返d, 但比起平時,相對量都係少。之後10/6驗到中,就好忐忑,驚會唔會宮外孕,好想快d照b超,但太早真係照唔到野,會嚇親自己,唯有自己冷靜下,等耐d先照。第一次照,醫生話依日期計係12weeks, 照出黎係10weeks, 比預期細,但bb心跳170,係正常;佢話唔係bb成長得唔好,係我經期唔準,排卵會延遲,係有關係的。我明白果種忐忑既心情,不過以照出黎為準,太早做唔到咩,或者會影響判斷。等多一排去照,唔好灰住,有希望架!加油

洋房

回覆 tinetineau 的帖子

唔記得左講,我係20/7第一次照b超

男爵府

aggiewong413 發表於 19-7-28 11:02
我6月個次係m完後隔幾日又流啡,持續兩星期,但其實無痛而且量少。7月中個幾日係腹痛,想痾屎個種痛但反而 ...

要照到有心跳先開到懷孕證明,你要多d訓床,希望bb痴實!
最快要6~7週先有心跳,加油呀

複式洋房

tinetineau 發表於 19-7-28 11:22
我本身經期唔準,正常經期係28天為一個週期,我就個半月先黎,有時2個月先黎都試過。對上一次係27/4黎m, 情 ...
咁你宜家情況係咪穩定了?恭喜您和BB!
我聽朝就去早期妊娠診所,唔知會見姑娘定係醫生,唔知會做咩野呢,唉
我希望真係無事!

複式洋房

PhoebeChan333 發表於 19-7-28 11:47
要照到有心跳先開到懷孕證明,你要多d訓床,希望bb痴實!
最快要6~7週先有心跳,加油呀
如果根據驗血報告證明,我21/7驗出有4週,今日應該有5週了,希望BB繼續生長!!🙏🏻🙏🏻🙏🏻
如果根據我經期,咁個胎就太..........細

子爵府

回覆樓主:

6月10日定 19日先係你正常嘅period?

當6月10日係,咁7月26日只係第6週,咁你唔洗擔心住,因為6週照唔到心跳係好普遍。

我嗰陣6週都照唔到,9週先照到

複式洋房

可試下照陰道超聲波睇下搵唔搵到胚胎同有無心跳?

複式洋房

MMQ 發表於 19-7-28 14:31
6月10日定 19日先係你正常嘅period?

當6月10日係,咁7月26日只係第6週,咁你唔洗擔心住,因為6週照唔到心 ...
係呀,如果6月10-14日係正常period就好,但之後個兩星期唔正常流啡都唔知點解釋,我當時有上網睇過啲文章話有機會係排卵期出血,又有去睇西醫,西醫話我有機會係經期失調或者食中藥影響,因為我4月尾開始有食中藥調理身子,到5月尾停中醫,之後都無再食中藥。

所以其實我好怕宜家照到的胎黨其實係未清乾淨的自然流x........><

複式洋房

luvshandy 發表於 19-7-28 15:14
可試下照陰道超聲波睇下搵唔搵到胚胎同有無心跳?
我又未諗到照陰道超聲波呢樣野,痛唔痛嫁?

子爵府

aggiewong413 發表於 19-7-28 21:14
係呀,如果6月10-14日係正常period就好,但之後個兩星期唔正常流啡都唔知點解釋,我當時有上網睇過啲文章話 ...

我之前都有流啡流鮮血,但我bb已經健康出世

所以唔洗自己嚇自己住,好似有啲講法係着床出血,等大多2週去照超聲波就有結論

複式洋房

我今日去左覆診了,醫生再同我照超聲波,話BB著床位置正常,但未有心跳,醫生話按最後一次經期計算的話,BB應該有6週多啲,過兩星期後再返去覆診,有心跳證明個胎要得!!
我希望BB要加油努力發育! 我睇完醫生即刻去拜黃大仙!&#128591;&#127995;&#128591;&#127995;希望佢保佑呀!

男爵府

aggiewong413 發表於 19-7-29 21:03
我今日去左覆診了,醫生再同我照超聲波,話BB著床位置正常,但未有心跳,醫生話按最後一次經期計算的話,BB ...

祝痴實呀

大宅

aggiewong413 發表於 19-7-29 21:03
我今日去左覆診了,醫生再同我照超聲波,話BB著床位置正常,但未有心跳,醫生話按最後一次經期計算的話,BB ...

希望你BB痴實、加油! 同埋唔好再食中藥住,有時間睇睇呢篇講孕婦中藥的

https://gitzelgiuyuesaohk.wordpress.com/2012/01/10/懷孕期的中藥用藥禁忌/

首頁

尾頁

跳至