1-3歲

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我仔仔仲未係好識將兩個字一齊說,但是佢識好多不同的字。其實佢有冇言語障礙?好擔心!

複式洋房

tcms16 發表於 19-8-1 21:37
我仔仔仲未係好識將兩個字一齊說,但是佢識好多不同的字。其實佢有冇言語障礙?好擔心!
...

我女一歲但好靜、太靜,教佢講唔講,用食物引就爆喊,好擔心,但上網睇好多都話最少要歲半先評估到

用戶要求終止服務

Candiceho111 發表於 19-8-1 21:49
我女一歲但好靜、太靜,教佢講唔講,用食物引就爆喊,好擔心,但上網睇好多都話最少要歲半先評估到
...

我仔仔兩歳5個月啦

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

健康院話兩歲的說話指標要講到句子「動詞 + 名詞」如比媽媽、坐車車、玩波波,如果唔達標要轉介醫生跟進

兩歲半應可以說出更豐富的詞彙和完整的句子–例如:我食 餅

同開始會發問

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/files/SeriesI_LanguageDelay_Chi_text.pdf

我女快兩歲都系識好多單字但未識組合,都好擔心

男爵府

我仔2歲7個月,句子溝通無問題,屋企三種語言同時進行。因他鍾意唱歌,日日youtube中英文兒歌,因我自己都係學語言教他從唱歌開始幫助都好大。

男爵府

開心吸收勳章

Candiceho111 發表於 19-8-1 21:49
...

一歲仲好細,唔好太快咁擔心,最緊要明指令,十五個月後會好d啦

複式洋房

janede1314 發表於 19-8-1 22:30
一歲仲好細,唔好太快咁擔心,最緊要明指令,十五個月後會好d啦

但佢係唔出聲,連外星話都少,教佢教野,一係望住你,一係喊爆,指令(拜拜、拍手、飛吻)時做時唔做,對住外人多數唔做。

男爵府

開心吸收勳章

Candiceho111 發表於 19-8-1 22:46
但佢係唔出聲,連外星話都少,教佢教野,一係望住你,一係喊爆,指令(拜拜、拍手、飛吻)時做時唔做,對 ...

這個時期都是認野階段係少d出聲,識聽指令比、放已經達標,平時同佢去街多d解說周圍事物,睇下書認下生活物件,日常又同佢講下多d人物名稱、身體器官,唱下兒歌,佢吸收一段時間,到時大人講完某樣東西佢識用手指返出來之後,先會慢慢識講得出來,歲半講得出十個以上已經合格了,所以仍然有時間同bb 不斷不斷講令佢慢慢進步。

子爵府

回覆 Candiceho111 的帖子

一歲前後,大部份小朋友只講到爸、媽等2、3個單字,有d小朋友到接近歲半先開口講,先確定小朋友聽力、理解無問題,例如你係佢背後叫佢,佢會回頭,你叫佢俾玩具你,佢識俾你已經無問題。
跟住多d做旁述員,情景教學,唔好太死板,見到食物、人物、動物、交通工具咩都介紹俾佢聽,先從簡單開始,例如麵包、饅頭一律叫「包」,人物從經常見到嘅人開始即屋企人,爸爸媽媽姐姐哥哥爺爺嫲嫲,之後先擴展到樓下經常見到叔叔、姨姨咁,交通工具最初一律叫「車」,到你發現佢掌握到,可以幫佢分類,大巴、小巴、的士、貨車、地鐵,動物最初可以用動物叫聲吸引佢,例如喵~,咩~咁,仲有說話要慢,佢望住你時口形跨張d。

複式洋房

janede1314 發表於 19-8-1 23:36
這個時期都是認野階段係少d出聲,識聽指令比、放已經達標,平時同佢去街多d解說周圍事物,睇下書認下生活 ...

係直頭係唔出聲多,要既野就用喊嚟

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-8-2 09:11

一歲前後,大部份小朋友只講到爸、媽等2、3個單字,有d小朋友到接近歲半先開口 ...

佢一個字都講唔到,所以先擔心,因為佢本身都係低張力bb,大肌已經慢,好擔心其他方面都慢

大宅

回覆樓主:

我女宜家2歲7個月。詞語識800至1000個。句子也是剛開始說1至2個月。第一個月每日問what is this? 今個月問what's xx doing? 其實1歲同歲半時返健康院,語言是不及格的。後來14個月開始,停YouTube ,報英文playgroup, 日日睇書,半小時至2小時,隨她高興,每日落街玩公園3次,可能多左互動,就越學越多。但以上都是家裡姐姐幫忙做的。我在家裡只有9小時。收工返到去她已睡覺,早上起來見她15分鐘又要出門上班了,雖然我也有個豬隊友。但慶幸姐姐很花時間來教她

子爵府

聽力、理解能力無問題?識唔識指野?

大宅

...

一般都係排期做評估但會排好耐,可能會miss左黃金治療時間架,建議都參加出面活動班做訓練,我大仔都係去shining family 上暑期班接受言語訓練,仲有得做埋兒童發展分析報告,早d了解到呀!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

...

咁你引導下佢,例如佢講車,你講坐車,講水,就話飲水,唔好太長,會混亂,當佢講左詞語先再慢慢加上去

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至