跳至

首頁

尾頁

洋房

請問Markham/North York 邊幾間小學(公校)比較好呢?

唔該晒

子爵府

同問

大宅

sandylee218 發表於 19-7-31 20:28
請問Markham/North York 邊幾間小學(公校)比較好呢?

唔該晒

Markham : stonebridge/castlemore /william berczy /coledale /

North york: hillmount/Seneca hill

子爵府

lalang02 發表於 19-8-3 18:03
Markham : stonebridge/castlemore /william berczy /coledale /

North york: hillmount/Seneca hill

請問這些是否好多華人?

大宅

wingyan008 發表於 19-8-4 23:10
請問這些是否好多華人?

Markham yes
North york-唔係

但markham學校勁好多 因為都係華人學生 成績好d

複式洋房

回覆 lalang02 的帖子

我個仔兩年前香港到markham讀書, 雖然華人真係好多 但佢哋大部分讀書啲態度都幾好成績都唔錯。

複式洋房

我個仔都在萬錦Stonebridge 返緊學,華人真係好多,不過我唔覺得有影響,一般佢哋讀書都好注意成績。

大宅

sinyu05 發表於 19-8-14 10:40

我個仔都在萬錦Stonebridge 返緊學,華人真係好多,不過我唔覺得有影響,一般佢哋讀 ...

我見好多人好介意 小朋友回流入華人區學校 怕佢地英文無進步 其實我好多表妹弟都係呢d好區的學校 完全無問題 英文好好 同我妹仔無分別 另外 我鍾意華人學校係因為小朋友普遍乖巧純品好多 真係返學讀書 個個都入到好中學 靚大學
再強調英文都係超好的

大宅

各位請問一下, 現在正辦境外配偶申請, 打算批到才全家回來, 我仔在港升小四, 那找學校的話, 是否一定要有住址証明才可找? 我在想屆時落腳後會先在奶奶家安頓再慢慢找屋, 但是屋不急, 幫仔入學較急, 請教一般程序如何?

我可否先用奶奶地址報其校網小學? 因我們都打算找屋也在奶奶附近, 方便照應?

另請問是否到埗才申請也可, 可否提前辦理? 我仔和老公已是公民, 只差我沒有身份.

希望大家比些advise, thanks!

大宅

tamichu 發表於 19-8-22 10:03
各位請問一下, 現在正辦境外配偶申請, 打算批到才全家回來, 我仔在港升小四, 那找學校的話, 是否一定要有住 ...

你到埗後,先去銀行申請戶口,叫佢寄張住址證明俾你(應該你申請移民、所有野都係用奶奶住址先),之後去你奶奶住址所屬地區school board網址睇下帶咩文件去所屬學校報讀,如住Markham, 咁就係York Region District School Board.你上到佢地網址,打你奶奶地址,就知你個仔讀邊間小學。如果之後你揾到屋,而又唔同區同學校,就通知返本身間學校,佢會内部transfer 去新校,另外就去新校登記就得。

大宅

回覆 Tracychg15 的帖子

謝謝資料! 這兩星期上網再深入找找, 大致明白流程了. 找對SCHOOL BOARD做assessment-->再去所屬校網REGISTER. 屋/校其實也有喜歡地區, 現在又在煩惱在申請OUTLAND還是INLAND好. 我們好想盡快過來令小朋友越早融入適應, 所以想INLAND申請但又怕唔成功被reject就唔知點算. OUTLAND好處可不用賣晒家當即走, REJECT的話再想辦法, 但壞處要等到批....ANYWAYS, 多謝你info!

男爵府

tamichu 發表於 19-8-29 09:46
回覆 Tracychg15 的帖子

謝謝資料! 這兩星期上網再深入找找, 大致明白流程了. 找對SCHOOL BOARD做assess ...

以往 Outland 申請審批時間會比 inland 快
Inland 申請反而比較耐, 但 inland 申請的話配偶可以申請 working permit
各有利弊

大宅

回覆 temilyt 的帖子

真的, 各有利幣. 我想OUTLAND的, 只擔心VO會覺得我地INTENTION OF RETURNING唔夠.

