時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

抵死同活該其實只不過係助語詞啫,何須無限放大?但咒人仔女死於非命,樂見他人承受喪子之痛,我覺得俾人話抵死惡毒百倍囉,魔鬼校長教出黎嘅學生日後咪又係咁黑心狠毒,樓主是五十步笑百步,黑學生仲埋下個長遠嘅社會計時炸彈添

allah    發表於 19-7-30 09:12

侯爵府

worrywong 發表於 19-7-30 00:03
真道嘅助理校長心腸係壞,但係個D開口埋口話學生抵死嘅人都係咁惡毒。

呢度親子平台,大家唔係唔知D年輕人 ...

最後一段好假
近幾次遊行籌款幾千萬去了那裡?
莫非你暗示林小姐袋曬“ 沒有買物資給示威者使用?

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

真道嘅助理校長心腸係壞,但係個D開口埋口話學生抵死嘅人都係咁惡毒。

又想轉移視線
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

worrywong 發表於 19-7-30 00:18
我第一句已經說明: 真道嘅助理校長心腸係壞,但係個D開口埋口話學生抵死嘅人都係咁惡毒。

真道助理校長詛 ...

咁點解警方已經呼籲唔好去暴力衝擊的地方,"學生" 都仲要去呀?

水晶宮

原來年青人掉碎石,任何人都唔可以譴責,只好企定定俾佢地掉。

即係你可以打我,但我連講句話都唔可以,莫講話打返轉頭

子爵府

calvin1230hk 發表於 19-7-30 00:34
暴徒就係暴徒,你點樣美化佢地,都改變唔到事實。
唔好講到佢地平時點樣鍾意享受,就覺得佢地周圍破壞,打 ...

講得好

男爵府

我第一句已經說明: 真道嘅助理校長心腸係壞,但係個D開口埋口話學生抵死嘅人都係咁惡毒。

真道助理校長詛 ...

真道校係德行出錯,黑心咒罵! 詛咒未必成真,但會令當事人困擾, 如果你屋企小朋友比人咒罵,你會唔會擔心佢情緒? 你答佢,,唔會真的, 你比人咒下無所謂?

D 學生真係受傷﹑入院果D 已稱之為暴徒..暴徒係拎起自製武器向住執法者打, 已經失去常性!
正常學生已一早會走, 唔會非法聚集,知法犯法!

如果一個年輕小偷搶你手袋,比警察追,當時重用刀仔吉警察,就算個小偷因為咩原因下都好,你認為小偷有無犯法? ? 香港被稱為法治之都,連最基本的法治都無, 將進入罪惡天堂!

allah    發表於 19-7-30 09:13

大宅

worrywong 發表於 19-7-30 01:42
從頭到尾,我都無贊同佢地既暴力行為,我都一樣唔贊同警察同黑社會合作既暴力行為。

如果我認識D年輕人 ...

如果樓主真係唔贊成暴力,唔該唔好再post埋啲煽情文宣,咪推啲學生出去。

文字仁慈,心腸惡毒

侯爵府

babyhoi 發表於 19-7-30 00:40
你先唔明年輕人諗乜囉
好明顯佢地沉醉於英雄感,
反社會行為令佢地得到attention,

你講得好啱,嗰日食下午茶,聽隔離嗰兩位自稱有去衝嘅「傑青」嘅對話就係呢種感覺,佢哋根本唔係為爭取乜嘢公義。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇左第一句,就已經知咩事啦

大宅

瞓得好勳章

worrywong 發表於 19-7-30 00:56
"抵死"好多父母見子女因頑皮而受傷,都會情不自禁話佢:抵死吖⋯⋯

你說得對。你令我想到一個我細個時發 ...