子爵府

好媽媽勳章

http://ontario.compareschoolrankings.org/elementary/SchoolsByRankLocationName.aspx
呢度可以睇到學校SCHOOL RANKING... 同其他基本資料(如校內有幾多係ESL 或SPECIAL NEEDS等等)

但我自己覺得SCHOOL RANKING未必經常可靠

尤其是呢邊D小學(低班至中二)大部份都係一個老師教晒language and math
所以老師好唔好就變得好重要
唔好0既, 就成年比佢玩謝
好0既, 一年學到0既嘢(唔止學術上... 其他方面都係)就會好多好多

子爵府

lalang02 發表於 19-8-14 11:21
我見好多人好介意 小朋友回流入華人區學校 怕佢地英文無進步 其實我好多表妹弟都係呢d好區的學校 完全無問 ...

其實係介意入大陸移民多的學校

華人多的學校成績好, 請問補習風氣盛行嗎?我女在香港讀IB 小學, 吾催谷, 吾想返加拿大要補習追成績

大宅

wingyan008 發表於 19-9-9 21:28

其實係介意入大陸移民多的學校

其實無野好介意 因為中國人到處都是

大部份香港家庭都私下都補習的
但學校完全無谷的概念 你唔想小朋友補都無問題

基本上只要係香港家庭的小朋友都好多野學
因為除左玩 真心無野做
唔想補學術 可以學下課外活動
我身邊識的朋友 仔女都係樣樣階能
學器/運動 樣樣有 中英數照補
Math係跟香港節奏
中文就上中文學校
英文就學writing

大家仍然都係繁忙兒童
但佢地好開心的

至於IB 加拿大都有呢種學校 但唔算好多
公立都有幾間 但要考入去的
Bayview High School
Markville High School
都係公立入面較出名的

私立就唔講啦 有興趣可以自己搵下

子爵府

lalang02 發表於 19-9-9 21:40
其實無野好介意 因為中國人到處都是

大部份香港家庭都私下都補習的

多謝你解釋, 我十幾年前係住Richmond hill,但我父母話而家好多華人, 有d學校係七八成也是華人, 我吾想甘, 另外我在downtown 有間condo, 請問downtown d elementary 如何? 我以前在Montreal 讀書, 之後在Toronto downtown 返工, 對多倫多中小學冇乜認識, 不過回流之前會先返來認真睇睇, 因為而家也只是紙上談兵。

大宅

wingyan008 發表於 19-9-9 22:07
多謝你解釋, 我十幾年前係住Richmond hill,但我父母話而家好多華人, 有d學校係七八成也是華人, 我吾想甘, ...

Downtown 的學校比較舊同雜 但大部分係non 華人讀 但其他種類的人都會有
我俾唔到意見 因為我自己無係downtown讀書
其實如果條件許可你可以考慮私校 IB program
佢地書會更岩你的需求 學費對返hkd都唔算特別貴

你如果想少華人 又環境唔好太差 可以考慮North York

男爵府

lalang02 發表於 19-9-9 22:24
Downtown 的學校比較舊同雜 但大部分係non 華人讀 但其他種類的人都會有
我俾唔到意見 因為我自己無係dow ...

我想問下多倫多多唔多家長俾小朋友學樂器,會唔會好似香港咁demanding?

男爵府

smellycat 發表於 19-9-9 23:27
我想問下多倫多多唔多家長俾小朋友學樂器,會唔會好似香港咁demanding?

好多家長都會俾小朋友學樂器
呢邊照樣有得考英國皇家音樂學院試 ABRSM
至於 demanding 呢樣, 好睇家長本身
有啲好 aggressive 嘅家長其實同香港差唔多
每年都叫小朋友跳級考 ABRSM 試
但係咁樣其實小朋友只會識彈考試歌
無機會接觸多啲作曲家嘅作品
我自己就唔 prefer 啦

當然, public school 就唔會有校內管弦樂隊呢啲

首頁

尾頁

跳至