你令我冧起一個同阿仔講過嘅故事,有個小朋友細過做咩錯事父母都縱容,話佢咁話佢好,大過咗依個年青人犯事坐監,佢一見到父母就話我細個做錯事你點解唔話我。你做人父母唔識教仔,社會就會幫你教,你牙痛係因為你食得糖多,你父母只係用錯方法黎教你,宜家你都仲覺得話返父母係低死好叻?我想信你連人都唔識做,年青人做錯事你仲美化佢哋嘅暴力,你將來仔女就會同樣回你一句廢老"抵死

男爵府

廷廷媽 發表於 19-7-30 00:16
我都戥呢班年青人可憐,無端端比d 有居心既勢力利用去打警察,真係冇第二條路行?打警察可以爭取到?
...

認同!
我一直無認為學生或者警察抵死,不過要對自己所做的負責,不可能犯了法,轉頭又叫人釋放不可定罪,世界不是你玩曬!

taktakjar    發表於 19-7-30 09:22

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

worrywong 發表於 19-7-30 00:37
香港人有嘗試用和平既方法表達意見,如投票選立法局議員,6月9日一百萬人遊行,但政府DQ議員,同6月12日用 ...
講到尾呢班人係要爭取話事權, 睇下佢地班人順我者昌, 逆我者亡咁既行為, 比呢班人話到事到我地冇民主咋, 以前殖民地統治時香港人有咩民主? 有咩話事權? 英國美國統治就可以聽聽話話? 而家社會既轉變唔可以單單賴D大陸人搞成咁, 時代不斷轉變, 成日諗返以前有咩意思? 香港人只要繼續拚搏, 一定會比以前好, 而家搞亂個社會只係不進則退, 攬炒.....

珍珠宮

畀面勳章

真道助理校長詛 ...

唔講下佢地做咁d咩 而食催淚彈? 長矛, 弓箭 是幻影嗎? 話人前先想想自己

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

其實我真係好討厭啲人叫呢一班暴徒係孩子。樓主你都識講叫呢啲孩子叫唔喐,唔再聽你話,但又識得聽其他人嘅話去遊行,暴動。即係話佢哋識得判斷是非,有自主。加上一啲朋輩嘅影響。老師嘅慫恿。又點會再係孩子呢。我只知真的孩子扭計時不會毀壞家中物品,不會用刀劍來傷害父母。
再講寫呢啲咁煽情嘅文章,都係想博同情,將佢哋嘅暴行合理化,博同情分。
感恩每天, 每人, 活在當下!

子爵府

真道助理校長詛 ...
d暴徒學生做左犯法的事,仲唔抵死?

子爵府

回覆 worrywong 的帖子

佢地真暴力,當war game.支持鼓勵等如叫他們更激進!再讚揚等如推佢地去死!

男爵府

回覆樓主:

年青人都可憐架,自己唔識分析下,俾人利用,推去前線送死,策劃果班就涼冷氣,得閒出黎做下show講兩句

不過咁,警察維護治安,反啲暴徒,執法都要俾人咀咒全家,學生唔懂事都算(都唔係犯法理由,犯法一定要拉),為人師表作出咁恨獨嘅言論,跟本唔配做老師,毒害下一代

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

worrywong 發表於 19-7-30 02:00
你講得啱!
亦都回應咗,剛才有人話年輕人"好明顯佢地沉醉於英雄感"呢句說話。佢地蒙住面示威,又如果有人 ...

你真係恐怖,有人選擇性執法?

由二讀嗰日開始佢哋已經幪面啦講咩啫

你唔見行出街嗰啲人個個都矇面
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你講得冇錯, 以前啲年青人係吃喝玩樂而家突然懶熱血咁,就係畀人洗腦囉!證明黄屍文宣做得好成功,令佢地變成黃衛兵。呢篇咁嘅野,嘔心到死!如果黃衛兵繼續攪落去,只係死路一條,香港係無可能獨立,快D死咗條心吧!參加暴動嘅人如有死傷,確係佢地自己攞黎。當警察如殺父仇人咁襲擊,手段毒辣,希望警察平安!

首頁

尾頁

跳至